https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-loni-snizily-tezbu-na-7-8-mil.m3-na-uroven-pred-kurovcovou-kalamitou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR loni snížily těžbu na úroveň před kůrovcovou kalamitou

10.2.2024 01:03 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni s odezněním kůrovcové kalamity snížil těžbu dřeva o 16 procent na 7,77 milionu metrů krychlových z 9,22 milionu v roce 2023. Těžba se tak po pěti letech dostala na úroveň před kůrovcovou kalamitou, která v českých lesích naplno vypukla v roce 2018.
 

"Kůrovcovou kalamitu kalamitu se podařilo zvládnout. Dostali jsme se do režimu běžného plánovitého hospodaření, které už, předpokládáme, nebude ovlivňovat rozsáhlá nahodilá těžba," řekl generální ředitel podniku Dalibor Šafařík.

Podnik, který má nyní 3800 zaměstnanců, také podle něj bude na zvládnutí případné kalamity výrazně lépe připraven než v minulosti. "Splnili jsme úkol navýšení vlastních těžebních kapacit Závodu lesní techniky. Závod funguje po celé republice, personálně i technicky je vybavený," řekl Šafařík. Závod, který podnik založil v roce 2020, je nyní schopen ročně těžit asi 1,1 milionu metrů krychlových dřeva.

Zhruba 40 procent vytěženého dřeva si podnik loni prodal sám, v dalších letech by tento podíl měl být na úrovni 35 až 36 procent. Na rozdíl od minulosti tak již podle Šafaříka nebude dominantním obchodním kanálem Lesů ČR takzvaná komplexní zakázka, kdy si dřevo prodávají přímo těžařské firmy. Dál bude podnik prodávat dřevo i v aukcích a také prostřednictvím samovýroby. "U samovýroby dřeva na palivo zdražení neplánujeme, a to přes růst DPH z 15 na 21 procent," uvedl Šafařík.

Novinkou loňského roku bylo spuštění prodeje takzvaných cenných sortimentů dřeva dražbou. "Jde o nejkvalitnější dřevo, loni šlo asi o 3000 metrů krychlových. Nejvyšších cen se dosahuje u ořešáku černého. Úplně nejvyšší zpeněžení bylo u dubového výřezu o objemu 3,5 metru krychlových, kde prodejní cena dosáhla téměř 40.000 korun za metr krychlový," řekl obchodní ředitel Radovan Srba. Průměrná cena zpeněžení všeho vytěženého dřeva loni meziročně klesla na 1668 korun za metr krychlový z předloňských 1789 korun.

Letos LČR plánují těžbu na úrovni 8,09 milionu metrů krychlových při dalším poklesu těžby kůrovcového dřeva. Aktuálně žádná z lesních správ podniku neeviduje zvýšený objem dřeva napadeného kůrovcem. Aby podnik uspokojil poptávku dřevozpracovatelů, hodlá se podle Šafaříka více zaměřit na výchovné těžby v porostech ve stáří 45 až 70 let.

Těžba kůrovcového dřeva loni ve státních lesích klesla o 45 procent na 1,62 milionu metrů krychlových z 2,97 milionu metru krychlových v roce 2022 a 5,6 milionu metrů krychlových v roce 2021. Letos podnik objem kůrovcové těžby odhaduje ve výši 1,25 milionu metrů krychlových. Dosud rekordní těžba kůrovcového dřeva byla v roce 2019, a to 9,7 milionu metrů krychlových.

Prioritou podniku zůstává obnova lesů po kalamitě. Loni podnik zalesnil 17.200 hektarů a vysázel téměř 69 milionů sazenic. Bylo to méně než v roce 2022, kdy zalesnil 20.300 hektarů a vysázel přibližně 81 milionů stromků. S poklesem těžeb se zmenšuje i výměra holin, které mají lesníci zalesnit. "Více se zaměřujeme na přirozenou obnovu, jejíž podíl na zalesnění by měl letos vzrůst z 27 na rekordních 30 procent," uvedl výrobně-technický ředitel Libor Strakoš.

Nové lesy vysazované po kalamitě by měly být podle Lesů ČR odolnější a druhově pestřejší s vyšším zastoupením listnatých dřevin. Zhruba dvě třetiny nových výsadeb připadá na listnáče, zbytek na jehličnaté dřeviny.

Finanční výsledky za loňský rok podnik zatím nezveřejnil. Za loňské první tři čtvrtletí podniku klesl hrubý zisk o 37 procent na 4,63 miliardy korun ze 7,39 miliardy ve stejném období loni. Hlavním důvodem poklesu zisku bylo snížení těžby dřeva, projevil se i pokles cen dříví.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

10.2.2024 08:58
No ja, ale co těží? Buky, duby?
Odpovědět
JS

Josef Střítecký

10.2.2024 13:50 Reaguje na Slavomil Vinkler
No, - přece to, co běžně dorůstá. Říká se tomu etát. Není to složité.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.2.2024 14:31 Reaguje na Josef Střítecký
Mě zaráží rozpor mezi obrovskou kalamitní těžbou, kde už nyní není etát, a velikým a stále se zvětšujícím etátem na malém zbytku listnáčů. Když klesne zalesnění plošně na 40% plochy tak etát taky musí klesnout.
Odpovědět
DA

DAG

12.2.2024 11:04 Reaguje na Slavomil Vinkler
Je to trochu složitější. Samozřejmě ne všude proběhla kůrovcová kalamita tak intenzivně a taky je pořád kůrovce více než obvykle.
Někde se zastavily kvůli kapacitám a cenám těžby úplně a snad všude se nedělaly výchovné zásahy. Nyní se vlastně dohání co se neudělalo. Je to přechodné období a za nedlouho bude množství vytěženého dříví padat. Navíc LČR má nejvíc porostů v bývalých sudetech a tam byla kůrovcová kalamita nejnižší nebo vůbec.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist