https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-planuji-vytezit-8-5-mil.m3-dreva-z-toho-1-5-mil.m3-napadenych-kurovcem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR plánují vytěžit 8,5 milionu m3 dřeva, z toho 1,5 milionu m3 napadených kůrovcem

3.8.2023 01:42 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) se vrací k běžnému hospodaření, tedy jako před vypuknutím kůrovcové kalamity v roce 2018. Likvidací a zpracováním kůrovcem napadeného dříví loni významně přispěl k ústupu kůrovcové kalamity v porostech, které spravuje, vlastní těžební kapacity umožnily rychleji reagovat. Uvedli to generální ředitel LČR Dalibor Šafařík a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podnik spravuje téměř polovinu lesů v zemi.
 

Lesy ČR letos plánují vytěžit 8,5 milionu metrů krychlových dřeva, z toho 1,5 milionu metrů krychlových napadených kůrovcem. Prioritou LČR zůstává obnova lesů po kalamitě. Ke 30. červnu podnik vykázal padesátiprocentní pokles zůstatků kůrovcového dříví ve srovnání s loňským rokem.

"Kůrovec je z celostátního pohledu na ústupu, očekáváme, že také poklesne objem dřeva vytěženého v souvislosti s kalamitou. Státnímu podniku Lesy ČR k úspěšnému zvládání kůrovcové kalamity významně napomáhají vlastní těžební kapacity," řekl Výborný.

Podle něj nyní bude třeba obnovit obrovské plochy, a to smíšenými lesy, které budou odolnější. "Chceme pokračovat v nastoleném trendu, už třetí rok po sobě roste plocha zalesněná listnáči. Loni představovala plocha obnovených lesních porostů v ČR rekordních 50 058 hektarů," řekl Výborný.

Podnik eviduje téměř 83 000 metrů krychlových zůstatků kůrovcového dříví. Celková nahodilá těžba, kam těžba kůrovcového dřeva spadá, ke konci června činila téměř 36 procent ročního plánu. Tato situace podle ředitele Šafaříka dává předpoklad letošních reálných úspor nákladů v ochraně lesa, a to minimálně o 100 milionů korun. "Pomohlo i chladnější jarní počasí, takže se oddálil počátek rojení kůrovce. Počítá se tak maximálně se dvěma kůrovcovými generacemi, na horách jednou, což je běžný přírodní stav. První rojení začalo v květnu, další v druhé polovině července," uvedl Šafařík.

Nejvíce kůrovcového dříví se ve státních lesích stále zpracovává na Rumbursku v severních Čechách, ale i tam se situace výrazně zlepšila. "Jednoznačně pozitivně působí naše vlastní těžební kapacity, lidi i stroje, díky nimž můžeme rychle zasahovat tam, kde je třeba," dodal Šafařík.

Prioritou je obnova lesa a důsledné provádění veškerých pěstebních činností, na něž letos Lesy ČR v rozpočtu rezervovaly 4,6 miliardy korun. Podnik v roce 2023 obnoví 16.000 hektarů, z toho 23 procent ze semen a plodů stojících stromů, tedy přirozeně. Zásadní je i ochrana lesa, a zejména mladých porostů před spárkatou zvěří. Podnik proto provádí řadu změn v oblasti myslivosti.

Zástupci podniku také uvedli, že kvůli stabilnímu financování pěstební činnosti předložil management Lesů ČR novou koncepci tvorby a čerpání rezerv na tuto činnost v letech 2023 až 2032. Podle Šafaříka vznikly rezervy na pěstební činnost v ročním saldu 5,5 až 5,0 miliardy korun v letech 2023 až 2027. Podnik podle něj také posílil fondy rozdělením loňského zisku, a to zákonný rezervní fond o 0,5 miliardy korun, Fond investičního rozvoje o 1,3 miliardy korun a Fond společenské odpovědnosti o 150 milionů korun.

Státní podnik Lesy České republiky loni podle auditovaných výsledků zvýšil čistý zisk o 83 procent na 5,03 miliardy korun z 2,74 miliardy korun v roce 2021. Šlo o třetí nejvyšší zisk v historii podniku. Hlavním důvodem růstu zisku bylo meziroční zvýšení cen dříví, a to až o 70 procent. Výsledek pozitivně ovlivnilo i postupné zvládnutí kůrovcové kalamity ve všech regionech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

3.8.2023 07:28
Já bych tomu kůrovci naplánoval nulu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.8.2023 11:03 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Ale to by museli fungovat lesníci, hajní - v hájenkách, jak to fungovalo do dob, než jim je papaláši rozprodali honoraci !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist