https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-vypsaly-petilety-tendr-2024-na-lesni-prace-a-tezbu-za-5-2-miliardy-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR vypsaly pětiletý tendr 2024+ na lesní práce a těžbu za 5,2 miliardy korun

22.9.2023 00:54 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) tento týden vyhlásil pětiletý tendr 2024+ na lesní práce a prodej dřeva. Odhadovaná hodnota soutěžených služeb a prací je 5,2 miliardy korun, objem dřeva k těžbě činí 5,1 milionu metrů krychlových. Uzávěrka pro podání nabídek je 17. října. Tendr je rozdělen na 60 zakázek, řekla ČTK mluvčí podniku Eva Jouklová. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v zemi.
 

Plánovaná těžba by se měla odehrát na 278 000 hektarech státních lesů. Roční těžba by měla činit asi 1,2 milionu metrů krychlových dřeva. Soutěžit se bude i o obnovu lesa na ploše 8500 hektarů, tedy asi 2000 hektarů ročně.

"Postupně se vracíme k běžnému hospodaření, a tedy i k osvědčenému senátnímu systému, ve kterém (každoročně) soutěžíme pětinu spravovaného území. Smlouvy budou pětileté, dvouleté, ale i roční, jak to vyžaduje situace a podmínky v konkrétních lokalitách," uvedl generální ředitel LČR Dalibor Šafařík.

Tendry jsou trojího typu. Na 39 jednotkách budou lesnické firmy dělat takzvanou komplexní zakázku, která zahrnuje pěstební práce a těžbu dřeva, které si firmy budou i samy prodávat. Na 18 jednotkách budou firmy dělat pouze pěstební práce a těžbu, dřevo si prodá sám státní podnik. Na zbylých třech jednotkách budou firmy dělat jen pěstební práce a zalesňování.

Strukturou soutěžených jednotek dává tendr podle LČR větší šanci malým a středním firmám. "Snažíme se tak přispět k naplňování závazku vlády, která se v programovém prohlášení hlásí k podpoře malých a středních lesnických společností. Proto jsme připravili více menších zakázek," uvedl Šafařík.

Pětiletých zakázek bude 45. Dvanáct zakázek bude na dva roky, jedna zakázka bude čtyřletá, jedna tříletá a jedna roční. Na získaných jednotkách by měly vítězné firmy začít pracovat od začátku roku 2024.

V loňském lesnickém tendru 2023+ se soutěžilo 84 jednotek, hodnota prací a služeb byla téměř 12 miliard korun. Vyšší počet jednotek byl dán tím, že Lesy ČR do tendru 2023+ zahrnuly i 37 předčasně ukončených zakázek z tendru 2020+. Zakázky si loni rozdělilo 21 firem v čele s těžařskou firmou Uniles z koncernu Agrofert, která získala 16 kontraktů. Na druhém místě skončily se šesti smlouvami firmy Stora Enso Wood Products Ždírec, Lesostavby Frýdek-Místek a skupina PETRA z Hodonína. Na třech jednotkách podnik řízení zrušil, protože vybraný dodavatel odmítl uzavřít smlouvu. Celkem se do tendru přihlásilo 48 firem.

Lesy ČR v prvním pololetí vykázaly pokles hrubého zisku o 19 procent na 3,85 miliardy korun ze 4,73 miliardy ve stejném období loni. Důvodem bylo snížení těžby dřeva o 21 procent na 3,8 milionu metrů krychlových, které souvisí s odezněním kůrovcové kalamity.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

22.9.2023 07:53
podíval jsem se do statistik,
v r.2022 se u nás vytěžilo 25milionů m3 ,v roce 2020 32mil. m3, kolik z toho připadlo na Lesy ČR nevím,
nyní jen Lesy ČR plánují vytěžit 5,1milionu m3, není jasné za kolik let a za vytěžení kubíku zaplatí 1000Kč ,když nepočítám jiné práce,
podíl Lesů ČR na těžbě v ČR, bude docela nízký
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.9.2023 11:02 Reaguje na vaber
No já nevím. Zbyly Lčr ještě nějaké těžitelné lesy?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

23.9.2023 06:53 Reaguje na Slavomil Vinkler
Soutok
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist