https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-zridi-fond-na-obnovu-a-zakladani-vetrolamu-se-150-miliony-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR zřídí fond na obnovu a zakládání větrolamů se 150 miliony korun

17.2.2023 14:30 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zřídí na jaře fond na obnovu a zakládání větrolamů se 150 miliony korun. Cílem je zabránit erozi půdy a zadržet vodu v krajině. ČTK o tom dnes informovala mluvčí LČR Eva Jouklová. Zejména v zemědělsky obhospodařovaných oblastech ohrožených větrnou erozí brání široké pásy stromů přemístění a vysušování půdy, ochlazují i zvlhčují vzduch, zlepšují klima a biodiverzitu.
 

"Hektar zdravého větrolamu ochrání 150 až 200 hektarů zemědělské půdy v hodnotě stovek milionů korun. Dnes o ně pečujeme na 780 hektarech v Jihomoravském kraji a vytipovali jsme další lokality, například v Polabí. Vzhledem ke klimatické změně to považuji za jedno z podstatných rezortních témat," uvedl generální ředitel LČR Dalibor Šafařík.

Nejhustší síť větrolamů v Česku je v Dolnomoravském a Dyjsko-svrateckém úvalu v okresech Břeclav, Znojmo a Hodonín. O většinu z nich pečují právě Lesy České republiky.

Větrolamy tvoří osm až 40 metrů široké pásy různých druhů stromů. Časté jsou javory, duby, jasany, topoly, jilmy, lípy či ořešáky. Rozčleňují krajinu a slouží i jako hnízdiště ptáků a migrační útočiště zvláště chráněných druhů zvířat, uvedli zástupci LČR.

Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi a starají se také o 38 000 kilometrů vodních toků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.2.2023 14:52
To je slovo do pranice, jeden hektar větrolamu ochrání další až dvě stovky těch obdělávaných! Snad tímto aspoň částečně ustane ten křik po obnově stromořadí kolem často špatně udržovaných (neprohrnovaných, neposypovaných) okresek. Větrolamy do polí patří. Palec hore!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.2.2023 17:50 Reaguje na Karel Zvářal
Souhlas!
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

18.2.2023 21:34 Reaguje na Karel Zvářal
Vize hezká, ale stále je problém s vlastnictvím pozemků.
Kolik vlastníků svého pozemku ho dá pod větrolam, aby tak chránil sousedův pozemek před erozí ?
Vlastník pozemku pod větrolamem nedostane od zemědělce ani nájem, a navíc, o pozemku potom budou rozhodovat státní orgány, zda bude moci kácet či ne.
Odpovědět

Jan Škrdla

18.2.2023 23:47 Reaguje na Pavel Jeřábek
Ano, tady je kámen úrazu.
Na větrolam by se v podstatě měly použít pozemky státu nebo obcí.
Jenže když se v krajině navrhují opatření (v rámci plánu společných zařízení), tak na prvním místě jsou cesty (a to i takové, které zůstanou jen na mapě), pak opatření proti vodní erozi. Pokud něco zbyde, tak se to použije pro větrolamy nebo biokoridory (které ve své podstatě můžou fungovat jako větrolamy).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2023 18:18
Půlka těch topolů by měly být větrníky na užitek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist