https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-mesta-brna-budou-dodavat-drevni-stepku-teplarnam-brno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy města Brna budou dodávat dřevní štěpku Teplárnám Brno

11.4.2022 00:45 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hlavním dodavatelem dřevní štěpky pro Teplárny Brno budou Lesy města Brna. Obě firmy podepsaly smlouvu. Teplárny letos zahájí přípravné práce, příští rok by měly kotel na biomasu instalovat. Lesy města Brna budou každoročně dodávat minimálně 80 000 tun biomasy. Společnosti o tom informovaly v tiskové zprávě.
 

"Kotel na biomasu plánujeme vybudovat jako součást rekonstrukce a modernizace našeho provozu v městské části Maloměřice a Obřany. Tento projekt je v souladu s postupnými kroky Tepláren Brno snížit závislost na zemním plynu," uvedl generální ředitel tepláren Petr Fajmon.

Teplárny v současnosti vyrábějí 80 procent tepla ze zemního plynu, zbylých 20 procent ze spalovny odpadu provozované městskou odpadovou společností SAKO. Do roku 2024 chtějí snížit závislost na zemním plynu mimo jiné výstavbou kotle na spalování dřevní štěpky, rozšířit se má i spalovna odpadu. V roce 2024 tak teplárny předpokládají, že z plynu budou vyrábět pouze 55 procent tepla, 30 procent by mělo pocházet ze spalovny odpadu a 15 procent z kotle na biomasu, tedy na dřevní štěpku.

Přestože nasmlouvaných 80 000 tun dřevní štěpky je vysoké číslo, Lesy města Brna odmítají, že by kvůli dodávkám byly městské lesy přetěžovány. "Uděláme všechno pro to, abychom štěpku pro teplárny zajistili v požadovaném množství. Využijeme nejen maximální možnou kapacitu z vlastních zdrojů, aniž by to mělo negativní dopad na hospodaření v našich lesích, ale především počítáme s výkupem suroviny od jiných subjektů," uvedl ředitel firmy Jiří Neshyba.

Teplárny budou k dopravě suroviny pro kotel na biomasu využívat výhradně vlaky s uzavřenými vagony. Chtějí tak zajistit, že se v okolí nového kotle nezvýší objem dopravy ani prašnost nebo hlučnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

11.4.2022 08:33
Všimněte si prosím množství biomasy, a ta bude stačit na 15% tepla. Také si všimněte, že přestože Lesy města Brna mají obrovskou plochu lesa, budou část štěpky nakupovat .Navíc dovoz vlaky znamená, že se bude tahat z lesů na nádraží, překládat a pak znovu. Biomasová teplárna je dobrý počin, ale jako spása proti CO2 je to velmi slabý čaj.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.4.2022 08:42 Reaguje na Slavomil Vinkler
Bych to neoznačoval ani jako počin, natož dobrý, spíš za komedii s výstupy podobné frašce
Odpovědět
Pe

Petr

11.4.2022 17:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
To množství je obrovské a je na tom hezky vidět jak gigantickou a neukojitelnou spotřebu lidstvo má.
Mně z toho vychází, že šetrné (natož ekologické) řešení neexistuje, a ať uděláme cokoliv, ve světových objemech to bude pro životní prostředí vždy katastrofa.
Odpovědět

Jan Škrdla

11.4.2022 21:31 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vzhledem k tomu, že LMB mají výměru 8332 ha (výroční zpráva 2020), roční etát (plán těžeb) cca 60 tis. m3, a v posledních 5 letech se pohyboval prodej štěpky mezi 22 - 30 tis. prostorovým metrů, tak z toho něco vyplývá. Aby LMB nezplundrovaly lesy, které obhospodařují, budou muset podstatnou část štěpky nakoupit (buďto od jiných vlastníků nebo z plantáží).
Odpovědět
va

vaber

11.4.2022 09:37
co takové současné řeči o zachraňování lesů,správném hospodaření atd.
půdě v lesích vezmeme všechny živiny a chceme aby narostly zdravé stromy? jen pokračujeme v ničení,
je to padlé na hlavu a za pár let, až se to silně projeví, budeme zase zachraňovat a odborníci budou mít plno řečí, kde byla chyba,
kde jsou odborníci dnes?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.4.2022 12:34 Reaguje na vaber
+1
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

12.4.2022 08:22
Jj, pak se řekne "Kde byli ti ekológové"? A vysvětlete hloupému člověku, že si tenkrát spíš jen někdo pořádně namastil kapsu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist