https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-musi-byt-v-budoucnu-pestre-nejen-druhove-ale-i-vekove-tvrdi-odbornik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy musí být v budoucnu pestré nejen druhově, ale i věkově, tvrdí odborník

9.6.2021 16:58 | BRNO (ČTK)
České lesy jsou přes 200 let pěstovány systémem věkových tříd, kdy stejně jako třeba ve škole jsou ve třídách žáci stejného věku. Tento uměle nastavený koloběh měl na lesním majetku zaručovat neustálou produkci dříví, nicméně lesy pěstované tímto způsobem jsou náchylnější k narušení, což se projevilo především v období sucha.
České lesy jsou přes 200 let pěstovány systémem věkových tříd, kdy stejně jako třeba ve škole jsou ve třídách žáci stejného věku. Tento uměle nastavený koloběh měl na lesním majetku zaručovat neustálou produkci dříví, nicméně lesy pěstované tímto způsobem jsou náchylnější k narušení, což se projevilo především v období sucha.
Stromy stejného stáří v dlouhých a přehledných řadách v budoucnu nahradí stromy takřka v rodinném uspořádání. Lesníci je s ohledem na klimatickou změnu budou pěstovat ve všech věkových fázích. Takto rostoucí stromy ve smíšených porostech si tolik nekonkurují, lépe rostou a jsou odolnější. Pokud kůrovcová nebo jiná kalamita postihne například dospělé jedince, mladší vedle nich přežijí, do budoucna je nahradí a nevzniknou velkoplošné holiny, uvedl Lumír Dobrovolný z brněnské Mendelovy univerzity.
 

České lesy jsou přes 200 let pěstovány systémem věkových tříd, kdy stejně jako třeba ve škole jsou ve třídách žáci stejného věku. Tento uměle nastavený koloběh měl na lesním majetku zaručovat neustálou produkci dříví, nicméně lesy pěstované tímto způsobem jsou náchylnější k narušení, což se projevilo především v období sucha. Nové lesy tak podle Dobrovolného, který zároveň vede oddělení rozvoje a pedagogiky Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny, musí být pestré nejen druhově, ale i věkově.

Podle něj je třeba se naučit lépe využívat přírodních sil při volnějším způsobu lesnického hospodaření a do jisté míry připouštět i vznikající přírodní chaos. "To však neznamená přestat lesnicky hospodařit, netěžit dříví nebo jakkoliv rezignovat na ekonomiku. Naopak, v přírodě bližších lesích s vysokým podílem přirozeného zmlazení šetříme náklady na pěstební činnost, zvedáme přírůst na nejcennějších stromech, tedy produkujeme kvalitnější dříví a les se stává odolnějším," uvedl Dobrovolný.

Určitý ústupek z dosavadního zažitého vnímání lesů bude muset podle něj akceptovat i veřejnost. Pestré lesy s bohatým podrostem i ponechaným ležícím dřevem mohou být méně přehledné a prostupné v porovnání s jehličnatou monokulturou.

Univerzitní lesy ve správě školního podniku si kladou za cíl být vzorovým majetkem právě při provozním zavádění adaptačních lesnických opatření. Příkladem může být už nyní objekt Klepačov u Blanska, kde jsou na ploše 145 hektarů výběrné principy uplatňovány již téměř 50 let. "Dříve to byla spíše méně známá ukázka pro studenty, ale dnes se stává inspirací pro mnoho českých lesníků,“ dodal Dobrovolný. Lesy byly historicky zakládány a pěstovány jako smíšené s vysokým podílem přirozené obnovy, což se v době klimatické změny a navazující kůrovcové kalamity ukázalo jako výhoda. Podíl listnáčů se pohybuje okolo 65 procent, kdy většinu tvoří buk.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

9.6.2021 18:51
Obávám se, že vůbec není jisté, že nějaké lesy vůbec u nás ještě vyrostou.
Při rychlosti postupu klimatické změny bychom měli sázet olivy a jiné dřeviny snášející extrémní vedra, janže než vyrostou, vše bude zase jinak.
Odpovědět
os

orb slavík

9.6.2021 22:05
Je pravda, že zhruba za posledních deset let se klima u nás drasticky změnilo. Zažili jsme lednová a únorová tepla. Dříve smrk rodil jednou za 5 - let, nyní rodí každý rok. Starý les v mém okolí je nakloněn k východu, protože převažoval západní vítr, nyní převažuje východní vítr, který nenese srážky. Také si myslím, že určitá šance je ve smíšených lesích. U buku se zdá, že jim tato změna klima vyhovuje. Myslím, že začal být také problém v našich zeměpisných šířkách s UV zářením. Jehličnaté stromy ztrácí v korunách chlorofyl a tyto jsou žlutozelené. Můj osobní názor je, že ochranou vrstvu atmosféry velmi narušují tisíce letadel, jak jsem se dočetl- denně před pandemií bylo ve vzduchu 70 000 letadel k tomu připočítejte vojenské letadla a rakety. Co to je spalin a žáru ve vrstvách, kde by toto nemělo být. Sám jsem rád létal , mám tedy máslo na hlavě,ale tady si myslím, že by se mělo ubrat. Ovšem je mi jasné, že letecké lobby nepovolí a Bůh sud´, kam to dospěje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2021 08:41 Reaguje na orb slavík
Žádná letecké lobby, ale lidé stále bohatnou a tak chtějí cestovat po světě.
Těch devastačních postupů je dnes tolik a stále se zesilují, že to vidím černě. Mnoho psů je zajícova smrt.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.6.2021 11:59
Velice pravdivý článek plný důležitých informací, které by měly sloužit k tomu, že lidé jednodušeji pochopí, co je to opravdový les a s čím vším to souvisí.

Bohužel tak jako i u všech jiných témat týkajících se zdraví a ŽP je ve společnosti znát rozkol v názorech. A to proto, že jsou lidé, kteří upřímně hledají pravdu a pak jsou tací, kteří se pravdy bojí jak čert kříže... pak se začne odehrávat klasický souboj faktů a chuti k poznání proti strachu a nevědomosti. A takový boj je o ničem, protože po něm není nikdo vítězem... jen samí poražení....

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.6.2021 17:08
On ten více druhový a různověký les nikdo z těch, kteří to prosazují sám
ručně a pracně nebude výběrově těžit. Možná ho nebudou těžit vůbec a nebo
jednou technikou hlava nehlava na energetickou štěpku. Kdo někdy v životě
těžil stromy výběrovým způsobem, tak vám sám poví, že to není žádný med
a že po pádu velikána zůstanou desítky zničených a poškozených mlaďochů,
ze kterých už nic kloudného nevyroste. Možná budou jednou těžit ty stromy
pomocí helikoptéry, která ho po odříznutí vynese z lesa tak, aby jiné
stromy nepoškodili a nebo to prostě nikdy těžit nebudou a bude to ta
vysněná divočina. Moudřejší jsou ostrůvkovité stejnověké monokultury
střídající se s jinými podobnými ostrůvky a které budou moci naši následovníci těžit i pomocí techniky v požadované pilařské kvalitě.
Pamatujme na to, že manuální a nebezpečná práce lidem nevoní a ani
vonět do budoucna nebude, včetně šetrného přibližování porostem. V
tom různověkém a více druhovém lese se těch kvalitních kmenů moc
nenajde, protože zde bude i absence výchovných prořezávek. Vidím, že
už i lesáci z VŠ podlehli tlaku ekologů a připravují následovníkům
les, který bude stát více nákladů, než vynášet zisku. Jsem zvědav,
kdo takový les zanechá svým potomkům a jak ho oni za to pochválí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2021 22:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Pokud nepochopíte, že les není fabrika na surovinu, tak nemá cenu nad tím mudrovat.
Odpovědět
va

vaber

11.6.2021 09:04 Reaguje na Pavel Hanzl
u nás je ,bohužel, téměř každý les hospodářský a i proti těm několika nehospodářským lesům v chráněných oblastech je obrovský odpor,
možnost něco zpeněžit a zisk je na prvním místě, to je základní zákon kapitalizmu ,který u nás vládne,
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.6.2021 12:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Ja se na soc. zakladce ucila, ze les ma nekolik funkci: utociste zvere, zasobarna kysliku, biodiverzity, lecivek a lesnich plodu, misto na rekreaci, zdroj surovin a asi jeste vic. Smrkovy les tyhle ukoly krasne plni, kdyz by se o nej nekdo hezky staral. Taky v nem neni tolik travy, takze mene klistat. A kdo je nachlazeny nebo ma astma, tak vune pryskyrice je leciva.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.6.2021 12:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Les není na zisk, pole není na zisk, louka není na zisk,
OZE není na zisk a vše zachrání dotace, na které musí
někdo vydělat. Zaměstnanci neziskovek a úředníci to
asi nebudou a zbývá mimo služeb pár výrobních podniků,
které zatížíme drahou energií a povolenkami tak, že to
zabalí a bude po celé dotované ekologii. Ta ekologie
si musí na sebe vydělat alespoň tak, aby nežila pouze
z dotací. Nemusí vytvářet zisk, ale musí být finacovaná
z vlastních zdrojů. Propagujete bublinu dotací a vše co
navrhujete je v mínusu. Kdo asi tak bude vytvářet ty
plusy? Pak i ta bublina splaskne a nastane návrat
zdravého rozumu i toho hospodářského lesa minulosti.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

11.6.2021 17:46
Jsem jen malý hospodář co si koupil pro radost pár ha lesa. Ale kotlíková těžba do 20 až 50ar se dá udělat i harvestorem. Les pak bude podobný tomu různověkému. Podmínka je, že je co plánovaně těžit a ne hasit kalamitu na celém polesí.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

11.6.2021 17:51
A občas nechat nějaký ten výstavek. Mě se to ale moc nedaří. I když jsem nechal zdravý vitální strom tak na mýtině stejně uschl. Mladé ( cca 30 let) duby však prosperují lépe než výsadba. (písčité, borové stanoviště v Polabí)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist