https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letos-12-milionu-loni-22-5-milionu.tolik-stromu-musely-vysazet-vojenske-lesy-na-obnovu-po-kalamite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letos 12 milionů, loni 22,5 milionu. Tolik stromů musely vysázet vojenské lesy na obnovu po kalamitě

30.12.2020 11:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Prosincový finiš výsadby ve vojenském újezdu Březina na Drahanské vrchovině
Prosincový finiš výsadby ve vojenském újezdu Březina na Drahanské vrchovině
Vojenské lesy a statky ČR dokončily v těchto dnech podzimní zalesnění. V roce 2020 vysadil podnik téměř 12 milionů sazenic. Dokončuje obnovu lesů po první vlně kalamity v nejhůře postižených moravských lokalitách – především v Oderských vrších a na Drahanské vrchovině.
 

Kalamita, které se přibližně v roce 2015 začala šířit ze střední Moravy, zasáhla naplno také dvě lokality ve správě Vojenských lesů a statků (VLS) – vojenský újezd Libavá s okolními pozemky na Olomoucku a výcvikový prostor Březina na Drahanské Vrchovině na Vyškovsku. Především na Libavé vznikly po kalamitních těžbách v převládajících smrkových porostech rozsáhlé holiny, které podnik začal vzápětí zalesňovat.

„S narůstajícím rozsahem škod v lesích se nám podařilo navyšovat i obnovu lesních porostů. Plocha a množství sazenic pro zalesnění kulminovaly v roce 2019, kdy jsme zasadili 22,5 milionů sazenic dřevin na ploše více než 3,5 tis. ha,“ popsal ředitel VLS Petr Král. „Ve výsadbě dominovaly listnaté dřeviny, smrk v posledních letech tvoří v obnově u Vojenských lesů jen asi dvacet procent,“ dodal Král.

V rámci letošního zalesnění byly podle něj na divizi Lipník nad Bečvou dokončeny poslední rozsáhlé obnovy lesních porostů. Vzhledem k ročnímu posunu v kulminaci kalamity jsou závěrečné práce na obnově lesních porostů u divize Plumlov plánovány na rok 2021.

Díky o polovinu nižšímu objemu výsadby oproti roku 2019 dokončil podnik své letošní obnovní plány i přes komplikace s pandemií COVID-19 .Plánovanou umělou obnovou pro rok 2021 ve výši 8,5 mil kusů sazenic se podnik vrací na předkalamitní hodnoty z let 2013–2014. Umělou výsadbu lesníci VLS navíc v posledních letech doplňují alternativními metodami obnovy. „Vedle síjí určitých dřevin se snažíme maximálně využívat přirozené obnovy lesních porostů a to jak základními hospodářskými, tak i pomocnými dřevinami. Tam, kde to charakter lesa umožňuje, dáváme prostor i náletovým dřevinám, jako jsou břízy, osiky, jeřáby, a podobně,“ vysvětli Petr Král.

V roce 2020 vykázal státní podnik více než 240 ha přirozené obnovy, to je historicky nejvyšší plochu.

Vojenské lesy se nyní soustředí na boj s kalamitou v místech, kde aktuálně probíhá. Státní podnik se připravuje především na zvýšený výskyt kůrovcových těžeb v Brdech a v severočeském Ralsku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist