https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-rocnik-ekofilmu-vyhral-polsky-snimek-zobakem-a-drapem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní ročník Ekofilmu vyhrál polský snímek Zobákem a drápem

13.10.2003 13:30 | PRAHA/ČESKÉ BUDĚJOVICE (EkoList)
Velkou cenu 29. ročníku filmového festivalu Ekofilm získal polský film ze světa ptáků hnízdících v severovýchodní oblasti Polska. Film nazvaný Zobákem a drápem je dílem Krystiana Matyska, scénáristy, režiséra a kameramana. Porota ocenila stylistickou čistotu a obrazově výtvarné zpracování. Film byl vybrán z konkurence 139 filmů z 22 zemí světa.
 

Zvláštní cenu poroty dostal film Mapa míst svatých a klatých režiséra Josefa Císařovského. Snímek dokumentuje klíčové události českých myšlenkových a duchovních dějin a zamýšlí se nad tím, co se děje s touto zemí i s námi samotnými.

V kategorii publicistika a zpravodajství zvítězil německý snímek Loupežná výprava do tajgy o nelegálním mýcení lesů sibiřské tajgy. Mezi dokumenty byl vybrán německý film Nomádi severu, který popisuje drsný život v aljašské divočině. Vědeckým a vzdělávacím pořadům dominoval britský snímek Budoucnost je divoká - Ledový svět, který se zamýšlí nad tím, jak by vypadal svět, kdyby na něm přestali existovat lidé. V kategorii volná tvorba vyhrálo slovenské čtyřminutové Liškolovení - film o tom, jak divoká zvěř nahání lišku.

Ekofilm začal v pondělí 6. října v Českých Budějovicích a ve středu se přenesl do Českého Krumlova. Oproti předchozím ročníkům tak byl o dva dny delší. V neděli 12. října se konala závěrečná přehlídka vítězných snímků. Ekofilm je festival věnovaný životnímu prostředí, přírodnímu a kulturnímu dědictví. Ústředním tématem festivalu byl letošní Mezinárodní rok vody.

Letošní ročník byl poznamenán drobnou nepříjemností. Ve středu večer napsal mladík z Havířova nápis "Temelínku, již chvilinku a biomasu tobě" na stěnu Dřevěné chodby krumlovského zámku. Podle místních novin tak chtěl jako ekologický aktivista vyjádřil nesouhlas s Temelínem. Nápis byl druhý den odpoledne smyt. Podle vedoucího správy zámku Pavla Slavka šlo naštěstí o zeď, kterou čeká zrestaurování.

O Ekofilmu, kvalitě snímů i ekologických vandalech jsme si povídali s ředitelem Ekofilmu, Františkem Urbanem:

Letošní rok se přihlásilo na 140 filmů z 22 zemí. Jak jste spokojen s kvalitou přihlášených filmů?

Jsem spokojen, protože je to velice pestrá paleta filmů ze všech možných žánrů, které souvisejí se životním prostředím a s kulturním a životním dědictvím. Trošku znepokojující je, že ubývá českých filmů, na druhou stranu Ekofilm se stává být poměrně známým festivalem v zahraničí, takže přichází čím dál více zahraničních filmů. K naší známosti snad přispělo i to, že jsme se stali spoluzakládajícími členy mezinárodní federace filmoých festivalů o životním prostředí ECOmove International.

Tento ročník Ekofilmu je již devětadvacátý. Vyvíjí se v průběhu let kvalita filmů a výběr témat?

To je těžké řici. Máte filmy, které jsou vysloveně profesionální. Dnes je daleko lepší technika, která před dvaceti, pětadvaceti lety nebyla. Kvalita se tedy rozhodně zlepšuje co se týče technické stránky věci. Výběr témat a zpracování pak záleží vždycky na tvůrci - jsou osvědčení tvůrci či ateliéry, které zasílají vynikající filmy každý rok, ale jsou i filmy špatné a nedotažené. Záleží totiž na všem: na kameře, na scénaři, velice často i na střihu.

Jak jste byl letošní rok spokojen s navštěvností?

My jsme předpokládali, že při rozšíření Ekofilmu do Budějovic bude vysoká návštěvnost. A také byla. V Budějicích byla návštěvnost skutečně velmi dobrá. Ale i krumlovské semináře byly v průměru navštěvovány nějakými dvaceti, pětadvaceti lidmi a to je poměrně dost, uvážíme-li, že semináře jsou tematicky vysoce specializované.

Nedá mi, abych se nezeptal na ten nápis na zámecké zdi. Co tomu říkáte?

Je to strašný vandalismus a bohužel se to může obrátit proti nám. Snadno by se mohlo začít říkat, že tyhle divoké ekology sem přitáhl Ekofilm, i když to není pravda. My s tím nemáme vůbec nic společného. Mělo by se to vyšetřit a viník či viníci by měli být potrestáni.

Děkuji za rozhovor.

Nápis Temelínku, jen chvilinku a biomasu tobě...
zmizel následující odpoledne po jeho napsání
Seminář o jaderném odpadu nazvaný Kam s ním?!
Seminář v Zrcadlovém sálu je tímto směrem
Návštěvník Ekofilmu
Ředitel Ekofilmu František Urban si se zájmem pročetl tištěný EkoList
29. ročník Ekofilmu skončil. Mezi jeho návštěvníky byl i jeden vandal, který zelenou barvou popsal zeď Dřevěné chodby. Nápis byl následující den smyt. Ostatní návštěvníci mohli kromě soutěžních filmů shlédnout i filmy z minulých ročníků ve speciální video projekci nebo se zúčastnit odborných seminářů.
Foto: Martin Mach/EkoList

reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist