https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberec-nechal-na-hrbitovech-i-pres-kritiku-pokacet-50-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberec nechal na hřbitovech i přes kritiku pokácet 50 stromů

21.4.2021 02:04 | LIBEREC (ČTK)
Podle mluvčí města bylo nutné stromy na hřbitově v Horním Růžodole pokácet, neboť ohrožovaly zdraví a životy lidí a padající větve poškozovaly hrobová místa.
Podle mluvčí města bylo nutné stromy na hřbitově v Horním Růžodole pokácet, neboť ohrožovaly zdraví a životy lidí a padající větve poškozovaly hrobová místa.
Foto | MartinVeselka / Wikimedia Commons
Liberec nechal na svých hřbitovech pokácet 50 stromů. Kritice kvůli tomu čelil na sociálních sítích, lidem vadilo hlavně kácení v Horním Růžodole. Podle mluvčí města Jany Kodymové byly ale stromy ve špatném stavu a místo nich budou zasazené nové. Na všech hřbitovech to bude 69 stromů a 45 tújí.
 

Způsob, jakým město přistoupilo ke kácení v Horním Růžodole, se nelíbí bývalé náměstkyni primátora odpovědné za zeleň Karolíně Hrbkové (Změna pro Liberec). "Je to starý hřbitov. Máme tam tři hroby a hodně tam chodíme. To, co se tam ale děje nyní, je něco strašného a ostudného. Vykácelo se téměř všechno, desítky stromů," řekla Hrbková ČTK. Městu podle ní chybí koncepce obnovy a údržby zeleně a řeší to jen kácením. To, že to jde dělat jinak, poukázala na příkladu Masarykovy ulice. Jde o promenádní třídu s alejí vedoucí z centra Liberce k zoo v Lidových sadech. "Zabránili jsme tam několikrát bezhlavému kácení a nyní se Liberec pyšní nejkrásnější ulicí v republice. Ty stromy tam jsou také staré a nemocné, ale snažili jsme se je tam udržet a ošetřit, protože pro některé z nás to smysl má," dodala.

Podle Kodymové ale bylo nutné stromy na hřbitově v Horním Růžodole pokácet, neboť ohrožovaly zdraví a životy lidí a padající větve poškozovaly hrobová místa. "Důvodem k tomuto nepopulárnímu kroku je, že dřeviny byly citelně napadené dřevokaznými houbami. Došlo u nich k rozkladu dřevní hmoty, šlo tedy o jasně nestabilní a deformované dřeviny," uvedla pro ČTK mluvčí. Radnice nechala na hřbitově v jeho pravé části a za centrálním křížem pokácet od loňského listopadu 21 lip a dva javory. Místo nich zatím v dolní části hřbitova vysadila sedm lip a 18 borovic a na podzim přibude pod centrálním křížem dalších 16 lip.

Poškozené stromy se kácely od loňského podzimu i na dalších hřbitovech v Liberci. V Ostašově na civilním hřbitově to bylo 12 javorů, v Ruprechticích s civilním a vojenským hřbitovem 13 lip, borovic, javorů a bříz a v Machníně dva javory. Navíc na vojenském hřbitově v Ostašově odumřela náhradní výsadba, letos se tam bude proto vysazovat osm habrů. S náhradní výsadbou se počítá i pro ostatní hřbitovy s výjimkou civilního v Ruprechticích. Odbor životního prostředí ji nenařídil kvůli velkému zájmu o hrobová místa na tomto hřbitově. "V Ruprechticích je dlouhodobě nedostatek volných míst," dodala Kodymová. Od loňského podzimu se ve větší míře kácelo v Liberci také v rekreačním areálu ve Vesci, ve špatném stavu tam bylo 23 javorů, jeden dub a jedna třešeň ptačí. Místo nich bylo zasazeno 22 javorů a dalších 20 přibude na podzim.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

21.4.2021 09:15
ano co je staré a trochu nemocné a křivé musí pryč, dnešní společnost moderního a moudrého člověka je takto nastavená, úplně stejně mi to přijde se starými lidmi, svoje sis prožil, tak neopruzuj
Odpovědět
JV

Jaroslav Vyhňák

21.4.2021 10:24
Až po bouřce zjistíte, že vám rozlomená stará vykotlaná vrba nebo lípa totálně polámala pomník, na který jste pracně šetřili, budete mluvit jinak. Z rozmaru to nikdo nevykácel.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

21.4.2021 11:20
„na vojenském hřbitově v Ostašově odumřela náhradní výsadba“

Přála bych si, aby se více mluvilo a psalo o tom, jak se sleduje, zda nové výsadby stromů prosperují. A určitě si zaslouží pozornost informace, proč někde náhradní výsadby odumřou. Jak často k tomu dochází a hlavně PROČ.
Odpovědět

Jirka Černý

22.4.2021 05:19 Reaguje na Majka Kletečková
Z 90% absence nebo odfláknutá následná péče, zasadit to zvládne každý, ale uzalejvat ho je dost náročné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist