https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-ma-nove-par-dracen-krokodylovitych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo má nově pár dracén krokodýlovitých

30.10.2020 00:21 | LIBEREC (ČTK)
Dracéna krokodýlovitá získala své druhové jméno díky velkým a tvrdým šupinám, které připomínají kůži krokodýla.
Dracéna krokodýlovitá získala své druhové jméno díky velkým a tvrdým šupinám, které připomínají kůži krokodýla.
Liberecká zoo začala chovat dracény krokodýlovité. Pár těchto jihoamerických tropických ještěrů získala z vídeňské zoologické zahrady Schönbrunn. Jsou umístěné v expozici v přízemí pavilonu tropů. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová. Nejstarší zoo v republice dracény ve své 116leté historii dosud nechovala. "Po ocelotech, pásovci či osinácích letos návštěvníkům představuje další nové jedince," dodala Tesařová.
 

Více než metr dlouhé ještěry ale zatím návštěvníci vidět nemohou, neboť je zoo uzavřená v rámci protikoronavirových opatření. "Oba jedinci už začínají být pohlavně dospělí, a tak naší snahou bude v rámci spolupráce s evropskými zoo jednoho z nich brzy vyměnit a vytvořit chovný pár," uvedla zooložka Petra Hnidová. V přírodě jsou dospělé dracény samotářská zvířata, samci se samicemi se vyhledávají pouze v období rozmnožování. Samice klade obvykle tři až deset vajec do termitišť, kde je pro ně ideální teplota a vlhkost. Z vajec se mláďata líhnou po pěti až šesti měsících. V Liberci dracény sdílí expozici v pavilonu tropů společně s želvami krátkokrčkami novoguinejskými a během několika dní k nim přibudou i ryby krunýřovci.

Dracéna krokodýlovitá získala své druhové jméno díky velkým a tvrdým šupinám, které připomínají kůži krokodýla. Slouží jako ochrana před predátory, mezi které patří především jaguáři, hadi a krokodýli. Tento až 1,3 metru dlouhý ještěr má zeleně zbarvené tělo s mohutnou červenou nebo oranžovou hlavou, což bývá patrné obzvláště u samců. Žije poblíž vodních toků a v mokřadech tropických deštných lesů Jižní Ameriky. Dobře šplhá po stromech a přes den nejvíce času tráví odpočinkem nebo vyhříváním se na větvích stromů nad vodní hladinou. Pokud se cítí být ohrožen, rychle skočí do vody. Dracény v přírodě loví bezobratlé živočichy, především plže s ulitou. Pochutnají si ale i na škeblích, racích a občas i želvách. Dracény se ve volné přírodě neřadí mezi bezprostředně ohrožená zvířata. V minulosti byla ve velkém lovena pro využití kůže v oděvním průmyslu, komerční lov je ale od 70. let minulého století v Amazonii zakázán.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist