https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecti-vedci-budou-spolupracovat-na-lince-na-vyuziti-plastoveho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberečtí vědci budou spolupracovat na lince na využití plastového odpadu

14.8.2023 01:28 | LIBEREC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci Technické univerzity v Liberci (TUL) se dohodli na spolupráci s firmou KD Chemiko a Asociací na podporu pyrolýzy, podílet se budou na zprovoznění nové linky na zpracování plastového odpadu technologií pyrolýzy v Mladé Boleslavi. Spolupracovat budou i při hledání možností dalšího využití získaných produktů. ČTK o tom informoval mluvčí univerzity Adam Pluhař. Jedním z cílů projektu je snížení objemu odpadu, který končí na skládkách, a omezení dovozu a zpracování surové ropy a plynu.
 

Pyrolýza je proces chemického rozkladu odpadu za pomoci tepla, ale bez přístupu kyslíku, vzduchu nebo jiných zplyňovacích látek, při zpracování vzniká pyrolýzní plyn, pyrolýzní lehký a těžký olej, které lze dál využít. Podle prorektora liberecké univerzity Petra Lenfelda je právě pyrolýza jednou z možností, jak pomoci životnímu prostředí a eliminovat a navíc dál využít širokou škálu odpadních surovin, hlavně plastů, a to včetně těch jinak nerecyklovatelných.

Na montáži linky KD Chemiko pracuje, zprovoznit ji chce už na podzim, při plném výkonu by měla být schopna za deset hodin zpracovat až 12 tun odpadních plastů. "Dohodli jsme se na spolupráci při zprovoznění linky, tvorbě technické dokumentace a případných úprav, tvorbě kontrolního a řídicího systému nebo využití zařízení pro pyrolýzu vybraných odpadů, jako jsou plasty, textilie, uhlíkové kompozity, medicínské a zdravotnické produkty, hygienické potřeby, ochranné pomůcky nebo pneumatiky," doplnil ke spolupráci Lenfeld.

KD Chemiko chce spolu s vědci TUL nalézt i další možné využití vyrobených surovin. "Naše linka umí stoprocentně využít odpad, který by buď skončil na skládce, nebo v lepším případě v recyklační firmě. Taková firma by přitom odpad zpracovala pouze jako recyklát přibližně ze 70 procent," řekl prezident Asociace na podporu pyrolýzy Vítězslav Gärtner.

Výsledným produktem linky na zpracování odpadu je podle Gärtnera surovina, kterou lze využít opět v průmyslu k výrobě stejných produktů. "Může se stát i aditivem a náhradou řepkového oleje do pohonných hmot nebo surovinou pro výrobu plastových obalů či dílů pro vše, co nás obklopuje. Vzhledem k technologii zpracování je i hygienizovaná a lze ji využít i v potravinářství, oděvním průmyslu nebo u filtračních technologiích," dodal.

Zařízení na zpracování odpadů musí splňovat přísná pravidla, normy a zákony. V případě pyrolýzy je ale podle Gärtnera obtížné schvalovací proces v Česku splnit. "Bohužel, česká legislativa v tomto směru zaspala. Pyrolýzní linky již několik let provozují státy v EU, USA a jinde, kde je na tuto technologii pohlíženo jako na novou a inovativní metodu," dodal Gärtner. Asociace se tak bude pode něj snažit za podpory hmatatelných výsledků z provozu linky prosadit změny některých českých zákonů a vyhlášek, které zatím využití technologie brzdí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

14.8.2023 07:43
Teprve nyní ?
To mělo být už při začátcích používání plastů a celosvětově !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.8.2023 08:07
O ekonomické pyrolýze se mluví už mnoho let a připomíná to čekání na jadernou fúzi.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.8.2023 10:33 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.8.2023 14:57
kdchemiko.cz
https://www.kdchemiko.cz
Dluhopisy v hodnotě 25 000 Kč vám umožní vydělávat i s menším kapitálem. Bez poplatků. Ekologická investice co vynáší. Měsíční výplata na váš účet. Pravidelný měsíční příjem. Transparentní prostředí. Vstupní poplatek 0% Výplata zisků měsíčně. Žádné skryté poplatky.
-----------------------------------------------------

Pyrolýzu zpovzdálí sleduji řadu let a není mi znám ani jediný úspěšný projekt.
Společně s emisí dluhopisů KD Chemiko to mám lidově řečeno za švindl.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.8.2023 21:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Souhlasím, když podobný projekt je v Ostravě, tam už před 10 lety zjistili, že pyrolýza je vhodná jen pro velmi podobnou vstupní surovinu. No, a páni provozovatelé se tak trochu odkopali a nám tvrdí, že budou zpracovávat takto široký sortiment odpadů - jako jsou plasty, textilie, uhlíkové kompozity, medicínské a zdravotnické produkty, hygienické potřeby, ochranné pomůcky nebo pneumatiky,
Takže se domnívám, že se opět jedná o sofistikovaný dotační podvod, protože nevěřím, že to není financované z nějakého vládního grantu nebo ještě hůře, že to financuje vysoká škola textilní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist