https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberty-prodala-cast-povolenek-z-ostravy-stat-chce-zahajit-financni-kontrolu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberty prodala část emisních povolenek z Ostravy, stát chce zahájit finanční kontrolu

30.4.2021 18:20 | OSTRAVA (ČTK)
Nová huť v Ostravě.
Nová huť v Ostravě.
Foto | Petr Štefek / Wikimedia Commons
Hutní společnost Liberty Ostrava (LO) prodala sesterské rumunské společnosti Liberty Galati milion emisních povolenek. V polovině dubna přitom zástupci firmy na schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) uvedli, že povolenky prodávat nebudou. Okamžitý zisk činí 260 milionů korun (10,05 milionu dolarů). Rumunský podnik povolenky potřeboval do konce dubna, protože své loni prodal. Stát dává kvůli transakci podnět k zahájení finanční kontroly v podniku. Odboráři chystají trestněprávní kroky a ve středu ve 13:45 budou před firmou demonstrovat. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly by Česko mělo o situaci ve firmě informovat Evropskou komisi.
 

"Transakce byla provedena za aktuální tržní cenu, která bude Liberty Ostrava okamžitě zaplacena, navíc s možností koupit tyto povolenky v budoucnu zpět za nižší cenu," uvedla mluvčí LO Barbora Černá Dvořáková. Peníze budou podle firmy použity zčásti na vyplacení mimořádného bonusu zaměstnancům při příležitosti 70. výročí podniku a zčásti na budoucí investiční projekty.

Liberty Ostrava je součástí globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. "Jsme v kontaktu s panem Guptou a požadujeme, aby benefit z transakce byl použit na rozvoj společnosti," sdělil ČTK Babiš . Stát prostřednictvím ministerstva průmyslu svolal dozorčí radu, současně dává podnět k zahájení finanční kontroly a bude společně s odbory kontrolovat využití získaných peněz.

Babiš se v polovině dubna s vedením Liberty Ostrava sešel. Po schůzce oznámil, že společnost slíbila, že emisní povolenky své rumunské sesterské firmě nezapůjčí.

Transakce je podle LO vnitropodnikovou záležitostí soukromé společnosti, u níž je jakákoli intervence ze strany vlády zcela nevhodná a způsobilá poškodit reputaci Česka v očích zahraničních investorů. "Původní záměr společnosti zhodnotit v souladu se zákonem, a to velmi bezpečným a zajištěným způsobem, část přebytečných emisních povolenek, byl naprosto bezdůvodně blokován odbory a vládou," uvedla firma. Babiš poznamenal, že Liberty Ostrava je sice komerční subjekt, patří ale ke klíčovým firmám regionu.

"Bohužel došlo na nejhorší. Vedení Liberty Ostrava chce prodat emisní povolenky za miliardu a bude tak dál pokračovat ve vyvádění peněz do zahraničí," uvedla dnes ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). V pondělí chce situaci řešit na vládě. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který pochází z Ostravy a je poslancem za Moravskoslezský kraj, projednání na vládě podporuje. Podle něj dění v Liberty Ostrava připomíná vyvádění kapitálu a řízenou likvidaci firmy.

Odborový předák Josef Středula uvedl, že situaci by měla projednat Evropská komise, která prodej schválila a měla by mít nástroje k řešení. "Ve smlouvě je jistě podmínka udržitelnosti. Před společností jsme varovali. Stačí se na ni podívat ve Velké Británii či Belgii. Nedá se uvažovat jen z pohledu ČR, ale celé firemní skupiny. Když dáme dohromady informace ze světa, tak máme důvod se obávat," řekl Středula. Odboráři ve firmě jsou už několik týdnů ve stávkové pohotovosti, situace podle nich ohrožuje chod podniku.

Firma uvedla, že LO momentálně disponuje emisními povolenkami v hodnotě přibližně 5,6 miliardy Kč (220 milionů eur), což je výrazně vyšší množství, než nyní potřebuje. "Tržní cena těchto povolenek krátkodobě dosahuje svého historického maxima, přesto však nejsou zhodnocovány a společnost ani zaměstnanci z nich nijak neprofitují," sdělila firma. Dodala, že od převzetí v červenci 2019 podpořila skupina GFG ostravskou huť více než čtyřmi miliardami korun.

Ostravská huť vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Její roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců. V minulých letech si povolenky šetřila a chce je využít k financování nezbytné modernizace huti, především k výstavbě hybridních pecí v ocelárně a k pořízení modernějších technologií pro válcovny.

GFG Alliance, třetí největší výrobce oceli v Británi, je v poslední době v problémech. V insolvenci totiž skončila společnost Greensill Capital, která koncern donedávna financovala. Gupta se snaží najít zdroj financování na zajištění běžného provozu, neúspěšně žádal britskou vládu o podporu 170 milionů liber (5,2 miliardy Kč).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist