https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-chteji-ambicioznejsi-klimaticko-energetickou-strategii-ceska-uvadi-ekologicke-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé chtějí ambicióznější klimaticko-energetickou strategii Česka, uvádí ekologické organizace

26.6.2024 01:22 | PRAHA (ČTK)
odpovědích je podle organizací shoda na přeceňování podpory jaderné energie. Naopak cíl pro obnovitelné zdroje energie (OZE) pro rok 2030 podle odpovědí podceňuje možnosti Česka a měl by se zvýšit z 30 procent minimálně na 33 procent konečné spotřeby energie, uvádí tisková zpráva
odpovědích je podle organizací shoda na přeceňování podpory jaderné energie. Naopak cíl pro obnovitelné zdroje energie (OZE) pro rok 2030 podle odpovědí podceňuje možnosti Česka a měl by se zvýšit z 30 procent minimálně na 33 procent konečné spotřeby energie, uvádí tisková zpráva
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Většina lidí chce ambicióznější klimaticko-energetickou strategii pro Česko, vyplývá z výsledků veřejné konzultace vládního dokumentu. Dotázaní podle výsledků míní, že strategii chybí podrobné plány odklonu od uhlí, snižování dotací do fosilního průmyslu, adaptace krajiny na změnu klimatu a také pro zlepšení situace v energetické chudobě. Na výsledky veřejné konzultace poukázaly čtyři ekologické organizace - Greenpeace ČR, Centrum pro dopravu a energetiku, Hnutí Duha a Calla.
 
Konzultace k Vnitrostátnímu plánu ČR v oblasti energetiky a klimatu (NKEP) se uskutečnila od letošního 9. ledna do 29. února, zúčastnilo se jí 1092 subjektů, z toho až 1069 lidí. Ministerstvo průmyslu a obchodu minulý týden zveřejnilo výsledky její druhé části.

V odpovědích je podle organizací shoda na přeceňování podpory jaderné energie. Naopak cíl pro obnovitelné zdroje energie (OZE) pro rok 2030 podle odpovědí podceňuje možnosti Česka a měl by se zvýšit z 30 procent minimálně na 33 procent konečné spotřeby energie, uvádí tisková zpráva.

"Výsledky veřejné konzultace Vnitrostátního plánu ČR v oblasti energetiky a klimatu jasně ukazují, že lidé chtějí jasný plán odklonu od uhlí a navýšení cíle pro obnovitelné zdroje energie na minimálně 33 procent," uvedla Miriam Macurová z Greenpeace ČR. Tento cíl pro OZE doporučila i Evropská komise, připomněla. "Proto by měl být reflektován také při výběru ambicióznějšího scénáře, pro finální podobu NKEP," dodala Macurová. Ve vyhodnocení konzultace podle ní stále chybí informace o tom, jak budou náměty veřejnosti zapracovány do finální podoby strategie.

Výsledky stát zveřejnil týden před oficiálním termínem pro odevzdání finální podoby NKEP Evropské komisi, který je 30. června. Ekologické organizace upozorňují na to, že stále není jasné, jaký scénář bude v konečné podobě dokumentu použitý. Podle nich by Česko mělo využít možnosti rozvoje obnovitelných zdrojů.

Energetický scénář, zvolený pro první návrh Národního klimaticko-energetického plánu, nevyužívá podle ekologických organizací naplno potenciálu obnovitelných zdrojů do roku 2030. Apelují, aby ve finální verzi NKEP a také ve Státní energetické koncepci a Politice ochrany klimatu byl stanovený cíl pro obnovitelné zdroje na úrovni minimálně 33 procent.

Loňský návrh NKEP počítal s tím, že růst podílu obnovitelných zdrojů by měla táhnout zejména solární a větrná energetika. Plán také potvrdil odklon ČR od spalování uhlí do roku 2033. Hlavním strategickým dokumentem pro další pokračování dekarbonizace v ČR bude Národní energeticko-klimatický plán. Dokument má definovat cestu Česka k dekarbonizované a moderní energetice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

26.6.2024 05:21
Základem je prosadit návrat k jaderným elektrárnám a velké energetice, kterou se zeleným šílenstvím podařilo dost rozvrátit. Pak můžeme dosáhnout toho, co je ve Francii už po desetiletí realitou - výroba elektřiny tam je 5x méně CO2 náročná než třeba v Německu.
https://ourworldindata.org/grapher/carbon-intensity-electricity?time=latest
A lidem na takových příkladech ukazovat, že nekompetentní rozhodnutí poškozují jejich životní úroveň i ekologii.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.6.2024 06:01
tak tomu nevěřím, on je někdo ambicioznější k větší chudobě?
Odpovědět
DA

DAG

26.6.2024 08:46 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Taky tomu nevěřím. Myslím, že se ekologické organizace naprosto zprofanovaly.
Odpovědět
IP

Ivo Přikryl

26.6.2024 13:22 Reaguje na DAG
K zadaným otázkám se mohl vyjadřovat jen velmi specifický výběr populace. Pak je tvrzení "Lidé chtějí ambicióznější klimaticko-energetickou strategii Česka" jednoduše lež.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.6.2024 06:06
90% lidí vidí akorát dotační šílenství na cokoliv a tak to vyhodnotí jako nekoncepčnost.
Dost lidí o tom ,co se děje nemá páru ale zároveň prostředí médiií a různých " zaručených zpráv různých expertů a vědců" které jsou často protichůdné se v tom orientovat tak na to čas nemají.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.6.2024 09:27
Škoda, že jsme se nedozvěděli, jak by měla ta "ambicióznější klimaticko-energetickou strategii" fungovat. Znamená to vynakládat ještě více veřejných peněz do "zelených" opatření a nebo výrazně zvýšit efektivitu jejich vynakládání ve prospěch ochrany klimatu a adaptace? Mám obavu, že to jednodušší, to první.
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.6.2024 10:10
když na to aplikujeme pana Ockhama, tak je nasnadě hypotéza, že je-li taková věc v zájmu našich nepřátel, potom je našimi nepřáteli pravděpodobně podporována/placena. ostatně když tenkrát hipíci protestovali proti válce ve Vietnamu, bylo to částečně za sovětské peníze.
Odpovědět
pk

pepa knotek

26.6.2024 14:56
Podíl jednotlivých zdrojů nebo původu energie na celkové směsi paliv (národní mix) v roce 2022:
Původ elektřiny % podíl
podíl elektřiny vyrobené v jaderných zařízeních 40,95
podíl elektřiny vyrobené z černého uhlí 0,00
podíl elektřiny vyrobené z hnědého uhlí 47,50
podíl elektřiny vyrobené ze zemního plynu 5,86
podíl elektřiny vyrobené z ropy a ropných produktů 0,11
podíl elektřiny vyrobené ve větrných zařízeních 0,01
podíl elektřiny vyrobené ve vodních zařízeních 0,63
podíl elektřiny vyrobené v solárních zařízeních 1,47
podíl elektřiny vyrobené z biomasy 3,34
podíl elektřiny vyrobené druhotnými zdroji a ostatní 0,13
celkem 100
V roce 2030 bude podíl OZE 33% ? Leda sem ten vítr budou nahánět větrníky z Německa a na zimu se přidá ne oblohu další Slunce, jinak těžko.
Odpovědět

Radek Čuda

26.6.2024 16:17
To je zajímavé, že lidi chtějí odklon od uhlí a víc OZE, to je fajn a tím se Macurová hned ohání. Když ale zjevně chtějí to uhlí nahradit primárně jádrem a k náhradě prostřednictvím OZE mají určitou skepsi, to se hned začne psát o "přeceňování podpory jaderné energie" a podceňování OZE potenciálu.

Ne že by občas tyhle spolky neměly občas v něčem pravdu, ono i slepé kuře, že ... ale věřit se jim nedá ani pozdrav.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist