https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-chteji-vyssi-cile-v-ochrane-klimatu-upozornuji-ekologicke-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé chtějí vyšší cíle v ochraně klimatu, upozorňují ekologické organizace

10.8.2023 12:47 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vyšší cíle v ochraně klimatu nebo brzký konec uhlí jsou přání veřejnosti, podporu má i dosažení klimatické neutrality Česka do roku 2050. Ekologové upozornili na výsledky veřejné konzultace k Vnitrostátnímu plánu v oblasti energetiky a klimatu, ze kterých požadavky vyplývají. Výsledky konzultace zveřejnilo tento týden ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Podle Klimatická koalice v materiálu chybí podrobnější vyhodnocení a z něj vyplývající závěry, po ministerstvu požadují debatu u kulatého stolu.
 

"Vnitrostátní plán v oblasti energetiky a klimatu je zásadním dokumentem, který určí podobu energetické transformace a ochrany klimatu v ČR. Bude mít přímé dopady na životy lidí, a proto je nutné, aby ministerstvo průmyslu a obchodu respektovalo a náležitě pracovalo s názory lidí na podobu transformace. Nakolik se tak děje, se dozvíme nejpozději v září,” řekla Miriam Macurová, vedoucí klimatické kampaně Greenpeace ČR.

MPO získalo v konzultaci celkem 164 odpovědí, z toho 128 od lidí, deset od nestátních neziskových organizací a 18 od podniků. K plánu se vyjádřily i jedna akademická a jedna státní instituce. Konzultace se uskutečnila v druhé polovině května, dotazník obsahoval celkem šest otázek. Podle aktivistů by se mělo konat ještě druhé kolo, ve kterém se budou lidé moci vyjádřit ke konkrétním cílům a opatřením.

Plán má stanovit, jakým způsobem chce Česko do roku 2030 dosáhnout cílů v oblasti energetiky a klimatu, veřejná konzultace je povinnou součástí přípravy. Dokument musí obsahovat i popis toho, jak byly výsledky účasti veřejnosti zohledněny v současné přípravě aktualizace plánu pro další období.

Česko je jednou ze zemí, které nesplnily lhůtu pro zaslání návrhu nového plánu Evropské komisi. Ta uplynula 30. června letošního roku, odeslání českého návrhu se očekává až v září.

"Výsledky veřejné konzultace ukazují zájem lidí o zavádění důsledných klimatických opatření. Ukazuje se i zájem o silnou roli obnovitelných zdrojů v české energetice. Je škoda, že v oblasti obnovitelných zdrojů zůstávají české ambice ve srovnání s Evropou spíše při zemi a, jak naznačuje i zadání modelových scénářů, část české vlády se i dnes upíná místo toho především k myšlence výstavby nových jaderných reaktorů,” řekla Jitka Martínková z Klimatické koalice.

Nyní se také modelují dva scénáře, jejichž zadání v červenci představili zástupci MPO a ministerstva životního prostředí, která za proces zodpovídají. První scénář má klást větší důraz na rozvoj obnovitelných zdrojů, počítá i s novými jadernými reaktory. Podle aktivistů možnosti obnovitelných zdrojů ale plně nevyužívá.

Druhý scénář předpokládá rychlou a masivní výstavbu jaderných reaktorů a výrazně pomalý rozvoj obnovitelných zdrojů. Zveřejněné výsledky konzultace jsou tak podle aktivistů v rozporu s některými parametry zadání modelů. MPO by se mělo podle nich s tímto rozporem vyrovnat a výsledky konzultací do vznikajícího dokumentu zahrnout.

Klimatická koalice je platforma neziskových organizací a neformálních iniciativ, které se zabývají zejména ochranou klimatu a životního prostředí. Patří do ní například Hnutí Duha, nebo Greenpeace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pk

pepa knotek

10.8.2023 13:39
Lidé prý chtějí "vyšší cíle", ale svou bezbřehou spotřebu všeho možného braku, který se musí vyrobit, ale díky nekvalitě končí záhy na skládkách omezit nehodlají. Značkové boty, kabelky, hadry, elektronika, auta, nové kuchyně atd. Zkuste např. dětem v deseti letech říct, že nedostanou mobil - tak je jebne.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.8.2023 15:04 Reaguje na pepa knotek
1*
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

10.8.2023 17:13 Reaguje na pepa knotek
Zkuste napsat, co považujete za brak.
Odpovědět
ig

11.8.2023 11:17 Reaguje na pepa knotek
Při tom zrovna mobil je příklad téměř dokonalé technologie s minimálním vlivem na životní prostředí. Je v něm vázáno jen 168.281 gramů surovin, naprostou většinu jeho ceny tvoří lidská práce. Koupí jednoho drahého mobilu dáte vydělat spoustě programátorů a konstruktérů po celém světě a výrobních pracovníků kteří místo s jeřábem a tunami železa pracují s pinzetou a mikroskopem. Za mých mladých let chtěl každý kluk kolo, motorku nebo auto (s notoricky známým environmentálním dopadem), teď chce mobil a digitání hru, zatímco stovky litrů benzínu a metráky železa zůstanou ušetřeny :-)
Odpovědět

Radek Čuda

10.8.2023 14:05
Ty odkazy v článku jsou fajn, protože díky nim je jasné o čem je řeč. Takže hned ten první ... "Veřejná konzultace proběhla ve dnech od 15. května 2023 do 4. června 2023 pomocí
strukturovaného online dotazníku. Celkově bylo získáno a hodnoceno 164 odpovědí od respondentů."

Z toho bylo 128 občanů, ano, fakt tolik, a zbytek ... je to tam taky.

To je výsměch a zadarmo drahý ... a zadarmo to rozhodně nebylo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.8.2023 15:06
No a co proto hodlají udělat, všemi těmi chytrolíny ukecanými počínaje - udělat, no !
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

10.8.2023 17:12
Lež, nevšiml jsem si, že by někdo z oken paneláku vyhazoval radiátory, a stejně tak nerostou tržby za klesticky na odstrihavani domovních přívodu elektřiny.
Odpovědět
PB

Petr Brok

10.8.2023 18:36
Toto množství respondentů je 10x menší, než nejmenší přijatelné. Nejlepší průzkum jsou volby u kterých strany jasně deklarují své postoje v dané věci s uvedením příkladů konkrétních dopadů na jednotlivé občany. K tomu však nemá nikdo odvahu.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

10.8.2023 19:29
Takto si představuji ekologismus. 128 vybraných lidí a pár organizací do celkového počtu 164 budou rozhodovat o zbytku cca 10 000 000 lidí. Takovou diktaturu neměl ani Hitler nebo Stalin.
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.8.2023 07:57 Reaguje na Michal Ukropec
ono základní problém není počet vzorků, ale jejich struktura a jak proběhl výběr. naivní představa, že vzorků musí být na sílu statisíce byla překonána při výzkumech veřejného mínění někdy v polovině minulého století.
ovšem provede-li se výběr blbě, pak je to na úrovni seminární práce, kdy zpracovatel rozdá dotazníky kámošům ze své bubliny a zjistí věci nevídané a neslýchané.
Odpovědět
PB

Petr Brok

11.8.2023 09:59 Reaguje na Lukas B.
Ani struktura nestačí. Pokud mi přijde v deset hod. nabídka a v půl jedenácté to po spuštění hlásí, že max. počet účastníků byl již dosažen, tak takovému průzkumu nemůžu důvěřovat i kdyby byla struktura sebelepší.
Odpovědět
MM

Milan Milan

10.8.2023 21:36
MPO si dělá legraci?? 164 získaných odpovědí je vydávano za názor veřejnosti??
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

11.8.2023 07:15
Stačí si prejsť debaty na Idnes alebo aj na Ekoliste a zistíte čo si ľudia myslia. Až na pár exotov ako je p. Hanzl, alebo p. Rada na Idnes si diskutéri robia z GO skôr posmech. Ak aj veria rozprávke o zhubnom vplyve CO2 si rozhodne nemyslia, že to vyriešia "vyššie ciele ochrany klimatu" v Európe, pokiaľ bude zvyšný svet prodokovať o 106.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.8.2023 09:01 Reaguje na Vladimir Mertan
Přesně tak. Včera jsem si dělal v hospodě taky průzkum. Půlka lidí
to má na háku a druhá půlka kdyby dostala ty ekology do rukou, tak
jim poopraví ciferníky(obličeje) kvůli vícenákladům za nové kotly
a "ušlechtilá" paliva. Prim diskuse bylo, kde mají levnější dřevo
a za kolik je v Polsku černé uhlí, když už tam zas jezdí pro naftu
a benzín. Prostě pohled na CO2 a gryndýl má každý podle své kapsy
a bohatí jdou cestou úspor a nových zdrojů energie díky dotacím i
od těch, kteří na to nemají. No a ten zbytek brblá, shání levnější
palivo a vymýšlí, jak vydrbat s ekologickými nesmysly. Poslední
nápad je fiktivní rozdělení domu na dva se dvěma malými kotly, na
které se nevztahují stávající ekologické normy a nebo malý kotel+
krb na temperaci teploty v chladnějších dnech.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

12.8.2023 01:10 Reaguje na Břetislav Machaček
Nadpoloviční počet ekologů jsou ženy. Vy chacharska, hornická dezolatska verbez máte akorát tak na to se válet po hospodách a mlátit ženský. Nebo se na někoho sesypat v deseti. Docela bych chtěl vidět, jak by se ti vaší niemandi popisovali s ekologie Karlovým Vemolou :)
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

12.8.2023 01:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Smrduty matlacku, je zajímavé, že ta chacharska verbez NS chlast, cigára, automaty, fet, a hospodu má vždy.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.8.2023 16:38
Dostatek levné energie je základním předpokladem, aby mohla být společnost vyspělá. A zatím neexistuje jiný zdroj než jaderná energetika, který by to byl schopen po následujících sto let splnit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.8.2023 10:45 Reaguje na Richard Vacek
Velmi hluboký omyl jak dycky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.8.2023 18:37 Reaguje na Richard Vacek
Tohle taky říkal můj děda forman, o svém párku štýrských valachů.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist