https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-loni-setrili-plynem-u-eg.d-byla-spotreba-nejnizsi-za-devet-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé loni šetřili plynem, u EG.D byla spotřeba nejnižší za devět let

9.1.2023 16:32 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Spotřeba plynu byla loni v síti distribuční společnosti EG.D nejnižší za devět let. Celoroční spotřeba v síti EG.D byla loni 298 milionů metrů krychlových plynu, meziročně spotřebovali zákazníci o 16 procent plynu méně. Trend šetření potvrzují i čísla za prosinec, kdy energetici dodali domácnostem a firmám o 13 procent méně plynu než ve stejném měsíci roku 2021. Za prosinec to bylo 38,3 milionu metrů krychlových. ČTK to řekl mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.
 

Oproti roku 2020 klesla spotřeba plynu dodaného EG.D o sedm procent. Loni se na zásobovacím území společnosti EG.D spotřebovalo nejméně plynu za posledních devět let. Nižší spotřeba byla naposledy v roce 2014, přibližně o deset milionů metrů krychlových. "Obecně lze rok 2022 nazvat rokem šetření. Projevilo se to hlavně v posledním čtvrtletí a zejména u plynu. Domácnosti i firmy začaly hledat úspory v energiích. Svou roli sehrálo i počasí. Loňský rok byl v průměru o jeden stupeň Celsia teplejší než rok 2021," řekl vedoucí dispečerského řízení sítí EG.D Petr Vaculík.

Celoroční trend potvrdila i prosincová data. Podle firemních měření byla průměrná venkovní teplota v prosinci na jejím distribučním území 0,6 stupně Celsia, nejméně za posledních pět let. Přesto dodala firma loni v prosinci odběratelům o zhruba 5,6 milionu metrů krychlových plynu méně než v posledním měsíci předchozího roku. "Pro srovnání můžeme uvést, že vůbec nejvyšší průměrná prosincová venkovní teplota 2,6 stupně Celsia za uvedené období byla v roce 2020, a i přesto byla tehdy spotřeba vyšší o 11,4 procenta než v loňském roce," uvedl Vaculík.

Společnost EG.D ze skupiny E.ON distribuuje plyn v Jihočeském kraji a v okrese Pelhřimov na Vysočině. Elektřinu pak v Jihočeském a v Jihomoravském kraji, v částech Zlínského a Olomouckého kraje a na Vysočině. Loni klesla i spotřeba elektřiny, meziročně o 4,5 procenta. Byla tak téměř stejná jako v roce 2020.

Energie loni výrazně zdražily kvůli ruskému útoku na Ukrajinu a následné nestabilitě dodávek fosilních paliv z Ruska. Česko se snaží zbavit závislosti na ruských dodávkách. Podle ministra Jozefa Síkely (za STAN) byla loni v únoru česká závislost na plynu z Ruska 98 procent, od září podle informací ministerstva průmyslu do ČR žádný ruský plyn nepřichází. Většina dodávek je z Norska, kromě nich Česko nakupuje i zkapalněný zemní plyn (LNG) zejména z USA.

Česká energetická skupina E.ON má asi 3500 zaměstnanců. Prostřednictvím své distribuční sítě dlouhé 66.000 kilometrů zásobuje elektřinou 1,1 milionu zákazníků především z jižních Čech, Vysočiny a jižní Moravy. Její tržní podíl činí asi 21 procent. V distribuci plynu disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí, zásobuje 110 000 odběrných míst a její podíl na trhu s plynem v ČR je asi 10,5 procenta. Dvě klíčové společnosti skupiny E.ON ČR, firmy EG.D a E.ON Energie, měly v roce 2021 v součtu zisk po zdanění 6,07 miliardy korun. Zisk obou společností meziročně stoupl zhruba o miliardu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

9.1.2023 17:50
Snížit takhle spotřebu apelováním na změny klimatu by se nám nikdy nepodařilo, ale stačí, když jde vláda příkladem, a hle, spotřeba je hnedle nízká. Stačilo zvednout ceny.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.1.2023 18:28 Reaguje na Katka Pazderů
Spotřeba klesla HLAVNĚ díky cenám a plyn nahradila jiná paliva.
Vláda šla příkladem? Osobně je nevidím chodit ve dvou svetrech
a klepat se v kancelářích zimou. Na snížení spotřeby se odrazilo
i teplé počasí, ale stačilo 14 dnů mrazu a spotřeba rapidně
stoupla tak, že bylo třeba čerpat ze zásobníků. Být tu mrazy
jako kdysi, tak ty úspory takové nebudou. Pokud je cenová nedostupnost plynu a jeho náhrada jinými fosilními palivy
úspěch, tak to je pro planetu naopak horší, protože k CO2
přibyly zplodiny hoření, kterých nás kdysi plyn zbavil.
Tomu zelení opravdu tleskají? To jste se v té straně už
už asi totálně zbláznili !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.1.2023 21:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste zase poplašený jak dycky. Lidi, kteří pálí odpadky dnes, to dělali vždycky, pokud je někdo prasák, nedá se s ním prakticky hnout, ale je to skutečně mizivé množství jedinců. Někdo si přetryskoval kotel na propan - butan, někdo si pořídil kondenzační kotel (třeba já) a všichni začali méně topit, u nás to dělá -3°C. Takže pozitivní vliv to určitě má a tím, že ceny jdou zase na normální úroveň, přestává to být stresující, ale úspora v dost velké míry zůstává.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.1.2023 21:02 Reaguje na Katka Pazderů
Vláda ceny nezvedla a jak jde sama přákladem navím, ale to šetření je dán pouze cenou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist