https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-v-olomouckem-kraji-do-konce-prazdnin-zadat-o-dotaci-na-kotle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou v Olomouckém kraji do konce prázdnin žádat o dotaci na kotle

24.8.2022 00:11 | OLOMOUC (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zájemci z Olomouckého kraje, kteří mají v plánu výměnu starého kotle na pevná paliva za moderní a ekologický typ zdroje tepla pro své domovy, mohou do konce prázdnin požádat kraj o dotace. Příjem žádostí do čtvrté vlny spustilo hejtmanství začátkem června, v současnosti eviduje 1239 žádostí v hodnotě 178,1 milionu korun. Z celkově vyčleněné částky 245,5 milionu korun pro toto kolo dotací je tak k dispozici ještě 67,4 milionu korun, řekla mluvčí kraje Petra Pášová. Současná pomoc je cílena na tzv. nízkopříjmové domácnosti.
 

Na výměnu plynových kondenzačních kotlů mohou žadatelé získat maximálně 100 000 korun, u kotlů na biomasu je to 130 000 a u tepelných čerpadel až 180 000 korun. "Průměrný čistý příjem na jednoho člena domácnosti nesmí překročit 170 900 korun. U některých členů domácnosti, jako například domácnosti složené čistě z osob pobírajících starobní nebo invalidní důchod třetího stupně, výši příjmu ověřovat nebudeme," uvedla krajská radní Zdeňka Dvořáková Kocourková.

O příspěvek na výměnu kotlů je v kraji stále velký zájem. V předchozích vlnách se však na několik set žadatelů ani nedostalo, poptávka po dotacích pokaždé výrazně převýšila vyčleněné částky.

Letos je naopak i na konci výzvy prostředků stále dostatek, podepsalo se na tom především posunutí termínu zákazu vytápění rodinných domů starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň třetí emisní třídy. Původně měl začít platit od letošního září. "Na to, že jsou finanční prostředky ještě k dispozici, má vliv i to, že se zákaz provozu nevyhovujících kotlů posunul o další dva roky," doplnila Pášová. Zájem žadatelů podle ní nelze také porovnávat s předchozími vlnami s ohledem na to, že ta současná je úzce zaměřena pouze na nízkopříjmové domácnosti.

Podrobnosti k dotačnímu programu Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji IV. a kontakty na jednotlivé zaměstnance oddělení lze nalézt na webu www.olkraj.cz/kotlikovedotace.

Olomoucký kraj doposud spustil tři dotační programy, v létě roku 2021 byla v létě vyhlášena ještě doplňková výzva tohoto programu. Doposud bylo za všechny vlny takzvaných kotlíkových dotací proplaceno 5603 žádostí téměř za 617 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

24.8.2022 12:58
Tož hanaké tož ty kotle neberte.Šak nebudete mět na to palivo do těch kotlo
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist