https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-si-mohou-prohlednout-vodni-elektrarnu-lipno-160-metru-pod-hladinou-nadrze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé si mohou prohlédnout vodní elektrárnu Lipno, 160 metrů pod hladinou nádrže

17.6.2023 00:30 | LIPNO NAD VLTAVOU (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČEZ
Lidé se budou moci přes léto podívat 160 metrů pod hladinu lipenské nádrže, do útrob vodní elektrárny Lipno I. Prohlídky jsou zdarma, určené jsou ale nejvýš pro šestičlenné skupiny předem registrovaných návštěvníků.
 

"Při zimních prohlídkách si elektrárnu prohlédlo 640 lidí. Zájem přitom byl mnohem větší. Proto v prohlídkách budeme pokračovat i v letní sezoně. Návštěvníci opět budou chodit v doprovodu našich průvodkyň v malých, konkrétně šestičlenných skupinkách," uvedla vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.

Na každý den, kdy ČEZ elektrárnu otevře, připravil osm termínů, dohromady pro 48 lidí. Prohlídka trvá přibližně hodinu a půl. Lidé se dostanou k turbínám a generátorům nebo k tříkilometrovému tunelu, kterým voda elektrárnu opouští poté, co vyrobila elektřinu. Prohlídky jsou určené návštěvníkům starším 15 let, registrovat se lze na webu.

Lipenská elektrárna vyrobí ročně energii pro víc než 30 000 jihočeských domácností. Je nejvýkonnějším zdrojem takzvané Vltavské kaskády, jednu kilowatthodinu elektřiny vyrobí z 2,7 metru krychlových vody. "Její energetický význam je ale mnohem širší. Díky rychlému najetí na plný výkon 138 megawatt do 2,5 minuty a dálkovému ovládání významně pomáhá regulovat českou energetickou síť," uvedl Sviták. V roce 2021 vyrobila vodní elektrárna Lipno přes 122.000 megawatthodin energie,

V podzemní elektrárně, kterou spojuje s povrchem 220 metrů dlouhý tunel včetně podzemní lanovky, jsou dvě plně automatizovaná soustrojí s Francisovými turbínami a potřebná elektrická zařízení. ČEZ oba bloky lipenské elektrárny v letech 2012 až 2017 zmodernizoval. Účinnost obou soustrojí se díky investicím za více než 400 milionů korun zvedla o čtyři procenta.

Vodní elektrárna Lipno I je v podzemní dutině, vylámané v hloubce 160 metrů pod terénem u hráze. Slouží i jako zdroj schopný dodat elektřinu pro bezpečnostní systémy jaderné elektrárny Temelín při blackoutu. Lipenská přehrada vznikla na Vltavě v letech 1952 až 1959. Lipno je s rozlohou 48,7 kilometru čtverečních největší přehradní nádrž a největší vodní plocha v ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

17.6.2023 08:40
Se divím, vždyť je to přece komunistická stavba a podle zelených zničila kus Šumavy !
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

17.6.2023 11:38
160 metrů poh hladinou nádrže, je více než 100 metrů pode dnem té nádrže. Ekoteroriste lžou kudy chodí.
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.6.2023 16:14 Reaguje na Daniel Višňovský
Ona ta elektrárna je na úrovni Lipna II - a tam je fakt spád.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist