https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-brne-seslapali-stovky-koniklecu-ochranci-je-zapaskovali
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Brně sešlapali stovky konikleců, ochránci je zapáskovali

25.3.2021 17:14 | BRNO (ČTK)
Koniklec velkokvětý je bezmála 30 centimetrů vysoká rostlina, jejíž květy jsou hustě pokryty bělavými chloupky, takže vypadají jako sametové.
Koniklec velkokvětý je bezmála 30 centimetrů vysoká rostlina, jejíž květy jsou hustě pokryty bělavými chloupky, takže vypadají jako sametové.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brněnskou přírodní rezervaci Kamenný vrch ničí nezodpovědní návštěvníci, za posledních deset dní sešlapali už asi 120 metrů čtverečních plochy, kde rostou vzácné koniklece velkokvěté. Neváhají si v nich i rozložit deku. Nejcennější část proto ochránci přírody obehnali páskou, o víkendu by pak měli lokalitu hlídat i strážníci. ČTK to dnes řekl Vilém Jurek z ekologického sdružení Rezekvítek, které se o rezervaci dlouhodobě stará.
 

"Letos je to opravdu kritické, lidé chodí mimo cesty. Takto vyšlapali už asi 120 metrů čtverečních plochy, koniklece jsou na ní nenávratně ztraceny. Řešili jsme i dvojici, která si přímo uprostřed konikleců natáhla deku a chystala se k pikniku," uvedl Jurek.

Mrzí nás to, ale jinak to nejde 😔 Museli jsme obehnat koniklecovou louku páskou. Lidé vstupují mezi koniklece ve velkém...

Zveřejnil(a) Rezekvítek dne Úterý 23. března 2021

Lokalitu s desítkami tisíc květů přitom letos po dlouhé době hlídají i dobrovolníci. I vzhledem k protiepidemickým opatřením totiž do ní míří podstatně více lidí než obvykle. Jurek uvedl, že je to nápor. Nejcennější část, jde asi o čtvrt hektaru, tak ochránci obehnali páskou, aby se do ní nedostal nikdo. Rezervace má celkem 12 hektarů, z toho část tvoří les, stepní plocha s konikleci má šest až osm hektarů.

Nápor lidí se čeká především o tomto víkendu. Ochránci přírody proto jednali i s vedením města a podle Jurky mají příslib, že by lokalitu mohli o víkendu pohlídat i brněnští strážníci.

Přírodní rezervace Kamenný vrch na pomezí brněnských čtvrtí Nový Lískovec a Kohoutovice slavila před třemi lety čtyřicet let od vyhlášení. Je jednou z mála typických stepních oblastí, vzácných konikleců v ní každé jaro vykvétají desetitisíce. Letos se chystá jejich sčítání, které má potvrdit světový unikát této lokality.

Koniklec velkokvětý je bezmála 30 centimetrů vysoká rostlina, jejíž květy jsou hustě pokryty bělavými chloupky, takže vypadají jako sametové. Rezervace je volně přístupná. Ekologové ale opakovaně vyzývají všechny, kteří ji navštíví, aby se chovali k přírodě šetrně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

25.3.2021 17:16
Nelze provádět intenzivní ochranu přírody na pozemku, kde je pohyb lidí jako na Václaváku. Jediná šance by byla - dát kolem lokality minové pole a neupozornit na ně cedulkami.
Odpovědět
LB

Lukas B.

25.3.2021 17:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
nepochybuji o to, že by ti piknikáři rádi popojeli třeba nějkam na pálavu nebo jánevímkam a rádi by ten václavák v rámci obce opustili. je to taková rafinovana volební kampaň s cílem lapit ty jednodušší venkovany.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.3.2021 18:38
Mne by zajímalo, kolik návštěvníků tam chodilo před propagací louky
a nyní. Ono stačí osadit louku tabulí o výskytu konikleců a ukázat je
v TV, nebo místním tisku. Tak to jen propagujte a budete to muset asi
oplotit, aby nezbylo z louky torzo. Mám tu zkušenost, že už nikomu nic
raději neukážu, co ještě není známo a mám jistotu, že to tak i zůstane.
Mnohdy ochráncům nejde o ochranu, ale ukázat co chrání a na co žádají
dotace. Potom vyčíslit náklady, sečíst počet návštěvníků a poplakat si,
že to někdo ničí.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

25.3.2021 19:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak to bohužel je. Lidé se mají příliš dobře a jsou "rozbácaní". Chtělo by to oplotit každou přírodní rezervaci, pouštět tam jen omezený počet návštěvníků denně a za tučné vstupné. Hned by bylo dost peněz na ochranu přírody.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist