https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidri-eu-zahajili-summit-za-pokracujicich-neshod-kolem-embarga-na-ruskou-ropu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lídři EU zahájili summit za pokračujících neshod kolem embarga na ruskou ropu

30.5.2022 18:47 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie zahájili dnes odpoledne v Bruselu mimořádný summit, na němž se pokusí shodnout na dalších sankcích proti Rusku a možnostech další finanční či vojenské pomoci Ukrajině. Mluvčí šéfa Evropské rady Charlese Michela oznámil, že se později k debatě na dálku připojí také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
 

Nejvýbušnějším tématem dvoudenního jednání je embargo na dovoz ruské ropy, které Evropská komise navrhla už téměř před měsícem a které zůstává předmětem sporů mezi členskými státy bloku. Proti opatření se od počátku staví Maďarsko, jehož premiér Viktor Orbán vyjadřuje výhrady i přes nabídky výjimek týkajících se středoevropských zemí.

V posledních dnech vzhledem k trvající patové situaci nebylo jasné, zda vůbec budou lídři o tomto bodu jednat, Michel dnes ovšem řekl médiím, že v posledních hodinách došlo k pokroku a že doufá v rozhodnutí ještě na summitu.

Po ukončení odběru ruských fosilních paliv neustále volá vláda v Kyjevě. Ukrajinský prezident, který o víkendu kritizoval zdlouhavé dojednávání nového sankčního balíčku unie, se dnes virtuálně připojí k jednání prezidentů a premiérů, které se odehrává za zavřenými dveřmi a bez elektronických zařízení.

O podobě ropného embarga, které by podle představ Evropské komise platilo od začátku příštího roku, i v hodinách před začátkem summitu dál jednali diplomaté členských zemí EU. Rýsoval se návrh s časově neohraničenou výjimkou pro ropu přenášenou ropovody, která tvoří asi třetinu dovozu z Ruska do unie, a také se zákazem přeprodeje produktů vyrobených z ruské ropy.

Český premiér Petr Fiala před odletem do Bruselu příliš nevyjasnil, jak se jeho vláda k posledním návrhům staví, naznačil však, že bude chtít pro Česko odklad zákazu nákupu ropných produktů. Unijní činitel obeznámený s průběhem vyjednávání následně sdělil médiím, že taková výjimka skutečně je na stole.

"Obecně bych řekl, že časový odklad je to, co by tu situaci vyřešilo", řekl Fiala při odpoledním brífinku. Konec dovozu ruské ropy je podle něj "opravdu jenom otázkou času, nikoliv vůle a rozhodnutí". Původně plánované vyjádření při příchodu na jednání Evropské rady nakonec Fiala vynechal. Česko bude ve druhé polovině letošního roku předsednickou zemí Evropské unie.

Kromě protiruských sankcí má mimořádný summit EU na programu debaty o humanitární, vojenské a finanční pomoci Ukrajině a o podpoře poválečné obnovy země. Sedmadvacítka od začátku invaze v podobě makroekonomické, krizové či humanitární pomoci poskytla Kyjevu zhruba 4,1 miliardy eur, další dvě miliardy vyčlenila na vojenskou pomoc.

Evropská komise nyní navrhuje dalších devět miliard na okamžité potřeby ukrajinského státu, přičemž není zcela jasné, zda má jít o půjčku nebo dotaci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.5.2022 19:36
EU ropa.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.5.2022 19:40
To chce klíd.Bylo Rakousko-Uhersko-není.Byla německá tísícíléta říše-není.Byl SSSR,RVHP,Varšavská smlouva-není.Byla Jugoslavie-není.Bylo Československo-není.Je Evropská unie-nebude
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.5.2022 19:50 Reaguje na karel krasensky
Válka je sice vůl ale přináší nové zprávy
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 19:58 Reaguje na karel krasensky
Bylo Rusko, nebude.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.5.2022 21:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Dnes to pane Hanzl nevyřešíme.Dnes je 30 května 2022 zkuste mi napsat 30 května třeba 2047 a probereme to co a ják
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.5.2022 05:29 Reaguje na karel krasensky
tři roky
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 08:22 Reaguje na karel krasensky
My to nevyřešíme nikdy, ale rozhodující je pomoc Ukrajině a to především Americká.
Pokud to Rusko prohraje a sankce je pořádně zdupou, celý se to sesype jak po prohraném Afganistánu.
A to je otázka nejbližších roků.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.5.2022 11:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Ta první věta je dobrá. Navíc je to pravda.

Ale tedy od vás, velkého zastánce Říše a EU to zní zajímavě ... že víc jak 70 let po válce je na tom Evropa tak, že být to čistě na ní ... a to třeba my a hlavně pšonci se fakt nemáme za co stydět ... tak je Ukrajina už dávno v prdeli.

A když vám tu léta píšeme, že EU jen blbne a ztrácí svoje mocenské postavení ve světě, tak máte plnou hubu blbejch keců, jak je vlastně všechno žůžo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.5.2022 20:11
Včera ještě psali, že summit bude řešit i zastropování cen energií, dnes už ani zmínka. Asi se jim to už povedlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 20:35
Demokracie prostě není stavěna na krizové situace, kde někdo velmi mocný se chová jako totální debil.
Ale doufám, že i tohle se dá zvládnout, když ve vedení budou rozumní lidé. Což jsou.
Odpovědět
MM

Milan Milan

30.5.2022 21:27 Reaguje na Pavel Hanzl
O tom není pochyb, ale na elektromobilech asi kreml nedobydeme. Nebo jo??? Chci-li hrát prim, musím mít na to zřejmě i nástroje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 08:09 Reaguje na Milan Milan
A to máme. Rusko od nás dostává asi 60% svých valutových příjmů za energie a suroviny. A na tom stojí nejen jejich vojenská mašinérie, ale i celý stát.
Evropa kupuje z Ruska 40% plynu a 25% ropy. A producentů energií je na světě skutečně dost a dodávat do Evropy chtějí všichni, je to velmi solventní zákazník.
Kdežto Rusko nic jiného neumí, už si ani fusekle neuštrikuje. Něco přesměruje do Číny, ovšem tvrdě pod cenou a jinam taky.
Takže taháme za delší konec a Putin to ví, jeho jediná šance je nás rozeštvat, abychom se nebyli schopni na ničem domluvit. A toho užitečného idiota mu dělá především Orbán.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.5.2022 12:13 Reaguje na Pavel Hanzl
No tak se domluví jen třeba 3/4. No a co? To je nějaký konec světa?

Vy jste fakt jak ti bolšáni, bratrská jednota pod vedením Sovětského svazu. S tím fakt jděte do prdele. Já fakt Rusku nefandím, čím víc dostanou přes držku, tím líp. Ale pokud je někdo názoru, že tu ropu bude kupovat dál, tak se z toho nepodělám. Švédové, Španělé, Švajc ... o státech mimo Evropu už vůbec nemluvím ... zůstaly za II. války stranou a co? Nic.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.5.2022 11:55 Reaguje na Pavel Hanzl
To jsou kecy v kleci ... nebo snad Británie a USA za II. sv. v. byly nějaké diktatury, či co?
Odpovědět
MM

Milan Milan

30.5.2022 20:39
Jaké embargo??? Kdyby měli státy EU přejít na válečnou výrobu a pokud budeme své zbraně, techniku a munici dávat i nadále na UK bude se muset zahájit krizové řízení výroby, a z čeho se to bude vyrábět???? Nebo nám v případě posunu rusů k polsku, nebo slovensku či pro případ možného rozšíření konfliktu někdo něco dá??? A kdo jako??? Vždyť tam již teď dodávají své zbraně teměř všechny evropské státy NATO.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.5.2022 05:35 Reaguje na Milan Milan
UK je United Kingdom, tedy Veklá Británie..UA je meznárodní označení Ukrajiny...Ukrajinci s našimi zbraněmi neumí zacházet a výcvik může trvat i měsíce a roky... tedy dodávat cokoliv nedává smysl..proto se jim dodává sovětský šrot a zbraně, které jsou si podobné a dají se relativně rychle naučit
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 08:18 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Hluboký omyl, už od začátky války cvičí ukrajinské vojáky západní instruktoři v Polsku a když vidíte ty masakry, které v ruské armádě dělají, tak to si funguje velmi dobře. Ty měsíce až roky jste si ale vybájil.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.5.2022 11:59 Reaguje na Pavel Hanzl
No, to je pravda tak ňák napůl .... bo zejména té těžké techniky jim ten Západ až tolik nedodal, a to co dodal, byly většinou uloženky ještě po bolšánech.

Amíci jsou trochu výjimka, ale evropské země z těžké techniky dodaly tak nějak prd. A vaši milovaní Němci nejmíň. A Rakušáci, ty máte taky v oblibě:-))), jsou furt neutrální jak skála:-).

To nám zase dávejte někdy za vzor.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.5.2022 05:59
Lídři EU by se měli zajít podívat ke kterékoliv benzince co jejich lavírování udělalo s cenami benzínu.
I díky nim prodává Rusko ropu se slevou do Indie za 70 US$ a trží jako nikdy předtím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 08:16 Reaguje na Richard Vacek
To není práce žádných lídrů, ale Putina.
Trvalým vydíráním a vyhrožováním zavřením kohoutů prostě vyhnal ceny do nesmyslné výšky. Jenže to je jen na chvíli.
Celosvětový obchod s nejen energiemi je gigantický a velmi detailně vyvážený systém, do kterého mohutně kopl. Ten se rozhodil a dnes hledá novou rovnováhu. To nebude dlouho trvat a najde ji, ovšem už bez Ruska.
Odpovědět
va

vaber

31.5.2022 08:04
naše vláda prý nakupuje plyn do zásobníků několikanásobně dráž od překupníků než Madarsko ,Rakousko a Německo ,
dráž, protože tyto země si nakupují přímo u Ruska a to premiér Fiala sliboval ,že nákupy přes EU nám umožní vyjednyt lepší ceny,
tak kdo je ten ,,Der Trottel,,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 08:10 Reaguje na vaber
Věřit každé pitomosti dokáže jen Der Vabber.
Odpovědět
va

vaber

31.5.2022 08:51 Reaguje na Pavel Hanzl
na každou pitomost tady máme největšího odborníka, co bere informace z Forum 24 a podobných
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.5.2022 08:58 Reaguje na vaber
Ani to nepotřebuje, stačí jeho dojmologie :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist