https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/linec-pokracovani-temelina-neni-mozne-bez-posudku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Linec: Pokračování Temelína není možné bez posudku

24.9.2019 00:10 (ČTK)
Podmínkou k povolení dalšího provozu bloků jihočeské jaderné elektrárny Temelín musí být přeshraniční zkoumání dopadů na životní prostředí. / Ilustrační foto
Podmínkou k povolení dalšího provozu bloků jihočeské jaderné elektrárny Temelín musí být přeshraniční zkoumání dopadů na životní prostředí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
Podmínkou k povolení dalšího provozu bloků jihočeské jaderné elektrárny Temelín musí být přeshraniční zkoumání dopadů na životní prostředí. Vyplývá to podle agentury APA z odborného posudku, který si u linecké Univerzity Johannese Keplera objednalo hornorakouské ministerstvo životního prostředí. Provozovatel elektrárny, společnost ČEZ, reagovala, že elektrárna dané povolení nepotřebuje.
 

"V rámci obnovy povolení pro stávající zařízení se nejedná o žádnou stavbu. Žádná unijní ani česká legislativa pro tento typ projektu povinnost projít EIA (posouzením vlivu záměru na životní prostředí) neukládá," řekl včera mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

V Temelíně vyprší platnost povolení k provozu v říjnu příštího roku u prvního a v roce 2022 u druhého bloku. Plánuje se však prodloužení jejich provozu až do roku 2060, upozornil hornorakouský ministr životního prostředí Rudi Anschober (Zelení).

Profesorka Erika Wagnerová z linecké univerzity se ve své expertize odvolává na letní verdikt Soudního dvora Evropské unie v případu belgických jaderných elektráren Doel 1 a Doel 2. Tribunál sice konstatoval, že reaktory mohou zatím zůstat v provozu, ale zdůraznil, že k tomu je nutné provést přeshraniční zkoumání dopadů na životní prostředí. Podle Wagnerové je tedy požadavek takového přezkumu "právně na velmi pevném podkladu" i v případě Temelína.

Anschober chce nyní se závěry odborného posudku seznámit vládu ve Vídni a vyzvat ji, aby podnikla právní kroky proti chystanému povolení k dalšímu provozu reaktorů bez zkoumání dopadů na životní prostředí. Evropskou komisi pak chce Anschober vyzvat, aby zajistila dodržování směrnice o posudcích k vlivu na životní prostředí u všech 18 jaderných elektráren, jejichž životnost už byla prodloužena i bez zkoumání dopadů na životní prostředí.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v Česku, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,66 terawatthodiny (TWh) elektřiny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

17.2.2020 08:17
Pak by nám ovšem mohli vypálit Rakušáci podíl na rozbití Rakousko - Uherska v roce 1918, což by byla asi miliónkrát větší pálka.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.5.2020 14:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Nám po rozpadu RU zůstalo opravdu hodně a tak není co by nám měli vracet.. za to, že jsme zpátečnická země, kde jde všechno jinak než by tu lidé chtěli si můžeme jen my sami tím koho si volíme a jak si tu hlídáme fungování právního státu...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist