https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lod-viking-energy-bude-prvni-zasobovaci-lodi-pohanenou-amoniakem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loď Viking Energy bude první zásobovací lodí poháněnou amoniakem

26.8.2024 20:17 (ČTK)
Výroba čpavku za pomoci energie z obnovitelných zdrojů je podle vědců nejlevnější alternativou k benzinu.
Výroba čpavku za pomoci energie z obnovitelných zdrojů je podle vědců nejlevnější alternativou k benzinu.
Finský výrobce motorů Wärtsilä podepsal s norským rejdařstvím Eidesvik smlouvu o úpravě jednoho ze specializovaných plavidel sloužících k zásobování těžebních plošin, takzvaných PSV, aby mohlo využívat jako palivo amoniak. Loď Viking Energy tak bude prvním plavidlem PSV na amoniakové palivo v provozu, uvedla v dnešním sdělení společnost Wärtsilä. Amoniak, neboli čpavek, je jedním z několika alternativních paliv, která zkoumají lodní dopravci ve snaze snížit emise oxidu uhličitého.
 
Wärtsilä dodá veškeré zařízení nutné k přestavbě plavidla. Přestavba by měla být dokončena začátkem roku 2026 a očekává se, že loď vypluje v první polovině roku 2026. Viking Energy si pronajímá norská společnost Equinor, která přestavbu financuje.

Wärtsilä uvedla svůj první čtyřtaktní motor na amoniak na trh ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Tato technologie může podle firmy pomoci snížit emise skleníkových plynů ve srovnání s podobným řešením na naftu o více než 70 procent.

Výroba čpavku za pomoci energie z obnovitelných zdrojů je podle vědců nejlevnější alternativou k benzinu. Je také levnější na skladování a distribuci než další alternativní palivo vodík. Nevýhodou je jeho nižší energetická účinnost, což může znamenat, že jsou nutné větší nádrže nebo častější doplňování paliva ve srovnání s naftou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

27.8.2024 13:30
No, ale čpavek je dost jedovatý, v uzavřeném prostoru strojovny...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.8.2024 20:54
Rozhodující bude, za kolik takové plavidlo nabídne dopravu. Samozřejmě bez dotací.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2024 14:23 Reaguje na Richard Vacek
To pak musíte pěšky.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

28.8.2024 22:50
Jen obecné kydy bez ekonomického rozboru,pohledem do Wikipedie zjistíte,že výroba amoniaku není nic ekologického ani laciného.Obrat nejlevnější alternativa k benzínovému pohonu je o ničem, jen z něj vyplívá že je dražší. Haberův proces(nejběžnější způsob výroby amoniaku -Wikipedie) spotřebuje 3 až 5 % světové produkce zemního plynu (asi 1–2 % světové roční spotřeby energie).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2024 14:22 Reaguje na Jaroslav Bobr
Nejdou nejběžším procesem a používají zelený vodík, ne zemní plyn.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

29.8.2024 17:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Jen aby,ovšem neefektivně vyrobený zelený vodík použít na výrobu amoniaku za další spotřeby energie žádný zázrak nebude.To by museli mít té elektřiny z OZE opravdu moc.Ovšem pokud je to výhodné, zaráží mě, že stejným způsobem nevyrábí hnojiva.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2024 20:18 Reaguje na Jaroslav Bobr
Na hnojiva potřebujete vodík? Ne uhlovodíky? Ale zelený vodík je stále dražší, než šedý a u hnojiv se uhlíková stopa nepočítá, kdežto u paliv ano.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

29.8.2024 21:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Hnojiva se vyrábí z amoniaku
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2024 20:19 Reaguje na Jaroslav Bobr
Výroba vodíku se počítá především na efektivitě.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

31.8.2024 00:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebylo by jednodušší ten amoniak jímat a pak ho těm Norům prodávat? Zdá se, že zdrojů je dost - https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/amoniak-z-drubezaren-skodi-lidskemu-zdravi .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist