https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lom-vrsany-scita-skody-zpusobene-aktivisty-jde-o-statisice-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lom Vršany sčítá škody způsobené aktivisty, jde o statisíce korun

20.10.2020 13:56 | MOST (ČTK)
V rámci tzv. akčního víkendu proti uhlí organizovaného hnutím Limity jsme my obsadilo 2. září rypadlo osm aktivistek a aktivistů.
V rámci tzv. akčního víkendu proti uhlí organizovaného hnutím Limity jsme my obsadilo 2. září rypadlo osm aktivistek a aktivistů.
Foto | Honza Groh / Wikimedia Commons
Měsíc a půl po protestních akcích na Mostecku, kdy aktivisté několikrát obsadili rypadlo v lomu Vršany a následně do lomu vtrhli, vlastník lomu, společnost Sev.en Energy stále sčítá škody. Zatím jde o statisícovou škodu, řekla ČTK mluvčí firmy Eva Maříková.
 

Loni v říjnu několik lidí z hnutí Against Coal obsadilo rypadlo a protestovalo téměř tři dny, dceřiná společnost Vršanská uhelná aktivisty poté žalovala. "Další právní kroky zvážíme, až bude známá výše škody," doplnila Maříková k letošním protestům. Jiná mluvčí těžební společnosti Gabriela Sáričková Benešová již dříve uvedla, že pokud vzniknou nějaké škody, podá společnost na aktivisty další žalobu.

V rámci tzv. akčního víkendu proti uhlí organizovaného hnutím Limity jsme my obsadilo 2. září rypadlo osm aktivistek a aktivistů. Požadovali konec "doby uhelné." Na rypadle strávili necelé tři dny. Kvůli aktivistům nemusela být zastavena těžba uhlí, protože rypadla byla v plánované technologické odstávce. "Co se týče těžby, tam nás to nijak nelimituje, nicméně zastavily se opravy a servis na těch strojích, protože firmy, které tam měly nastoupit a servis dělat, tam samozřejmě nemohou," řekla v září Sáričková Benešová. Maříková uvedla, že sčítání škod trvá déle právě kvůli poškozeným firmám.

Znovu aktivisté zabrali rypadlo 5. září, opustili ho ještě ten den. Těžební společnost musela zastavit těžbu a poté zkontrolovat technologie, aby ji mohla znovu obnovit. Do lomu vtrhlo tentýž den více než 100 aktivistů, policie 105 z nich zajistila. Sev.en energy chce podle Maříkové vymáhat škodu po všech, kteří ji způsobili.

O budoucnosti těžby uhlí jedná takzvaná uhelná komise, která kvůli současnému koronavirovému stavu jedná dnes on-line. Podle několika zdrojů ČTK měla už dnes komise stanovit termín konce využívání uhlí v Česku, a to na rok 2038, jak to učinilo Německo. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ale v pondělí oznámil, že komise o datu zatím nerozhodne.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MG

Milan G

20.10.2020 18:32
Naprosto s vámi souhlasím. Tvrdě vymáhat škodu, žalovat a pokud nezaplatí je v ČR stádo exekutorů, kteří bez skrupulí rádi pomůžou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist