https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/loni-se-klistovou-encefalitidou-nakazilo-854-lidi-nejvic-od-2012
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loni se klíšťovou encefalitidou nakazilo 854 lidí, nejvíc od 2012

9.4.2021 00:21 | PRAHA (ČTK)
Počet případů klíšťové encefalitidy stoupá od roku 2015.
Počet případů klíšťové encefalitidy stoupá od roku 2015.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
V Česku loni opět stoupl počet případů klíšťové encefalitidy. Nemocí se nakazilo 854 lidí, což je o 80 více než v roce 2019 a také nejvíce od roku 2012. Nejvíce nemocných bylo v Jihočeském kraji a na Vysočině. Naopak méně lidí loni onemocnělo lymskou boreliózou, kterou také přenášejí klíšťata. Vyplývá to z údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) roste zájem lidí o očkování proti encefalitidě.
 

Počet případů klíšťové encefalitidy stoupá od roku 2015. Tehdy jich SZÚ zaznamenal 355, loni to bylo zhruba dvaapůlkrát více. Naopak počet případů lymské boreliózy v posledních dvou letech klesal. Loni se jí nakazilo 3710 lidí, zhruba o 390 méně než v roce 2019 a také nejméně za posledních pět let.

Borelióza způsobená bakteriemi se léčí antibiotiky, u virové encefalitidy je možné jen mírnit příznaky. V první fázi připomínají chřipku, objeví se bolest svalů, slabost a zvýšená teplota. Po několika dnech zlepšení se pak může projevit silná bolest hlavy, světloplachost a zvracení. Komplikací choroby může být postižení nervů, obrna horních končetin nebo poruchy sluchu.

Také u boreliózy se nejčastěji objeví nejdříve únava, bolest hlavy a teplota. Typickou červenou skvrnu s vybledlým středem kolem místa přisátí klíštěte má asi jen polovina pacientů. V druhé fázi nemoci mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce.

Proti klíšťové encefalitidě je možné se očkovat. Vakcínu je třeba opakovat třikrát, chrání už po druhé dávce za 14 dní. Cena jedné dávky se pohybuje kolem 800 až 1000 korun, u jednotlivých lékařů či v očkovacích centrech se může cena lišit. Na vakcinaci přispívají z fondů prevence zdravotní pojišťovny zpravidla částky od několika stovek po 1500 korun. Proti borelióze vakcína není.

Podle VZP, která je na tuzemském trhu největší zdravotní pojišťovnou, zájem o očkování proti encefalitidě roste. Loni o příspěvek zažádalo asi 153 400 jejích klientů, meziročně asi o 18 100 více. Pojišťovna jim loni vyplatila asi 106,2 milionu korun, tedy asi o 38,6 milionu více než v roce 2019.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

9.4.2021 01:37
Logický důsledek Covidu 19. Lidi nemohli chodit část roku šopovat, tak chodili více do přírody a klíšťata si na nich smlsla.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.4.2021 12:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Navíc se jim zřejmě daří lépe i s ohledem na změnu klimatu. Další důvod proč se snažit eliminovat negativní dopady lidské činnosti na planetu i nás samotné... čeká nás ještě opravdu hodně práce.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.4.2021 14:02 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Já mám takový pocit, že rozšiřování klíšťat je i důsledek rozšiřování intenzivního zemědělství. Na horách máme chatu a louka pod zahradou se obvykle jenom kosila. Od léta, kdy tam začali pást krávy, byla tato louka silně zamořena klíšťaty.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist