https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lonsky-rok-byl-ctvrty-nejteplejsi-v-historii-mereni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loňský rok byl čtvrtý nejteplejší v historii měření

10.1.2019 14:23 | PRAHA (ČTK)
Loňský rok byl čtvrtým nejteplejším rokem v historii měření.
Loňský rok byl čtvrtým nejteplejším rokem v historii měření.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Loňský rok byl čtvrtým nejteplejším rokem v historii měření. Teplotně ho překonaly pouze tři předchozí roky, přičemž absolutním rekordmanem je rok 2016. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na evropský program pro sledování životního prostředí Copernicus.
 

Průměrná teplota vzduchu v roce 2018 dosáhla 14,7 stupně Celsia, což je o 0,2 stupně méně než v rekordním roce 2016. Tehdy podle vědců k oteplení výrazněji přispěl kromě emisí skleníkových plynů způsobených lidskou činností také klimatický jev El Niňo.

"Rok 2018 byl opět velmi teplý, čtvrtý nejteplejší v dějinách záznamů," uvedl v prohlášení Jean-Noël Thépaut, vedoucí služby Copernicus, na jejímž provozu se podílejí Evropská unie a Evropská kosmická agentura (ESA).

"Dramatické klimatické události jako horká, suchá léta v rozsáhlých částech Evropy či zvyšující se teplota v arktických oblastech jsou pro nás pro všechny znepokojujícími znameními," dodal.

Zpráva programu Copernicus potvrzuje předpoklady Světové meteorologické organizace (WMO), která je agenturou OSN. Ta již v listopadu uvedla, že i přes chladný začátek roku bude rok 2018 čtvrtým nejteplejším v dějinách měření.

Minulý měsíc téměř 200 zemí světa na konferenci v Polsku schválilo pravidla, která mají umožnit realizaci cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015. Pařížskou dohodou se světoví vůdci zavázali udržet zvyšování teploty "výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně" v porovnání s teplotou v předindustriálním období.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist