https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/madarsko-chce-aby-se-ropne-embargo-eu-nevztahovalo-na-prepravu-ropovody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Maďarsko chce, aby se ropné embargo EU nevztahovalo na přepravu ropovody

11.5.2022 18:10 | KYJEV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Ninara / Flickr.com
Maďarsko nadále nehodlá podpořit embargo Evropské unie na dovoz ruské ropy a požaduje, aby se nevztahovalo na přepravu ropovody. Prohlásil to maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, podle něhož se stále nerýsuje dohoda mezi Budapeští a Evropskou komisí. Brusel se pokouší vládu premiéra Viktora Orbána přesvědčit pomocí ústupků včetně příslibů investic do infrastruktury, její souhlas však ani týden od zveřejnění návrhu šestého balíku protiruských sankcí obsahujících ropné embargo nemá.
 

Komise minulou středu v rámci sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu navrhla do konce tohoto roku zcela ukončit dovoz ruské ropy. Opatření, které má režim prezidenta Vladimira Putina připravit o významnou část zdrojů k financování vojenské agrese, však Budapešť nechce podpořit kvůli očekávanému ekonomickému dopadu na Maďarsko.

Orbánovu vládu nepřesvědčilo ani to, že Brusel navrhl pro země nejvíce závislé na ruské ropě výjimky, které mají vedle Maďarska získat i Slovensko a Česko. Budapešť a Bratislava mají dostat odklad do konce roku 2024, Praha do poloviny téhož roku.

"Brusel nenavrhl řešení...které by fungovalo na dopady srovnatelné s jaderným výbuchem, jež by toto potenciální embargo na ruskou ropu mělo na maďarskou ekonomiku," prohlásil dnes podle agentury Reuters maďarský ministr ve facebookovém videu. Dodal, že Maďarsko by podpořilo pouze embargo na dovoz ruské ropy po moři a nikoli potrubím. Maďarsko, které nemá přístup k moři, ropovodem Družba zajišťuje v současnosti zhruba dvě třetiny své spotřeby ropy.

O sankcích dnes jednají velvyslanci unijních zemí, kteří však podle diplomatických zdrojů s největší pravděpodobností nedospějí k výraznému posunu.

Podle vyjádření šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella by mohli ke shodě dojít v pondělí ministři zahraničí členských zemí na pravidelném zasedání v Bruselu, Maďarsko však do té doby trvá na splnění svých podmínek, mezi něž patří investice do ropné infrastruktury. O nich by v nejbližších dnech chtěla jednat předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která chystá videokonferenci s lídry zemí z okolí Maďarska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

11.5.2022 22:46
Maďarsko si prostě zachovalo zdravý rozum...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2022 23:10 Reaguje na Karel Padevet
"Evropa mi prodá provaz, na kterém ji oběsím". V.V.Putin.
Maďaří půjdou první.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.5.2022 05:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzal, máte nějakou prorockou náladu...Brusel narazil na Maďarský kámen autoritářského nacionalismu. Slovensko má problém neb se politikou dostává do energetické izolace, takže musí spolupracovat i nejspíš tím, že asi sleduje trochu jinačí hodnoty a dovede si jich považovat jinak než Maďaři
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2022 06:51 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nevidím, že by se Slovensko dostávalo do nějaké izolace, je závislé na ruských energiích stejně, jako my. Ale s pomocí sousedů se to za nějakou dobu dá zvládnout. Jenže to Maďarsko nechce zvládat, to chce být otrokem Ruska pořád.
Já si osobně myslím, že ta příčina je jednoduchá: Paks.
Orbán je asi naivní a myslí si, že mu to Rosatom dostaví.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.5.2022 07:17 Reaguje na Pavel Hanzl
na Ruské Ropě jsme závislý z 28% a naše rafinerky mají Poláci, kteří je připravili na zpracování jakékoliv ropy a jen tato technologická změna zabere dva, tři roky, takže i " díky " tomu jsme na tom lépe...jinak ropovod Družba jde přes Zakarpatí a domnívám se, že Orbán předpokládá, že zdecimovaná Ukrajina se může štěpit....Vycházím z toho, že Maďaři nejsou úplný magoři a něco z toho kšeftu s Putinem chtějí mít...severní a jižní větev jde přes "Uhry" co myslíte, že se Orbánovi s nacionální zhrzeností, která je po Trianonu znatelná asi honí hlavou?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2022 07:56 Reaguje na Jaroslav Řezáč
naše rafinerky mají Poláci, kteří je připravili na zpracování jakékoliv ropy a jen tato technologická změna zabere dva, tři roky,

Tomu nerozumím. Jaká změna, když je už dávno připravily??
Ten problém v tom ale není. Ropovod Ingoldstat je schopen nás zásobit na 100%, jenže je napojen na TAL, který má úzké místo v Alpách. A zvýšení kapacity bude trvat, někdo ale píše, že stačí posílit čerpadly. Tak na co 3 roky?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2022 07:58 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Družba přes Uhry je mu platná jak mrtvýmu pyžamo, protože se od ruské ropy odstřihují všichni a dál to teda vést nebude.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.5.2022 08:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Již si konečně opravte to číslo 28%
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2022 06:54 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To není prorockou náladou, je totiž potřeba poslouchat, co Putin vykládá. Sice pořád lže, ale své záměry myslí vážně.
Ukrajina měla být jen odrazový můstek pro expanzi do Evropy. Především do bývalého Východního bloku, cílem je ale Eurasie od Lisabon po Vladivostok, samozřejmě pod nadvládou Kremlu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.5.2022 07:20 Reaguje na Pavel Hanzl
to si nemyslím Putin chce z Ukrajiny udělat vnitrozemský stát a tím, že ohrozí Moldavsko aktivuje Rumuny...Ikdyž Ukrajina vyhraje, bude zdecimovaná a to i přes vekohubé sliby Bruselu o výstavbě nové Ukrajiny...Putin spíš nechápe, že západu stojí nějaká Ukrajina za takové vyzbrojování..
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2022 07:52 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Putin chtěl ovládnout celou Ukrajinu, dnes hledá řešení, které by ji maximálně poškodilo.
Pokud bude Rusko vypráskáno a bude záruka, že se Rusko nemůže vrátit (členstvím v NATO), nastane na Ukrajině silný rozvoj a stavební boom.
Putin asi nechápe, že někdo může brát vážně jeho kdáky o Eurasii.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.5.2022 05:40 Reaguje na Karel Padevet
Maďarský požadavek v kontextu "odluky" od Ruska nedává smysl...To není rozum ale aplikace autoritářství, kde demokratické principy a svobody nejsou "doma"
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist