https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/madridska-konference-skoncila-bez-vysledku-diskuse-byla-odlozena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Madridská konference skončila bez výsledku, diskuse byla odložena

16.12.2019 00:26 | MADRID (ČTK)
Dvoutýdenní konference OSN o změnách klimatu v Madridu včera skončila bez shody o základních problémech, přestože jednání se neplánovaně protáhlo o téměř dva dny. / Ilustrační foto
Dvoutýdenní konference OSN o změnách klimatu v Madridu včera skončila bez shody o základních problémech, přestože jednání se neplánovaně protáhlo o téměř dva dny. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | unfccc.int
Dvoutýdenní konference OSN o změnách klimatu v Madridu včera skončila bez shody o základních problémech, přestože jednání se neplánovaně protáhlo o téměř dva dny. Napsala to agentura DPA. Nepodařilo se překonat zejména rozpory okolo trhu s emisními povolenkami, debata byla odložena na příští rok. Zklamání vyjádřil generální tajemník OSN i mezinárodní ekologické organizace.
 

Mnohé z téměř dvou set účastnických delegací dospěly k závěru, že absence dohody je lepší než špatný kompromis. Účastníci konference schválili "krotké" prohlášení, v němž podle agentury Reuters obecně vyzvali státy k vyšším ambicím při omezování emisí skleníkových plynů a k pomoci chudým zemím strádajícím v důsledku klimatických změn.

Podle účastníků konference bylo jednání maratonské a nejkomplikovanější za posledních 25 let. Po dvou týdnech diskusí ale problém globálních trhů s emisemi zůstává otevřený, silné rozpory na poslední chvíli způsobily, že rozhodnutí se odkládá o rok na konferenci v Glasgowě, píše agentura AP.

Evropské i některé další státy daly najevo, že absence shody o režimu emisních povolenek je lepší, než řešení, které by ohrozilo fungování stávajících mechanismů. Do čela odporu proti zesílení závazků při ochraně životního prostředí se postavily Spojené státy, Čína, Brazílie, Austrálie a Saúdská Arábie, uvádí Reuters. Brazílie a Austrálie v debatě o povolenkách hájily podle agentur svá stanoviska nejaktivněji.

Rozhořčení vyvolala zejména Austrálie, která žádala možnost zahrnout své staré emisní povolenky do budoucích výpočtů svých emisí. Austrálie využívá k výrobě energie ve velkém uhlí a patří k největším znečišťovatelům na světě na jednoho obyvatele.

Ohlasy ochránců životního prostředí na velmi omezené závěry madridské konference byly okamžité a neúprosné. "Pařížská klimatická dohoda se stává obětí hrstky mocných uhlíkových ekonomik, které ale stojí na špatné straně boje," prohlásila Jennifer Morganová, výkonná ředitelka organizace Greenpeace. Podle Helen Mountfordové ze Světového ústavu zdrojů (WRI), jednání ukázalo, "jak odtržení jsou politici od naléhavých poznatků vědy a požadavků svých občanů v ulicích".

"Miliony lidí po celém světě nesou následky klimatických změn. Popření tohoto faktu mohou někteří označovat za zločin proti lidskosti," prohlásil na konferenci Ian Fry, delegát tichomořského ostrovního státu Tuvalu.

Nespokojenost s výsledkem madridské konference dal najevo i generální tajemník OSN António Guterres. "Mezinárodní společenství propáslo významnou příležitost, jak prokázat větší ambice a dojednat, zvládnout a financovat boj s klimatickou krizí," uvedl včera v prohlášení. "Nesmíme to vzdát," zdůraznil.

Guterres ujistil mezinárodní veřejnost, že OSN je odhodlána "pracovat na tom, aby se rok 2020 stal obdobím, v němž se všechny státy světa zavážou naplnit očekávání vědců v otázce uhlíkové neutrality".

Jedním ze schválených dokumentů je výzva nazvaná "Chilská a madridská výzva k činům". Požaduje, aby státy zpřísnily své závazky pro objem emisí skleníkových plynů tak, aby byly naplněny cíle pařížské klimatické konference z roku 2015. Do konce století by se podle nich teplota na Zemi neměla zvýšit o víc než 1,5 stupně Celsia. Při zachování dosavadního trendu by se totiž teplota mohla zvýšit o tři až čtyř stupně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.12.2019 11:25
Je vědecky dokázáno, že při větším počtu účastníků než dvacet ,je prakticky vyloučeno dojít k jednoznačnému závěru - řešení problému.
Tady bylo dvacet tisíc účastníků a příští rok se má v Glasgow,Skotsko sejít účastníků 30.000. (bože, to zas bude uhlíková stopa).

Taková shromáždění , vedená bohulibým úmyslem spásy lidstva, jsou zcela zbytečná a jak doloženo ani k ničemu nevedou.

Ke stejným výsledkům již vedla Společnost národů , mezinárodní organizace založená po skončení první světové války na základě výsledků pařížské mírové konference. (jak to dopadlo se ví,rozpuštěna v r.1946)

Obdobně je na tom OSN (založená po II. světové válce v říjnu 1945)
Cílem bylo zachování mezinárodního míru, bezpečnosti a zajištění mezinárodní spolupráce. ( války pokračovaly,pouze nebyly globální)

Zajímavá je teorie informatika a matematika Aarona Clauseta
z UniverUniveof of Colorado, USA.

Clauset si vzal údaje o válkách od roku 1823 do současnosti a položil si jednoduchou otázku: vypadají údaje za posledních 70 let stejně jako za předchozí roky? Může je popsat stejný matematický model, nebo to vypadá, že za posledních 70 let se něco v systému změnilo a „padají“ z něj jiné výsledky (tj. produkuje méně válek, menší války atp.)?

Odpověď je, že zatím bohužel nelze vyloučit, že se nic zvláštního nezměnilo.

/dostupné zde : http://advances.sciencemag.org/content/4/2/eaao3580 /

Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

16.12.2019 14:35
Tak to dopadne, když se globálně-klimatický problém řeší nástrojem (ETS), který nikdy pořádně nefungoval, je administrativně velmi náročný, pokrývá jen asi polovinu emisí a nemá pevná a jasná pravidla (je živnou půdou pro korupci). V Glasgow by bylo ideální dohodnout se na opuštění tohoto systému.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.12.2019 16:15
Celý systém je špatný. Bohatá Evropa bojuje proti oteplení, které by pro ni bylo výhodné. A nedostane nic na oplátku - maximálně když spasí svět, tak se v rozvojových zemích namnoží více lidí, kteří vše okolo zdevastují.
Férový systém by byl - Evropa sníží emise (když už to alarmisté tak chtějí), ale rozvojová země sníží populaci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist