https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/male-ostrovni-staty-maji-pravo-na-lepsi-ochranu-klimatu-tvrdi-mezinarodni-soud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malé ostrovní státy mají právo na lepší ochranu klimatu, tvrdí mezinárodní soud

22.5.2024 02:14 (ČTK)
Ostrovní stát Tuvalu.
Ostrovní stát Tuvalu.
Malé ostrovní státy mají právo na lepší ochranu klimatu, konstatoval včera Mezinárodní soud pro mořské právo v Hamburku. Informují o tom server německé veřejnoprávní televize ARD a agentura DPA, která připomíná, že se na soud obrátila skupina devíti ostrovních států z Tichého oceánu a Karibiku, které ohrožuje stoupající hladina moří v důsledku klimatických změn.
 
Posudek Mezinárodního soudu pro mořské právo konstatuje, že lidmi způsobené emise skleníkových plynů přispívají k oteplování pevnin i oceánů, a tím také ke znečištění světových vod. Státy mají přitom podle Úmluvy OSN o mořském právu povinnost přijímat opatření proti znečištění moří skleníkovými plyny.

Téměř 170 signatářů úmluvy, mezi něž patří i Evropská unie, má proto "konkrétní povinnost přijmout veškerá nezbytná opatření s cílem zabránit, snížit a kontrolovat znečištění moří emisemi skleníkových plynů".

Stanovisko soudu sice není právně závazné, ale i přesto by podle odborníků mělo mít výrazné dopady na mezinárodní a národní právo v oblasti klimatických změn. "Posudek je vyjasněním mezinárodních právních závazků," řekla agentuře AP Joie Chowdhuryová, právnička specializující se na mezinárodní právo životního prostředí.

"Je to všechno, o co jsme žádali," uvedla po zveřejnění stanoviska právnička zastupující Tuvalu Naima Te Maile Fifitaová, podle níž je to "historické vítězství". "Oceán si dnes může oddechnout," řekla novinářům zase velvyslankyně Baham při EU Cheryl Bazardová.

Malé ostrovní státy patří kvůli stoupajícím hladinám moří a oceánů k zemím nejvíce ohroženým klimatickými změnami. Ve skupině států, které se na soud obrátily, byly také Antigua a Barbuda, Niue, Palau, Sv. Kryštof a Nevis, Sv. Lucie, Sv. Vincenc a Grenadiny a Vanuatu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

22.5.2024 04:31
blázni se radují, že mají na něco právo. Co pánbůh dal, panbůh vzal.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.5.2024 05:30
Až se tyto ostrovní státy dozvědí, že korálový ostrov je celkem krátkodobá záležitost a že se rozpadne i kdybychom se na hlavu stavěli, tak je z toho asi klepne.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Atol
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.5.2024 09:06 Reaguje na Richard Vacek
No tak mezinárodní soudy rozhodnou, že korálům se rozpadání zapovídá. A když postaví mimo zákon i abrazivní působení oceánských vod, mají na ostrovech vyhráno.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

22.5.2024 08:19
My Češi jim až skončí hokej vysvětlíme z našeho obýváku, ať se uklidní, GW neexistuje a že maj prostě smůlu. Ale na dovolenou si k Vám zaletíme nasát trochu toho podmořského života, to zase jo
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.5.2024 08:44 Reaguje na Robert Jirman
No mají smůlu, to je jasné.
Jen si teď zase nějaký "mezinárodní soud" dělá ostudu a přesvědčuje celý svět, že je svým rozhodováním zcela mimo realitu.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

22.5.2024 08:56
Jeste chybi tribunal - neco jako je v Haagu - slozeny ze spickovych svetovych pravniku ktery by udelal poradek co se tyce regulace chovani nejvetsiho hrace v tehle, krucinalne pro osud civilizace dulezite otazce zmeny klimatu: Slunce! Dalsi pomocna pravni gremia by mohla resit i roli mene dulezitych souputniku v tomto konfliktu za budoucnost svetoveho klimatu - tedy roli vzdalenejsich hvezd ale je jasne, a pravnicke autority (vcetne nekterych jejich kolegu astrologu) to potvrzuji ze dvojaka (positivni i negativni) role Slunce je v tomto nejzasadnejsi a vyzaduje tedy nejvetsi pozornost z hlediska jeho pravni regulace
Odpovědět
PE

Petr Elias

22.5.2024 09:18 Reaguje na Miloš Zahradník
Tak to asi není potřeba, když dle vše Slunce za aktuální vývoj nemůže. :)
Odpovědět
PE

Petr Elias

22.5.2024 09:10
Tak to je dobře. ;)

Např. Tuvalu v letech 1971-2014 se zvyšovala hladina o nějaké 4 mm za rok a dnes už je to tuším 5-6 mm za rok.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

22.5.2024 09:32 Reaguje na Petr Elias
Jenže Tuvalu se za poslední desítky let rozrostlo o téměř tři procenta své plochy. Vyplývá to ze studie, která byla zveřejněna v roce 2018 v časopise Nature. S využitím leteckých fotografií z pravidelného monitoringu ostrovů, ji provedl tým novozélandských vědců z univerzity v Aucklandu. Porovnávali snímky od roku 1971 do roku 2014.

„Podle výsledků studie se celková plocha ostrovů Tuvalu zvýšila o 73 hektarů, přestože ve sledovaném období došlo k mírnému zvýšení hladiny moře. Zvýšení plochy ostrovů představuje nárůst o 2,9 procenta. Výsledky studie podle autorů zpochybňují obecně přijímané tvrzení, že se ostrovy zmenšují. Ukazují korálové ostrovy jako dynamické útvary, které jsou schopné adaptace na měnící se hladinu moře a klimatické podmínky.

Zdroj: https://blog.idnes.cz/richardpeterka/legenda-o-mizejicim-tuvalu-zije-dal.Bg23010937
Odpovědět
PE

Petr Elias

22.5.2024 10:14 Reaguje na Vladimir Mertan
Dobrý pokus, boduješ. Věděl jsem, že to nějaký místní manipulátor vyštrachá. :)

(A také mi bylo jasné, že to nebude ta původní studie, ale přežvýkaný článek na nějakém blogu.)

Takže, co ta studie doopravdy říká:

1. 73 ostrovů se zvětšilo, ale 28 ostrovů se zmenšilo;
2. Ostrovy se zvětšily kvůli korálům, sedimentům a ostatnímu bordelu, který tam přinesly vlny a bouře.

https://www.nature.com/articles/s41467-018-02954-1

P.S. Druhá věc je to, co říkají obyvatelé těch ostrovů o viditelných změnách, které jim přineslo zvýšení hladiny...
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

22.5.2024 10:41 Reaguje na Petr Elias
Zase tých 28 ostrovov sa zmenšilo kvôli erózii. Celková perspektíva Tuvalu je zmenšovanie malých ostrovov (pod 1 ha) vplyvom erózie a rast väčších ostrovom vplyvom rastu koralov a nánosu sedimentov.
Changes expected include the ongoing erosion of smaller sand islands in the archipelago (<1 ha), continued expansion of the majority of medium (1–10 ha) and larger-sized islands (>10 ha), stability of reef platform islands and increased mobility of atoll reef rim islands. Such changes suggest that the existing footprint of islands on reef surfaces will continue to change, although the physical foundation of islands will persist as potential pedestals for habitation over the coming century. Consequently, while we recognise habitability rests on an additional set of factors4,11,12,13 loss of land is unlikely to be a factor in forcing depopulation of islands or the entire nation. However, changes in land resources may still stress population sustainability in the absence of appropriate adaptive initiatives.
Odpovědět

Radek Čuda

22.5.2024 11:08 Reaguje na Petr Elias
Fakt si nemůžete odpustit ty kecy typu manipulátor?

Sám píšete, že u většiny ... a to skutečně značné ... došlo ke zvětšení. Pan Mertan tvrdí to samé. Plus přímo v článku se uvádí, že to zvětšení bylo v průměru větší, než to zmenšení ... "These expanding islands had an average increase in area of 2.18 ha." .... On average, eroding islands decreased in area by −0.5 ha (22.69%).

A stejně jako vy ve svém příspěvku uvádí vliv korálů na tomto zvětšení.

Nic víc nenapsal, ačkoli se to snažíte naznačit a dát mu za to čočku. Kdo je zrovna zde manipulátorem nechť si každý odpoví sám.

Fakt si někdy říkám, jestli to máte zrovna vy zapotřebí.

Jo, za odkaz na článek díky.
Odpovědět
PE

Petr Elias

22.5.2024 11:25 Reaguje na Radek Čuda
Pardon, ale Mertan manipulátor je - roky to tu dokazuje. A třeba i tou odpovědí na můj původní komentář, který byl čistě o růstu hladiny, kterou se snaží navodit dojem, že je vlastně vše ok.

No, vše ok není, místní mají s růstem hladiny dost problémů. :)
Odpovědět

Radek Čuda

22.5.2024 12:31 Reaguje na Petr Elias
No, koukám, že vy si z textu taky rád vyberete co se vám hodí a interpretujete jej jak se vám hodí:-). Nic proti, děláme to tak všichni a nejen tady:-).
Já bych ten příspěvek interpretoval spíš tak, že ačkoli ten vzestup hladiny je nesporný ... s tím se fakt nemusím hádat ... jsou zde i další faktory, které pro existenci těch hromad písku v oceánu:-) jsou/mohou být naopak příznivé a že tedy budoucnost nemusí být zdaleka tak krušná, jak by se ze samotného vzestupu hladiny mohlo na první pohled jevit:-).
A že by tam bylo všechno ok a místní měli jen perspektivu světlých zítřků a sociálních jistot jsem se v tom příspěvku fakt nedočetl.
Odpovědět
PE

Petr Elias

22.5.2024 14:14 Reaguje na Radek Čuda
Ale vždyť i dnes už můžeme vidět to co dělá vzestup mořské hladiny s Tuvalu. Existuje dost materiálu přímo z Tuvalu.

https://www.moyak.com/papers/tuvalu-climate-change.html
Odpovědět

Radek Čuda

24.5.2024 14:22 Reaguje na Petr Elias
Tak znovu ... nikdo netvrdí, že nějaké dopady nebudou, ale řeč je o tom, že ty dopady budou různé a nějaké vyložené mizení těch ostrovů se nekoná. Jednou třeba jo, ale zatím ne. Plus k tomu vašemu článku ... tam se vcelku korektně uvádí celá řada průserů, díky kterým je ta situace taková, jaká je ... "Beachhead erosion, coastal engineering, environmental mismanagement, overpopulation, deforestation, and deteriorating coral reefs are acting together ..."

Min. půlka z nich má se změnou klimatu prd společného. Některé z nich pravděpodobně ano, ale to taky nikdo nepopírá.

Odpovědět

Radek Čuda

24.5.2024 14:26 Reaguje na Petr Elias
Jo, a opět díky za odkaz ... s názorem netřeba vždy souhlasit, ale je super, když je do placu dán zdroj, který si lze prostudovat a vzít jej do úvahy.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

22.5.2024 12:56 Reaguje na Petr Elias
Skôr sa snaží článok a tiež p. Eláš navodiť zdanie, že sa Tuvalu potápa a že určite skončí pod morskou hladinou. Ignoruje sa fakt, že koraly vytvárajú stále nový útes a že dokázali držať krok s rastom morskej hladiny o 130 m od poslednej doby ľadovej.
Odpovědět
PE

Petr Elias

22.5.2024 13:52 Reaguje na Vladimir Mertan
Jojo, všichni to ignorují. Všechno je lež a podvod. Chudáci ,,praví,, odborníci jsou umlčování, všemu vládne židozednářská IPCC, atd. Psal o tom jouda Watts, tak to musí být pravda... :)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.5.2024 11:16 Reaguje na Petr Elias
to jsou jen čísla...ale ať někdo dokáže, že se potápí kvůli naší ocelárně a ne kvůli vulkanické činnosti?
Odpovědět
PE

Petr Elias

22.5.2024 11:33 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vždyť to můžete dokázat - popište si, třeba nějakým fixem, emise vaší ocelárny a pak je sledujte. :)

Vzestup hladiny oceánů je způsobený táním ledovců a rostoucí teplotou oceánů.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.5.2024 17:58 Reaguje na Petr Elias
Ovšem zavřít všechny ocelárny v Evropě kvůli nějakému Tuvalu je nápad, pro který je označení "závratně pitomý" zcela nedostatečné. Bez ohledu na to, zda nějaká příčinná souvislost existuje nebo ne.

(Už jen proto, že tu ocel samozřejmě vyrobí někdo jiný ve světě - akorát my na to ekonomicky doplatíme.)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.5.2024 09:24
No není to paradox? Žijí pouze z turistiky, která notnou měrou přispívá k
jejich zničení. Co ta kvanta zplodin, které vytvářejí letadla a lodě s turisty, lodě zásobující turisty veškerým zbožím včetně potravin na těchto
ostrovech. Co ta kvanta odpadů, které tam turisté produkují a kde končí?
Už jen pouhé exkrementy od tolika lidí navíc dělají s korály co? Že by jim
chutnaly a s nimi kosmetika a drogerie na koupání a mytí nádobí? Doporučuji
se vrátit o 200 let zpět, živit se rybolovem a kokosovými ořechy a pak si
stěžovat na dopady civilizace na jejich ostrovy. Začněme každý u sebe i
v malém a neukazujme pouze na ty velké, kteří pro ty malé produkují vše
potřebné a kteří to většinou pouze konzumují.
Odpovědět
PE

Petr Elias

22.5.2024 09:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Zase si vymýšlíš. Třeba u takového Tuvalu tvoří většinu příjmů rybolov a věci s ním spojené. ,,Turistika,, tvořila před covidem nějakých 15% příjmů. Dále třeba Vanuatu - ,,turistika,, 30% před covidem. Dále Palau - ,,turistika,, 40% před covidem. Atd. atd....

Radím ti dobře (už ani nevím pokolikáté) - napřed si něco nastuduj a až pak blekotej. Jinak ze sebe budeš šaška dělat až do smrti.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.5.2024 09:11 Reaguje na Petr Elias
Ty ryby po ulovení sami konzumují a nebo jimi taky krmí turisty? Je udržitelné lovit více ryb, než kolik sami zkonzumují? Pokud jimi krmím např. 1000 obyvatel, tak je to
při 1000 turistech už 2000 a tudíž 100% nárůst a tím i 100%
nárůst příjmů z rybolovu. I tak se lze dopočítat toho, že
procentní příjmy z rybolovu jsou takové pouze díky jejich konzumací turisty. No a ty příjmy z turistiky se dají očesat o nelegální příjmy všude ve světě.
Přizná vám někdo tuzéry a jiné platby vybírané nelegálně,
jako oficiální příjem? Je to jako u nás, kdy s účtem je
vše dražší, než bez účtu a v daňovém přiznání o tom není
ani zmínka. Vy si myslíte, že v těch turistických rájích
existuje tak dokonalá daňová kontrola, že se mezi příjmy
objeví všechny peníze, které utratili turisté? Asi jste nikdy nezažil ubytování bez zápisu v knize hostů a oběd
bez účtu a tak věříte oficiálním údajům zkreslujícím skutečné příjmy, aby nemusely být daněny. Víte o kolik
stouply příjmy zavedením EET a o kolik zase bez něho
klesly? Bez průběžné důkladné evidence a kontroly bude
vždy skutečný příjem z turismu a gastronomie zkreslen.
Pouze osel poctivě přizná skutečný příjem včetně tuzérů,
které jsou mnohde automaticky 10 a více %. Ty asi v těch
statistikách nikdy nenajdete stejně, jako jiné nelegální
příjmy. Pak se lidé diví odkud vzal hoteliér na Mercedes,
když vykazuje minimální zisk, který by byl tak leda na
ojetého Trabanta. Ve výsledku jsou pak příjmy z turistiky
oficiálně Trabantem a ve skutečnosti jsou Mercedesem. A
nebo ty peníze natiskl, či zdědil po mrtvém strýci, jako
ODS sponzorský dar z Maďarska? Nikoliv. Nepřiznal příjmy
stejně, jako v těch turistických rájích.
Odpovědět
PE

Petr Elias

23.5.2024 09:27 Reaguje na Břetislav Machaček
To snad ani není možný tohle. :D A4 blábolů prakticky o ničem jen proto, že si nedokážeš přiznat, že nemáš přehled a blábolíš. :D

Podívej se na statistiky a snad ti dojde, že plácáš nesmysle. :D

https://oec.world/en/profile/country/tuv

https://www.worlddata.info/oceania/tuvalu/tourism.php
Odpovědět
sv

sv

26.5.2024 17:19 Reaguje na Břetislav Machaček
SOudruh machaček evidentně netuší, že náklady na burešovo zlodějinu jménem eet přinesly větší náklady než výnosy a že to zrušil sám bureš, protože mu bylo vysvětleno, že je ztrátový podnik. Mimochodem, sponzorské dary nechodí z maďarska ale od spolužáků ze švýcarska.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.5.2024 09:15 Reaguje na Petr Elias
P.S. Vygůglené oficiální statistiky jsou k ničemu, protože
jsou OFICIÁLNÍ. Zkreslení údajů je účelové i proto, aby
nebilo do očí, že žijí hlavně z turistiky.
Odpovědět
PE

Petr Elias

23.5.2024 09:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Uděláš mnohem lépe, když už budeš konečně mlčet...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.5.2024 16:49 Reaguje na Petr Elias
Ideálem novodobých "demokratů" je umlčet opozici.
U nás už na to bude úřad v čele s plukovníkem a
máte možnost tam být zaměstnán umlčováním takových
jako já. Konečně se dožijete jediné pravdy podle
vašich ideálů.
Odpovědět
sv

sv

26.5.2024 17:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Nefandi si machačku, ty demokrat nejsi. Jinak je tvoje sebekritika správná, snažíš se umlčet veškerou svou opozici. Tedy opozici... Lidi co ti říkají, že opakovaně žvaníš z cesty a pak vypadáš jako mentálně retardovaný nejsou opozici. Oni to s tebou myslí dobře.
Odpovědět
pk

pepa knotek

22.5.2024 16:32
Slovutný Hamburkský soud by měl ještě určit jak moc smí slunce svítit, kudy bude zeměkoule kroužit kolem, kde a kdy budou sopky soptit a pak teprve to bude s tím klimatem úplně cajk.
Odpovědět
LB

Lukas B.

23.5.2024 21:56
inu Tuvalu. ostrovy v pacifiku. původně sopečné, obrostlé korály, furt do kola větrem a vlnami vymílané a usazované. nadmořská výška do pěti metrů. za posledních 40 let se populace zdvojnásobila na necelých 12 tisíc, skoro 500 hlav na čtvrečný kilometr - větší hustotu mají jen mrňavé městské státečky typu Vatikánu, s výjimkou tří "normálních" zemí - bangladéše, taiwanu a jižní koreje. tolik pro kontext.

maně mi jen napadá "je lepší ve skále domov mít, pamatuj"

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist