https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/merkelova-je-znepokojena-tezebnim-sporem-recka-a-turecka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Merkelová je znepokojena těžebním sporem Řecka a Turecka aktualizováno

27.8.2020 15:20 | BERLÍN (ČTK)
Turecko v oblasti mezi Krétou a Kyprem provádí průzkum nalezišť ropy a zemního plynu, což Řecko považuje za narušení své suverenity. Ilustrační snímek.
Turecko v oblasti mezi Krétou a Kyprem provádí průzkum nalezišť ropy a zemního plynu, což Řecko považuje za narušení své suverenity. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxfuel
Německá kancléřka Angela Merkelová dnes označila těžební spor mezi Řeckem a Tureckem za znepokojující. Německý ministr zahraničí Heiko Maas, který o situaci ve východním Středomoří dnes jedná se svými unijními protějšky na neformálním zasedání v Berlíně, opětovně vyzval k diplomatickému řešení. Za předpoklad jednání ale považuje stažení vojenských lodí z oblasti. Usednutí Turecka k jednacímu stolu požadují i ostatní unijní ministři zahraničí, řekl dnes novinářům šéf české diplomacie Tomáš Petříček.
 

"Jsme velmi znepokojeni situací ve východním Středomoří," řekla Merkelová, která se dnes v Berlíně sešla s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. "Dialog a uvolnění napětí je v zájmu všech," dodala.

S tím souhlasí i Maas, který po příchodu na neformální jednání ministrů zahraničí zemí EU vyzval k diplomatickému řešení. Ankaře i Aténám Německo podle něj sdělilo, že spor nelze vyřešit vojenskými loděmi.

"Musí být vedeny rozhovory, a to přímo mezi Aténami a Ankarou. Situace je velice složitá. Předpokladem pro rozhovory je to, že manévry ve východním Středomoří budou ukončeny. K tomu může každá ze stran přispět, čímž vznikne prostor pro diplomatická jednání," řekl Maas. "Žádná ze stran si jistě nesedne ke stolu, dokud na moři proti sobě budou lodě," dodal.

K dialogu vyzval Maas Turecko i Řecko osobně v úterý, kdy obě země navštívil, aby se pokusil napětí zmírnit. Učinil tak v rámci toho, že Německo nyní předsedá Radě EU.

"Chceme, aby Turecko zastavilo a vysvětlilo své kroky a aktivity ve Středomoří," řekl Petříček. Ministři podle něj rovněž požadují, aby Turecko zahájilo věcná jednání o sporech týkajících se ekonomických zón a mezinárodního práva.

Eurokomisař pro sousedskou politiku a rozšíření Olivér Várhelyi dnes před schůzkou unijních ministrů řekl, že Turecko riskuje další nejistotu přístupových rozhovorů s EU. Ty jsou nyní na mrtvém bodě a podle loňského prohlášení unijních představitelů se Turecko členství v evropském bloku vzdaluje.

Turecko v oblasti mezi Krétou a Kyprem provádí průzkum nalezišť ropy a zemního plynu, což Řecko považuje za narušení své suverenity. Ankara porušení mezinárodního práva odmítá a jako doprovod průzkumné lodi vyslala vojenská plavidla. Řecko v reakci na to uspořádalo námořní manévry, ke kterým se připojily také Francie, Itálie a Kypr.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu řekl, že jeho země udělá vše, co bude nutné, aby si zajistila svá práva ve Středozemním, Černém a Egejském moři. Dodal, že vedle politických a hospodářských kroků se Turecko nebude zdráhat učinit i ty vojenské.

O vývoji ve východním Středomoří jednali již ve středu unijní ministři obrany, kteří v Berlíně uspořádali rovněž neformální zasedání. Německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová očekává, že otevření cesty k diplomatickým jednáním bude zdlouhavé a složité.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

27.8.2020 16:51
Jediné řešení: vypráskat všechny a žádný plyn nezkoumat a netěžit. Plynu je na světě něurékom a další ložiska nejsou potřeba.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

28.8.2020 09:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Akorát ten plyn mají zrovna režimy u kterých se nám moc nechce financovat jejich existenci... Rusko, Arabové, Ománci, Irán, Emiráty...
A nějak se nám nechce platit ani drahý Americký a nebo Norský...

Němci se v tomhle případě docela čertí proto že by jim něco relativně levného z Řecka zcela zbořilo investice do Nordstreamu II...
A američanům to zas nevoní proto že chtějí prodávat svůj zkapalněný plyn...
atd.

Ložiska která budou nezávislá d výše zmíněných režimech které by jsme mohli odstřihnout by se dost hodila.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.8.2020 13:22 Reaguje na Vaclav Sobr
Americký plyn kupují Turci místo ruského a v tom problém není. Problémem ale je, že vznikne zase konfliktní téma a prostor, kda může dojít k lokální válce nebo jiných děsných tahanicím.
Plyn se kupuje na normální komoditní burze v Rotterdamu a platit Rusům nebo Ománcům nikdo problém nemá.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

28.8.2020 14:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Turkstream byl dokončen v roce 2019. Jenže z Ruska pod Černým mořem, nikoliv z USA, bůhví kudy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.8.2020 21:40
Turecko operuje v řeckých vodách. Je to sprostá agrese, nic jiného. Protože jsou Turci islamisté, tak jim bruselští neomarxisté fandí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.8.2020 13:23 Reaguje na Jan Šimůnek
Zase naopak jak dycky. V jste spoehlivý jak švýcarské hodinky.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.8.2020 13:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Všechny tyhle turecké aktivity se dějí v řeckých nebo kyperských vodách. Stačí pohled na mapu s vyznačenými pásmy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.8.2020 18:33 Reaguje na Jan Šimůnek
Nehledě k tomu, že Turecko opakovaně napadalo Řecko a Kypr, a kus Kypru dodnes okupuje.
Odpovědět
VK

Václav Kain

27.8.2020 22:43
Tak se ukažte jací jste kadeti.Ničit Evropu vám jde skvěle Merkelová,ale tady začíná něco,co vám zkříží plány.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.8.2020 13:23 Reaguje na Václav Kain
Evropu ničí jen hybridní válka z Ruska, nikdo jiný......
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.8.2020 13:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Miliony "uprchlíků", co do EU nacpala Merkelová jsou horší než cokoli, co by nám mohli udělat Rusové.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2020 20:09 Reaguje na Jan Šimůnek
Zase naopak, jak to děláte? Ty migranty sem natlačil Putin a Merkelová to odskákala, protože se nasadili do Německa. Ani tohle nevíte?
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.8.2020 21:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Migranty, jdoucí přes Saharu a Středozemní moře z rovníkové Afriky a z islámských zemí v Africe ten Putin tlačil jak?
Táhly je, pokud vím, naprosto nesmyslně vysoké sociální dávky a snadnost je v Německu získat.
Odpovědět
MG

Milan G

28.8.2020 11:35
Pokud do toho bude zasahovat Merkelová, potažmo němci tak to dopadne špatně.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.8.2020 09:25 Reaguje na Milan G
Pokud by Bundeswehr, kterému ještě nedávno velela Leyenová, vytáhl na Turky, tak by to bylo dost bizarní:
Těhotné vojandy ve slušivých speciálních uniformách, tlačící nebo táhnoucí nepojízdné tanky, a jiné, nesoucí na dlouhých bidlech nelétající letadla; to by bylo nebezpečí pro každou nepřátelskou armádu: Že se její vojáci umlátí smíchy.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.8.2020 17:51
Jestli si tohle Řekové nechají líbit, tak se dočkají toho, že nad Aténami zase bude vlát prapor s půlměsícem a budou platit daně za to, že potají mohou praktikovat křesťanství.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.8.2020 10:30
Nyní se teprve ukáže nejen ta solidarita v rámci EÚ(bez nečlena Turecka)
a nebo smluvní závazky v rámci NATO. Ukočírovat tento spor bude pro obě
organizace prubířským kamenem jejich akceschopnosti. Nechci předpovídat,
ale Řecku dá EÚ nějaké kompenzace a Turecko bude těžit. Tak nějak to bylo
i s Kyprem a s kšeftováním se Syrskou ropou převáženou v době války přes
Turecko do světa. Obě organizace se zabývají pouze provokacemi vůči jiným, ale udělat si pořádek mezi vlastními členy neumí. Takže ten výkřik pí. Merkelové beru opravdu za pouhý výkřik, nehledě na jejich tureckou menšinu a jejich muslimy,které není radmo dráždit. Řekové tak nebudou mít sice plyn, ale dostanou finanční injekci či odpuštění dluhů.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.8.2020 13:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Turecko vykopnout z NATO, stejně tam svým hodnotovým systémem nemá co dělat, a Řecku pomoci jako napadenému členskému státu. Klidně i atomovkama.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2020 20:11 Reaguje na Jan Šimůnek
Vaše nacistické názory by člověk pohledal.
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.8.2020 21:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže solidární pomoc členskému státu NATO je "fašismus"?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist