https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-takto-vyhodna-doba-na-nakup-ropy-do-rezerv-dlouho-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa: Takto výhodná doba na nákup ropy do rezerv dlouho nebude

22.4.2020 00:12 (ČTK)
Česko od jara 2017 neplní směrnici Evropské unie, která požaduje po státech, které ropu netěží, aby měly zásoby minimálně na 90 dní. / Ilustrační foto
Česko od jara 2017 neplní směrnici Evropské unie, která požaduje po státech, které ropu netěží, aby měly zásoby minimálně na 90 dní. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Současný propad cen ropy na světových trzích by mohl vést k dokoupení této suroviny do státních hmotných rezerv, pro stát to ale není priorita. Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr včera řekl, že se zdá, že takto výhodná doba k nákupu dlouho nebude. Česko má dlouhodobě méně zásob ropy a ropných produktů, než požaduje Evropská unie. Švagr ale nechce výběrové řízení vypsat bez souhlasu vlády, pro kterou podle něj není záměr prioritní. To novinářům potvrdila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová, podle níž je aktuálně prioritou státu ochrana zdraví obyvatel před pandemií koronaviru.
 

Česko od jara 2017 neplní směrnici Evropské unie, která požaduje po státech, které ropu netěží, aby měly zásoby minimálně na 90 dní. Česko má nyní zásoby na 84 dní. "Bez souhlasu vlády nemohu takhle velký tendr vypsat. Na začátku března jsem kvůli tomu poslal dotaz na ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle ministerstva ale nemá doplnění zásob v tuto chvíli kvůli boji s pandemií koronaviru prioritu," uvedl Švagr. Podle informací novinářů by 80.000 tun takzvané sladké ropy mohlo aktuálně vyjít zhruba na 350 milionů korun, dříve se hovořilo až o miliardě.

Ropný trh v posledních dnech a hodinách zažívá bezprecedentní pokles cen. Cena severomořské ropy Brent se dnes poprvé za 18 let propadla pod hranici 20 dolarů za barel. Za jejím poklesem jsou i nadále především negativní dopady koronavirové krize na poptávku. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodáním v květnu se dnes vrátila do záporného pásma, kam se poprvé dostala v pondělí. Znamená to, že prodejce musí kupujícímu za každý odebraný barel ještě zaplatit. Citelně klesá ale i červnový kontrakt.

"Je pravdou, že světové ceny ropy a z toho odvozených ropných produktů jsou velmi nízké, což vybízí k úvahám v kontextu se státními hmotnými rezervami. Primárně však platí, že stát musí dbát o ochranu zdraví obyvatel, na kterou se nyní v kontextu s pandemií koronaviru soustřeďuje," řekla včera Filipová.

Kromě toho lze podle ní očekávat, že současný a pravděpodobně i budoucí pokles dopravy, vyvolaný celkovým ekonomickým propadem v souvislosti s koronavirem, se příští rok promítne do výpočtu výše zásob v SSHR tak, že se jejich objem daleko víc přiblíží požadovaným 90 dnům. "To už ostatně potvrzuje meziroční pokles spotřeby pohonných hmot o 30 procent. Mimořádně nízkými cenami ropy se nicméně MPO bude zabývat a zváží další kroky," dodala mluvčí.

SSHR v minulých letech opakovaně po vládě požadovala, aby doplnění ropy nebo ropných produktů do státních zásob schválila, nikdy ale neuspěla. Například v roce 2017 správa navrhovala buď nákup 80.000 tun takzvané sladké ropy, nebo 50.000 metrů krychlových nafty a 26.000 metrů krychlových benzinu. Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po zamítavém stanovisku vlády uvedl, že navýšení zásob zablokovali ministři za hnutí ANO.

O možném přikoupení ropy do nouzových zásob se jednalo už v roce 2015. Mělo jít o 100.000 tun takzvané sladké ropy, tedy nízkosirné neruské ropy, za více než miliardu korun. Nízkosirnou ropu SSHR v zásobách zatím nemá, v případě nutnosti by mohla být použita pro zpracování v rafinérii v Kralupech nad Vltavou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

22.4.2020 05:54
Pokud spotřeba ropy propadla o 29 milionů barelů, tak jí ani pokles těžby o 9,7 milionu nepomůže. Ale asi dobré zvýšit zásoby ropy ve státních rezervách, kdyby měli ve státních zásobách roušky, tak by to asi bylo také lepší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist