https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesto-pardubice-opet-poda-pripominky-proti-spalovne-v-rybitvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Město Pardubice opět podá připomínky proti spalovně v Rybitví

27.12.2021 11:47 | PARDUBICE (ČTK)
Proti obnovení provozu jsou okolní obce, krajské město i hejtmanství.
Proti obnovení provozu jsou okolní obce, krajské město i hejtmanství.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Město Pardubice opět podá připomínky proti plánované modernizaci spalovny v Rybitví. Vyzývá k tomu i veřejnost. Zařízení chce provozovat společnost AVE CZ odpadové hospodářství, usiluje o kladný posudek vlivu na životní prostředí (EIA), uvedl magistrát. Proti obnovení provozu jsou okolní obce, krajské město i hejtmanství.
 

Firma přepracovala posudek, který jí loni vrátilo ministerstvo životního prostředí. Ve srovnání s původním návrhem již odpadová firma nenavrhuje dvě varianty množství ročně spalovaného materiálu. Původně počítala s kapacitami 20 000 tun nebo 15 800 tun za rok. Nyní již plánuje pouze vyšší hodnotu, která představuje 7500 provozních hodin ročně.

Pro Pardubice to znamená, že úředníci museli o svátcích obsáhlý materiál prostudovat a co nejdříve na ministerstvo životního prostředí zaslat veškeré připomínky. Návrh na EIA je zveřejněný od 14. prosince, veřejnost i samosprávy mají čas na vyjádření 30 dní, tedy do 13. ledna.

"Máme nyní za úkol vyjádřit se k materiálu, který bude obtížné podrobně prostudovat, navíc v době, která byla dle mého názoru zvolena poněkud nešťastně. Přeci jen tu máme období Vánoc, kdy si řada lidí bere dovolenou, a právě v takové době tu před sebou máme takto závažný problém. Rád bych proto vyzval občany města, aby zaslali své připomínky, každá z nich bude hrát velmi důležitou roli," řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

V podporu veřejnosti věří i primátor Martin Charvát (ANO). "Nechceme, aby životní prostředí v našem městě bylo takovýmto způsobem zatěžováno," řekl Charvát.

Spalovna v Rybitví je majetkem AVE CZ od roku 2006. A od té doby usiluje o obnovení činnosti. První žádost o EIA podala v roce 2010. Odstavenou spalovnu koupila od chemičky Synthesia. V provozu být nemůže, protože se současnými zařízeními nesplňuje emisní limity.

Pardubice jsou dlouhodobě proti obnovení, jednaly i o odkoupení spalovny, odmítly ale za ni dát 35 milionů korun. Zhruba stejně by stálo její zbourání a sanace areálu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

28.12.2021 06:51
Spalovny nejsou odpovědí na všechno, ale kdo připomínkuje Pardubice za komunální odpad, který produkují a někam nejspíš taky ukládají?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist