https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesto-svratka-ve-zdarskych-vrsich-dokoncuje-upravy-uzemi-s-rybnikem-na-rece
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Město Svratka ve Žďárských vrších dokončuje úpravy území s rybníkem na řece

4.6.2023 01:11 | SVRATKA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Město Svratka v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy dokončuje úpravy území s rybníkem na řece. Pro řeku Svratku, která dřív jen vedla rybníkem a jezem, vytvořili pracovníci nově obtokové rameno, kudy budou moci proplout ryby a jiní vodní živočichové. Rybník byl odbahněn, přibyly tůně. Akce skoro za 26 milionů korun bez DPH dotovaná z evropských fondů skončí v červnu, řekl starosta Petr Řádek (nestraník za Starosty pro občany).
 

"Začali jsme se stavbou minulý rok, kdy se vykácely náletové dřeviny na pravém břehu, kudy teď jde obtokové rameno. Rybník na levém břehu zůstal v původních hranicích," řekl starosta. Stavbaři ještě dokončují obklad velkými kameny na rybím přechodu, do dvou týdnů by měl být osazený vak na jez u rybníka. "A měli bychom začít provádět zkoušky, napouštění rybníku a ladit to na sebe," řekl.

Jez u rybníka byl překážkou pro ryby na řece ve Svratce. Město chtělo původně rybník jen odbahnit, ale podle požadavku povodí a CHKO nechalo zároveň pro řeku vytvořit obtok s rybím přechodem. Rozdělovat vodu mezi rybník a tento obtok umožní retenční nádrž vytvořená nad rybníkem, která případně zachytí i dřevo splavené po řece z lesů. Díky úpravám by se v lokalitě mělo lépe dařit obojživelníkům, z pařezů a zbytků dřevin přesypaných hlínou tam také vzniklo místo vhodné pro plazy.

Vodní plochu, která je v klidové lokalitě na kraji města s 1300 stálými obyvateli, by chtěla radnice částečně využívat i pro rekreaci. "Bude to spíš pro rodiny s dětmi a pro turisty, kteří by se tady chtěli zastavit," uvedl Řádek. Letní koupaliště, které je nad rybníkem, je už zastaralé. Nově upravované území navazuje na zelené stezky, které vedou městem podél řeky. Blízko začíná město stavět skoro tříkilometrovou cyklostezku, která propojí Svratku se sousedním Herálcem. Turisté se tam budou moci z vyhlídkového místa podívat i na obnovené meandry řeky Svratky.

Kdysi napřímenou řeku pod Herálcem vrátilo do původního koryta Povodí Moravy, práce byly dokončeny v tomto roce. Tok se tam z původních 1550 metrů prodloužil téměř o kilometr. Povodí Moravy v tomto území provádělo úpravy řeky Svratky ve dvou úsecích. V Herálci bude ještě do podzimu opravovat protipovodňové zdi. Tyto stavby financované z Operačního programu Životní prostředí začaly loni v červenci, v součtu budou podle dřívějších informací povodí stát skoro 34 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

4.6.2023 11:14
Všechny jezy by měly být pro ryby prostupné, buď konstrukcí, nebo s fungujícím rybochodem. .
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.6.2023 14:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nejenom jezy.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.6.2023 09:31 Reaguje na Slavomil Vinkler
Někde je naopak neprůchodnost jezu podmínkou přežití ryb ke kterým
se přes neprostupné jezy nedostanou z dolních toků štiky a jiní dravci. Chce to citlivé zprůchodnění pouze tam, kde to má smysl a kde to neohrozí třeba ty pstruhy a lipany. Štiky vám vyplení pstruhové vody stejně jako kormoráni, volavky a vydry pro které
ale není překážkou ani ten jez. Takže žádná unáhlená rozhodnutí,
když neznám souvislosti a možnost, jak zabránit vyplenění pstruhů
a lipanů dravými rybami po zprůchodnění jezů. Jinak v přírodě
existují přirozené "prahy" ve formě vodopádů a náhlých zlomů
v korytech řek neprostupných pro ryby táhnoucí proti proudu. To
chcete budovat rybochody i přes vodopády a přírodní prahy?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist