https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mexicke-pobrezi-suzuji-chaluhy-ktere-znecistuji-more-a-zapachaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mexické pobřeží sužují chaluhy, které znečišťují moře a zapáchají Video

27.6.2019 00:35 | CANCÚN (ČTK)
Některé turisticky nejvytíženější mexické pláže u Karibského moře trpí přemnožením mořských chaluh, které barví jinak průzračně modrou vodu do hněda a při rozkladu zapáchají jako zkažená vejce.
Některé turisticky nejvytíženější mexické pláže u Karibského moře trpí přemnožením mořských chaluh, které barví jinak průzračně modrou vodu do hněda a při rozkladu zapáchají jako zkažená vejce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Některé turisticky nejvytíženější mexické pláže u Karibského moře trpí přemnožením mořských chaluh, které barví jinak průzračně modrou vodu do hněda a při rozkladu zapáchají jako zkažená vejce. Informaci přinesl server BBC. Místní se obávají, že znečištěné moře poškodí lokální ekonomiku založenou na turismu, a kritizují mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora kvůli tomu, že věc v pondělí nazval okrajovým problémem.
 

"Voda na našich plážích ztratila po většinu roku svou průzračnou barvu s odstíny modré a tyrkysově zelené. Mořská tráva i ryby umírají kvůli nedostatku světla a kyslíku, chaluhy zasahují i želvy a korálové útesy," napsali někteří obyvatelé mexického města Cancún ve společném vyjádření spolu se stížností, že úřady neberou situaci dostatečně vážně.

"Řasa (při rozkladu) produkuje kyselý plyn, který páchne jako zkažená vejce a může být pro lidi nebezpečný," píše se dále ve vyjádření.

Podle místních úřadů zvýšený výskyt chaluh zasáhl asi 1000 kilometrů mexického pobřeží, kromě města Cancún i populární letoviska Playa del Carmen a Tulum ve státě Quintana Roo, který situaci v květnu prohlásil za bezprostředně hrozící přírodní katastrofu.

Některé hotely zde natahují kolem pláží sítě a pokoušejí se tak chaluhy držet ve vodě, aby se nedostaly na pevninu. Hoteloví zaměstnanci i dobrovolníci zároveň čistí pobřeží a naplavené zbytky řas odváží. Za den jich podle místní vlády odvezou až tunu.

Znečištění se přitom od roku 2014, kdy se poprvé objevilo, postupně zhoršuje. Podle místní asociace hoteliérů letos snahy na odstranění chaluh vyjdou provozovatele ubytovacích zařízení na 36,7 milionu dolarů (téměř 824 milionů korun).

Čištění moře je náročné, drahé a přitom není moc účinné. Ačkoli prezident Obrador problém považuje za okrajový, slíbil, že vláda pro řešení situace vyčlení veškeré potřebné prostředky. Šéf mexických námořních sil uvedl, že úřady poskytnou armádě 2,7 milionu dolarů (téměř 61 milionů korun) na výstavbu nových zátarasů a čtyř lodí, které by měly moře čistit.

Podle některých vědců se chaluhy přemnožily kvůli oteplování klimatu. Chuanmin Hu, oceánograf z jedné z floridských univerzit, řekl agentuře AP, že klimatická změna urychluje několik přírodních procesů, jež do vody na povrchu oceánu přinášejí více živin, než je obvyklé, a chaluhám se proto výjimečně daří. Problém, který sužuje i další části Karibského moře, tedy podle BBC v blízké době nezmizí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Peter Banas

23.7.2019 13:58
Osobně se domnívám že obdobný problém tu byl když ještě lidstvo neexistovalo.
V té době došlo k obrovskému rozmachu takovýchto plodin které po odeznění jejich 10 minut slávy klesly v obrovských haldách ke dnu.
Později se z nich stala ropa.
Z rostlin na pevnině se pro změnu stalo uhlí.
To je patrné i z fosilních nálezů.
Není to dogma je to jen a pouze má domněnka.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist