https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezinarodni-agentura-pro-atomovou-energii-vypracovala-zpravu-k-japonskemu-zameru-vypustit-vodu-z-fukusimy-do-oceanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mezinárodní agentura pro atomovou energii vypracovala zprávu k japonskému záměru vypustit vodu z Fukušimy do oceánu

4.7.2023 13:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nádrže na kontaminovanou vodu v jaderné elektrárně Fukušima Daiiči.
Nádrže na kontaminovanou vodu v jaderné elektrárně Fukušima Daiiči.
Mezinárodní agentura pro atomovou energii dokončila nezávislé posouzení japonských plánů na uvolnění vyčištěné vody z jaderné elektrárny Fukušima Daiči. Zařízení pro plánované vypouštění radioaktivní vody z jaderné elektrárny Fukušima do oceánu je hotové. Vypouštění kontaminované vody by mělo začít během léta, a bude trvat desítky let.
 
Generální ředitel Rafael Mariano Grossi dnes v Tokiu předložil zprávu japonskému premiérovi Fumio Kišidovi. Zpráva je výsledkem téměř dvouleté práce pracovní skupiny MAAE složené ze špičkových odborníků z agentury, jimž radili mezinárodně uznávaní experti na jadernou bezpečnost z jedenácti zemí.

Kontaminovaná voda se nachází uvnitř areálu elektrárny ve zhruba tisícovce nádrží. Voda je stále mírně radioaktivní a před vypuštěním do oceánu se dále naředí, aby radioaktivita dosáhla bezpečných hodnot a aby se snížil možný dopad na životní prostředí.

Proti plánu vypustit vody z jaderné elektrárny do oceánu se postavili místní rybáři či okolní země, například Jižní Korea a Čína.

Zpráva MAAE je ke stažení zde.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist