https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/miliardari-produkuji-milionkrat-vic-sklenikovych-plynu-nez-prumerni-lide
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Miliardáři produkují milionkrát víc skleníkových plynů než průměrní lidé

9.11.2022 01:01 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Miliardáři produkují milionkrát víc skleníkových plynů než lidé s průměrnými příjmy. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila britská organizace Oxfam na základě podrobné analýzy investic 125 nejbohatších miliardářů světa.
 

Studie organizace Oxfam zjistila, že investice nejbohatších jednotlivců tvoří až 70 procent jejich emisí. Investice těchto miliardářů produkují v průměru tři miliony tun oxidu uhličitého na osobu ročně, což je milionkrát více než průměr 2,76 tuny oxidu uhličitého u 90 procent běžné populace.

Nafkote Dabiová, která v Oxfamu vede oddělení pro změnu klimatu, uvedla, že už samotné emise způsobené životním stylem miliardářů - jejich soukromými tryskáči a jachtami - jsou tisíckrát vyšší než emise běžného člověka. Pokud se však podíváme na emise z jejich investic, je jejich produkce uhlíku více než milionkrát vyšší.

Těchto několik miliardářů má dohromady ´emise z investic´, které se rovnají uhlíkové stopě celých zemí, jako je Francie, Egypt nebo Argentina.

"O velké a rostoucí odpovědnosti bohatých lidí za celkové emise se při tvorbě klimatické politiky málokdy mluví nebo uvažuje. To se musí změnit. Tito miliardoví investoři na vrcholu firemní pyramidy nesou obrovskou odpovědnost za to, že se klima hroutí. Příliš dlouho unikali odpovědnosti," řekla Dabiová.

Studie také zjistila, že miliardáři mají v průměru 14 procent investic v odvětvích znečišťujících životní prostředí, jako je energetika a výroba materiálů, jako je například cement. Pouze jeden miliardář ze vzorku investoval do společnosti zabývající se obnovitelnými zdroji energie.

"Potřebujeme COP27, abychom odhalili a změnili roli, kterou velké společnosti a jejich bohatí investoři hrají při profitování ze znečištění, které je příčinou globální klimatické krize," dodala Dabiová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

9.11.2022 07:09
Od toho jsou přece miliardáři
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.11.2022 08:26 Reaguje na Jaroslav Řezáč
honorace/novodobá šlechta
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

9.11.2022 07:49
Musí se najít nepřítel a ten, kdo za to může.
NOvá velká socialistická revoluce je na spadnutí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.11.2022 08:27 Reaguje na Michal Uhrovič
nějaká revoluce zřejmě bude
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.11.2022 09:36 Reaguje na smějící se bestie
Jasně. Bude se střílet z Aurory a ty miliardáře pošleme tahat gumy do Mišelinky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.11.2022 15:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Do toho mě netahej !
Podle sebe, soudím tebe, co.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.11.2022 08:09
Řešení našli už komunisté - buržoustům zakroutit krkem.
No a pokud to dnes nejde, tak je s jejich firmami aspoň vyženeme někam daleko, aby nám nekazili naši zelenou bezemisní budoucnost.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.11.2022 17:41 Reaguje na Richard Vacek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.11.2022 09:33
Vysloveně štvavý článek v duchu komunistických ideí. Nebude nakonec autor požadovat, aby se střílelo z Aurory a dobývaly se paláce? Je logické, že člověk, vlastnící soukromé letadlo, jachtu a velkou obytnou budovu, produkuje mnohem více emisí než ňouma, který někde v kanclu odsedí osm hodin a pak se díky MHD přesune do svého panelákového bytu 3+1. Na druhé straně ten miliardář, aby si na ten luxus vydělal, zaměstnává celou řadu lidí, kterým dává práci. Myslí si snad autor, že člověk, který má tak velký majetek, by měl taky bydlet na sídlišti v paneláku? Kromě toho těch miliardářů je zlomek z celkové populace, zatímco těch ňoumů jsou doslova miliardy. A ti vyprodukují mohem více emisí než ta miliardářská elita.
Odpovědět
ig

9.11.2022 09:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Místo výstřelu z Aurory jen bouchnout papírový pytlík. Co taková nálož dělostřeleckého prachu vyprodukuje jen oxidů dusíku, to je jako kdybych jezdil půl roku s autem EURO 6.
Odpovědět
ig

9.11.2022 09:35
Tak miliardáře můžeme zabít nebo zavřít do nápravných zařízení, to už je vyzkoušené, že to jde. Ale co s těmi jejich zatracenými továrnami? Navrhuji zbourat, všechny ty elektrárny a cementárny, fuj, k čemu takovou hrůzu může někdo potřebovat?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2022 13:51 Reaguje na
Znárodnit.
Emise ve prospěch pracujícího lidi jsou dobré emise!!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2022 13:51 Reaguje na
Z vás než uděláme uvědomělého soudruha, to bude koukám ještě fuška.-))).
Odpovědět
JK

Jakub Kašpar

9.11.2022 11:07
Je to dost absurdní počítání. Ty jejich investice jsou přece započítané v emisích zemí, kde se investovalo, ne? To srovnání oxfamu je totální demagogie. Smysl má tak maximálně srovnávat osobní emise (z životního stylu). Překvapení, že vlastník miliardových majetků produkuje 1000x vyšší emise, než člověk s průměrným příjmem a majetkem, se ale nekoná. To je věc, kterou bych asi docela očekával...
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

9.11.2022 17:05
10 % nejbohatších planety, což jsme i my VŠICHNI, produkuje více emisí na hlavu, než zbylých 90 % populace planety.
To byl nedávno jeden článek v časopise Nature.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2022 13:50 Reaguje na Katka Pazderů
Minule jsme podle vás byli nejbohatší dvě procenta, teď najednou deset. Vy to taky koukám berete hopem:-))).

Fakt je, že těch 10 % už by se s trochou zaokrouhlování dalo akceptovat.

Takže jste na dobré cestě, jen tak dál.-)))

I když tedy ta druhá věta souvětí se vám moc nepovedla, bo to, co píšete tak nějak vyplývá z podstaty a fakt to není žádný objev. Pokud jste to teda nenapsala blbě a to zásadní sdělení se vám neztratilo v překladu:-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist