https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/milos-zeman-bude-v-belovezskem-pralese-debatovat-o-otazce-boje-proti-kurovci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Miloš Zeman bude v Bělověžském pralese debatovat o boji proti kůrovci

9.5.2018 13:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Prezident České republiky Miloš Zeman (na fotografii) při své oficiální návštěvě Polska zavítá v pátek 11. května do Bělověžského pralesa a navštíví i tamní rezervaci zubrů.
Prezident České republiky Miloš Zeman (na fotografii) při své oficiální návštěvě Polska zavítá v pátek 11. května do Bělověžského pralesa a navštíví i tamní rezervaci zubrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezident České republiky Miloš Zeman při své oficiální návštěvě Polska zavítá v pátek 11. května do Bělověžského pralesa a navštíví i tamní rezervaci zubrů. Polsko se kvůli rozsáhlému kácení dostalo do křížku s Evropskou unií. Soudní dvůr EU v půlce dubna vydal rozsudek, podle kterého jsou lesnické zásahy a rozsáhlá těžba dřeva v Bělověžském pralese v rozporu s právem Evropské unie. Podle ochránců přírody byl ještě před rozsudkem z pralesa vyvezen ekvivalent 3 000 těžkých nákladních aut plných nejcennějších stromů starších sta let. Upozorňuje na to nedávno vydaná analýza „Puszca Bialowieska - raport z dewastacji“ připravená polskými odborníky na ochranu přírody.
 

Podle vyjádření ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák pro Deník je důvodem návštěvy otázka boje proti kůrovci. Jak ale upozorňují aktivisté z Hnutí DUHA, Bělověžský prales je smíšeným porostem s převahou listnáčů a smrků je v něm jen malá část, takže kůrovec jej výrazněji poškodit ani nemůže.

„Prezident Zeman nerozumí ochraně přírody ani pralesům. Nemůže změnit přírodní zákonitosti ani rozhodnutí Evropského soudního dvora. Cesta do Bělověžského pralesa, kde ochránci přírody blokovali těžbu a vyhráli soud, je jen jeho typickou exhibicí a kalením vody a je zhola zbytečná,” říká za Hnutí DUHA Jaromír Bláha.

Unijní soud dal Evropské komisi za pravdu v tom, že rozhodnutí polských úřadů o kácení bylo porušením povinností, které Polsko má na základě dvou směrnic týkajících se ochrany životního prostředí - směrnice o stanovištích a směrnice o ochraně ptáků. Více viz Soud EU: Polsko těžbou v chráněném pralese porušilo unijní právo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist