https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-se-zastal-polska-ve-sporu-o-kaceni-v-belovezskem-pralese
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman se zastal Polska ve sporu o kácení v Bělověžském pralese

10.5.2018 13:29 | VARŠAVA (ČTK)
Prezident Miloš Zeman (na obrázku) se zastal Polska v otázce sporu s Evropskou komisí o kácení v chráněném Bělověžském pralese. Každá země má mít podle českého prezidenta právo nakládat se svými surovinovými zdroji, a to včetně lesa.
Prezident Miloš Zeman (na obrázku) se zastal Polska v otázce sporu s Evropskou komisí o kácení v chráněném Bělověžském pralese. Každá země má mít podle českého prezidenta právo nakládat se svými surovinovými zdroji, a to včetně lesa.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezident Miloš Zeman se zastal Polska v otázce sporu s Evropskou komisí o kácení v chráněném Bělověžském pralese. Každá země má mít podle českého prezidenta právo nakládat se svými surovinovými zdroji, a to včetně lesa. Zeman to řekl ve Varšavě na tiskové konferenci po setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Pozval ho na návštěvu České republiky, přijmout ho chce v Lánech.
 

Oba prezidenti podle Zemana mluvili o pokusech rozvrátit visegrádskou skupinu a vnutit jí vůli Evropské komise v některých věcech, které narušují princip subsidiarity. Zeman podotkl, že každá země má mít právo rozhodovat o svých vnitřních záležitostech, a to včetně práva nakládat s vlastními surovinovými zdroji, tedy i lesem. Dotkl se tak sporu o Bělověžský prales na polsko-běloruském pomezí.

Kvůli němu se Polsko ocitlo před Soudním dvorem EU. Evropská komise podala na Polsko loni v létě žalobu za jeho lesnické zásahy a rozsáhlou těžbu v chráněném pralese. Unijní soud jí dal v polovině dubna za pravdu. Těžbu Polsko hájilo bojem proti lýkožroutu smrkovému, takzvanému kůrovci. Zeman prales navštíví v pátek. Řekl, že jeho návštěva má být vnímána jako výraz solidarity s Polskem. Dodal, že visegrádské státy (skupina V4) ČR, Polsko, Slovensko a Maďarsko by měly v EU vytvořit "jakousi nedělitelnou jednotku, která by prosazovala své zájmy" například v otázce migrační krize a přerozdělování uprchlíků.

Podle Dudy se oba politici během schůzky bavili především o ekonomické spolupráci. Duda zdůraznil, že ČR je po Německu pro Polsko druhou nejdůležitější cílovou zemí pro vývoz. Doufá, že intenzivní obchod bude ještě růst. Souhlasí, že obě země musí v rámci V4 úzce spolupracovat. Jen tak podle něj budou vnímány v rámci EU jako důležité.

Debata se vedla také ohledně otázek společného rozpočtu Evropské unie a příštího finančního rámce EU. Oba prezidenti se shodli, že odchod Velké Británie z EU bude znamenat značný finanční výpadek v unijním rozpočtu. Duda otevřel také otázku iniciativy Trojmoří, která si klade za cíl propojit země mezi Baltským, Černým a Jaderským mořem. Podle Dudy by se měly zlepšit železniční a silniční spojení i energetická spolupráce.

Zeman byl v prezidentském paláci ve Varšavě přijat s vojenskými poctami. Nejprve se setkaly prezidentské páry, následovalo jednání hlav obou států a jejich kancléřů. Před tiskovou konferencí se pak sešly národní delegace.

Zeman se s Dudou setkal několikrát. Polský prezident byl naposledy v Česku v březnu 2016, Zeman v Polsku v říjnu 2016 na summitu prezidentů V4.

Zeman se ještě dnes odpoledne setká na úřadu vlády s polským premiérem Mateuszem Morawieckým a s předsedou (maršálkem) polského Senátu Stanislawem Karczewským. Předtím se společně s manželkou Ivanou pokloní u památníku neznámého vojáka, květinu Zeman následně položí u pomníku obětem tragédie u ruského Smolenska. Tam před osmi lety havaroval polský vládní letoun. O život tehdy přišel prezident Lech Kaczyński a desítky dalších důležitých polských činitelů.

Polsko je druhou zemí, kterou Zeman navštívil po svém znovuzvolení. V dubnu byl na Slovensku. Duda mu za to poděkoval, svědčí to podle něj o tom, jak důležité jsou pro Zemana a českou politiku česko-polské vztahy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist