https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-prumyslu-a-obchodu-zvysi-vyznam-plynu-ve-statni-energeticke-koncepci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo průmyslu a obchodu zvýší význam plynu ve státní energetické koncepci

23.9.2003 11:35 | PRAHA (ČIA)
Na takzvané zelené variantě státní energetické koncepce dále trvá ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Úředníci ministerstva ale připravují obměnu této varianty, kde část budoucích dovozů černého uhlí nahradí dovozem zemního plynu. ČIA to dnes sdělil ekologický poradce ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hanzlíček.
 

Objem dovozů zemního plynu zatím podle Hanzlíčka MPO nekvantifikovalo. V upraveném plánu vzroste podíl plynu na výrobě elektřiny, počítá se s výstavbou nových plynových elektráren.

Zelenou variantu energetické koncepce negativně posoudila společnost Tebodin, která na zakázku MPO vyhodnotila předpokládaný dopad šesti různých variant energetické koncepce na životní prostředí. Zelenou variantu Tebodin umístil až na předposlední místo, preferuje naopak červený scénář, který spoléhá na využívání zemního plynu, a žlutý scénář, který navrhuje výstavbu osmi jaderných bloků.

Studie Tebodinu je podle Hanzlíčka jednostranná, nebere totiž ohledy na ekonomické a sociální dopady. Právě z ekonomického a sociálního pohledu prý výrazně vede zelená varianta. Zachová mimo jiné na maximálně možnou dobu 40 tisíc pracovních míst v hornictví na severozápadě Čech.

Zelený scénář minimalizuje dovozy paliv do České republiky. Mezi lety 2005 a 2030 počítá s výstavbou nových uhelných elektráren i několika jaderných bloků. V roce 2030 se má na spotřebě energetických zdrojů v ČR podílet uran a hnědé uhlí po 23 procentech, plynná paliva 20 procenty, ropa a obnovitelné zdroje zhruba po 12 procentech a černé uhlí méně než deseti procenty.

Novou koncepci energetické politiky státu do roku 2030 představilo MPO letos v červnu. S odkazem na minimální závislost na dovozu paliv ministerstvo preferuje zelený scénář. Souhlasí s ním také česká vláda, zástupci podnikatelů a odboráři.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist