https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-vyhlasilo-prvni-dve-vyzvy-v-dotacnim-programu-pro-rybare
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo vyhlásilo první dvě výzvy v dotačním programu pro rybáře

20.10.2022 09:50 | PRAHA (ČTK)
Na podporu rybářství vyhlásilo ministerstvo zemědělství první dvě výzvy z programu s evropskými dotacemi na roky 2021 až 2027. Rozdělit chce 60 milionů Kč například na investice do rekonstrukcí rybníků, nákup rybářského vybavení nebo zpracování produktů rybolovu. Podniky, rybářské svazy nebo spolky mohu podávat žádosti do 28. listopadu. V programu do roku 2027 poskytne úřad dotace ve výši 1,1 miliardy Kč.
 

V první výzvě Investice do akvakultury je připraveno 50 milionů korun na výstavbu, rekonstrukci rybníků nebo nákup vybavení. V druhé výzvě Zpracování produktů rozdělí ministerstvo 10 milionů korun na investice do zpracování produktů rybolovu a jejich uvádění na trh. Výzva je určena pro mikropodniky a malé a střední firmy, sdělil úřad.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) uvedl, že program s dotacemi z EU má podpořit české rybáře, aby byli konkurenceschopní a ekonomicky stabilní. "Rybářství je tradiční obor, který svou péčí o rybníky přispívá ke zlepšení stavu naší krajiny, k zadržování vody a zároveň poskytuje kvalitní potraviny. Na rozdíl od mořského rybolovu jde o obnovitelný zdroj, takže má velký potenciál do budoucna," řekl.

Peníze, které ministerstvo rozdělí do roku 2027, budou ze 70 procent z rozpočtu Evropské unie a z 30 procent ze státního rozpočtu ČR. Oproti předchozímu období budou moci žadatelé ke každému projektu v hodnotě do 30 milionů korun získat podporu od ministerstva zemědělství ve výši 50 procent, dříve to platilo pro projekty do 20 milionů korun. Žadatelé také nově nemusí dokládat velikost svého podniku. Ministerstvo plánuje další výzvy v programu vyhlásil příští rok na jaře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist