https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-vyrabi-elektrinu-ze-slunce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo vyrábí elektřinu ze slunce

22.12.2006 11:22 | PRAHA (EkoList)
Ministerstvo životního prostředí má nové poslání, vedle sídla vládního úřadu se jeho pražská budova stala také novou elektrárnou. V úterý zde ministr Petr Jan Kalaš slavnostně zahájil provoz nového fotovoltaického systému umístěného na střeše a částečně i na průčelí budovy.
 

Elektárna na střeše MŽP
Aby byly dobře vidět, jsou panely solární elektrárny umístěny na hraně střechy a kolmo na průčelí budovy.
Foto: Hugo Charvát/EkoList

Solární elektrárnu tvoří 244 fotovoltaických panelů celkové ploše 211 metrů čtverečních, většina z nich na dvaceti výklopných panelech umístěných na hraně střechy. Špičkový výkon celého systému je 25,8 kWp (Jednotka Wp, příp. kWp či MWp udává tzv. špičkový výkon systému, tj. maximální výkon, který je solární systém při maximálním slunečním záření a za dalších stanovených podmínek schopen vydat. Používá se pouze u fotovoltaických zařízení.) Za rok by elektrárna měla dodat do sítě přes 21 MWh elektrické energie.„Ministerstvo se chce symbolicky přihlásit k podpoře obnovitelných zdrojů, aby bylo vidět, že nejen proklamujeme solární energii, ale že ji také sami využíváme,“ řekl při slavnostním uvedení do provozu ministr Petr Jan Kalaš. Panely jsou umístěny na hraně střechy (21, 2 kWp) a částečně i na kolmé fasádě (4,6 kWp), právě proto aby byly dobře vidět z chodníku.

Solární elektrárna má plnit především demonstrační roli, její celkový výkon pokrývá asi jen tři procenta celkové spotřeby elektřiny ministerstva. Její výkon zhruba odpovídá provozu běžné klimatizace, jaká bývá ve velkých kancelářských budovách. Zároveň jsou data, která sledují výkon elektrárny, ukládána do počítače k dalšímu zpracování, takže elektrárna slouží i jakési pokusné pracoviště solární energetiky. Proto je v hale ministerstva umístěn panel, který zobrazuje vedle aktuálního výkonu panelů i celkový objem vyrobené elektřiny a přepočet na ekvivalentní snížení emisí oxidu uhličitého. Za třináct dní provozu vyrobila elektrárna 0,5 MWh elektrické energie.

Náklady na stavbu solárního systému se vyšplhaly přes devět milionů korun, polovinu z této sumy si vyžádalo architektonické řešení. Po dokončení testovacího období bude elektrárna dodávat energii do běžné sítě, peníze z prodeje zelené elektřiny půjdou rovnou do státního rozpočtu, zhruba by mělo jít o sumu 250 tisíc korun ročně. Životnost panelů je garantována na dvacet let, měly by však vydržet až půl století.

Sluneční panely
Sluneční panely na střeše ministerstva životního prostředí.
Foto: Hugo Charvát/EkoList

Fotovolatické panely na střechu ministerstva dodala Solartec z Rožnova pod Radhoštěm, Podle jejího ředitele Jaromíra Řeháka dosahuje solární elektrárna na střeše ministerstva standardního výkonu pro podobná zařízení umístěná na kancelářských budovách.

Elektrárny nabízené jako zdroj energie pro jednotlivé rodinné domy nabízejí většinou jen pětinový výkon, to znamená do 5 kWp. „Výroba a instalace solárních systémů v zemích Evropské unie zaměstnává kolem tři sta tisíc lidí a každý rok je nainstalováno o 35 – 45 % více panelů než v roce předcházejícím,“ prohlásil Jaromír Řehák. Jeho firma zaměstnává kolem sta pracovníků.

Sluneční energie v České republice má prý před sebou velkou budoucnost. „Dostupný potenciál výroby elektřiny pomocí solárních panelů se pohybuje kolem 5,5 MWp, takže možnost rozvoje je velmi vysoká,“ říká ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar. Podle různých odhadů se v současnosti pohybuje instalovaný výkon solárních elektráren v ČR kolem 0,7 – 1 Mwp. Dosud největší solární systém stojí v Hrádku nad Nisou, kde na ploše 430 metrů čtverečních vzniká výkon 61 kWp, maximální roční produkce dosahuje 50 Mwh. Podle výroční zprávy Energetického regulačního úřadu dosáhla v České republice roční produkce elektřiny vyrobené ze slunce v roce 2004 i v roce 2005 shodně 100 MWh.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist