https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-zivotniho-prostredi-valka-o-vodu-je-realnym-geopolitickym-problemem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr životního prostředí: Válka o vodu je reálným geopolitickým problémem

1.11.2023 02:00 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Válka o vodu je podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) reálným geopolitickým problémem, na který je třeba se připravit. Je nutné investovat do ochrany a recyklace vody i obnovy říčních toků pramenišť, uvedl včera ministr na senátní konferenci o dopadech klimatických změn na vodní zdroje a zajištění vodohospodářských služeb.
 

"Voda je strategickou surovinou, takto bychom k tomu měli přistupovat. Válka o vodu je reálným geopolitickým problémem, na který jako Evropa a Česká republika musíme být připraveni," uvedl ministr. Zmínil novelu o ústavním zakotvení ochrany vody nebo novelu vodního zákona o posílení ochrany vody před haváriemi i opatření na ochranu vody před znečištěním, opatření na zadržování vody v krajině a na obnovu říčních toků a pramenišť podle vládní koncepce.

Hladík také podotkl, že třetiny území státu se týká meliorace, na části území chybí kanalizace. Meliorace může být například odvodnění zamokřené půdy nebo naopak zavlažování půd s nedostatkem vláhy.

Ministr mluvil i o unijních návrzích proti znečišťování vody fosforem a dusíkem. "Řada témat je již řešena, je třeba se dostat ke konkrétním reálným krokům v terénu," dodal.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) připustil, že s ohledem na tíživou situaci veřejných rozpočtů se nepodaří současné vládě naplnit všechny projekty, jejichž realizace má stát desítky až stovky milionů korun. Jako příklady projektů uvedl zajištění vody v některých obcích na Vysočině nebo na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje.

Generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala uvedl, že nedostatek sněhu v zimním období má zřetelný vliv na úbytek zásob povrchových i podzemních vod. "Za posledních deset let jsme hluboko pod průměrem," řekl. Zejména v období letošního června a července se podle něj průtoky řek dostaly pod úroveň nejsušších novodobých let 2015 a 2016.

Na snižování zásob vody se podle vědců značně podílí změna klimatu, mimo jiné růst teplot, které se podle scénářů zvýší až o několik stupňů do roku 2100 na rozdíl od dešťových srážek. V ČR činí roční průměrný úhrn srážek 680 mililitrů vody na metr čtvereční.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

1.11.2023 05:52
Ano, voda je strategická surovina a proto i pitná voda by měla patřit státu a ne zahraničním majitelům/VEOLIA, atd., že !.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

1.11.2023 06:55 Reaguje na smějící se bestie
voda v prehradach a rekach patri statnim podnikum jednotlivych povodi. ale to na cem se vydelava, distribuce zakaznikum, je zahranicni. a to je spatne. velmi spatne.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.11.2023 11:39 Reaguje na mara polasek
Jenom distribuce -
to potrubí patří státu/městům, obcím.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

2.11.2023 11:44 Reaguje na mara polasek
Pořád je cena voda hodně nízká - kolem 50 Kč za kubík. Jestli chceme pro vodu něco udělat, bude prostě muset stát víd. Totéž latí o odpadní vodě. Pokud ji budeme chtít líp vyčistit, holt to bude jednoho každého něco stát.
Dotace to nevyřeší, jsou to jen peníze z jiné kapsy. Platit má ale ten, kdo spotřebovává, případně znečišťuje.
Teď jde jen o to, kdo bude mít koule na to, aby to lidem prostě po lopatě řekl...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.11.2023 06:31
Takových konferencí bylo -- zejména těch bez výsledku.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

2.11.2023 11:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
To máte naprostou pravdu. teď se ale i mně, kritikovi, zdá, že se snad věci posunou o něco kupředu. Stávající ministr sice není z oboru ŽP, ale zatím funguje docela dobře - a v porovnání s Brabcem dokonce výborně!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.11.2023 08:12
válek dneska probíhá dost ale asi se slovo "Válka" stala novým narativem.

Je však zajímavé, že ministr Zemědělství se v článku stará o obce místo toho, aby se staral o to, aby v rybnících s osádkou netlel příkrm pro Kapry.


Odpovědět
JD

Jindřich Duras

2.11.2023 11:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Dobrý postřeh :-)! Také bych čekal, že řekne něco o podpoře šetrného zemědělství, o regenerativních způsobech hospodaření v krajině, omezování pesticidů a tak. NIC!
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.11.2023 10:51
Množství srážek je víceméně dáno. Pak záleží, kolik si té vody necháme, često nesmyslně - viz zelené střechy - odpařit, kolik se jí zasákne a kolik jí pustíme do vodotečí.

Absolutně nejdůležitější je maximálně zadržet vodu z přívalových dešťů a tu maximálně zasáknout a tím uložit na horší časy. Mohou přispět i přehrady.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.11.2023 11:36 Reaguje na Jiří Svoboda
pokud chcete vodu zasakovat z přehrad, tak to je pozdě a asi ne úplně smysluplné a na poldry je potřeba opravdu velký přívalový déšť... podstatnější se mi jeví obnova menších vodních nádrží, různě po krajině, lese rozmístěných a litorálních prohlubní.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.11.2023 11:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vhodné vše, co zadrží co nejvíce vody.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.11.2023 15:54 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já myslel ty přehrady hlavně k zadržení přívalové vody ne va zásak.

Jen zdůrazňuji, maximálně zasakovat a příliš z povrchu neodpařovat. Zemní vodu potřebují lesy a studny. Voda co se z povrchu odpaří, je z velké části neúčelně ztracena a navýší skleníkový efekt. Lépe, když tu vodu odpaří koruny stromů a jiná vegetace.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

2.11.2023 11:49 Reaguje na Jiří Svoboda
Asi je třeba rozlišovat mezi městem a krajinou, Ve městě toho, bohuel, moc nezasáknete, ale zato máte špatné mikroklima, které potřebujete odpařením té vody na zelených střechách atd. právě vylepšit. Jinak ta dešťovka vypláchne kanály do řek a jsem pořád tam, kde jsme.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.11.2023 17:35
O čem ten článek vlastně je? Voda v krajině ubývá, ale nemáme peníze ji
zadržovat a tak nula od nuly pojde. Nebýt tu po minulém režimu tolik
přehrad, tak už nemají mnozí ani co pít a řeky nebudou dotovány jejich
vodou. Kecy, kecy a ještě jednou kecy jsou vše, co se tu 33 let dělá
a výsledek velký prd! Čekal jsem, že dotyční poví, že je třeba urychlit
stavbu plánovaných přehrad a oni, že nejsou peníze a budeme čekat na
zázrak. Bodejž ne, prostě Lidovci ! Zaúkolují kněze a věřící k modlení
za srážky a bude to vyřešeno. Ti dva ministři jsou opravdu lidé na svých
místech, ale zcela zbyteční a do počtu, aby se neřeklo, že v koalici jsou
pátým kolem u vozu(doslova v pětikoalici). Stíhačky jsou přednější než dostatek vody. Takhle "chytře" vládnou pouze ti, kteří mají za nákup stíhaček tučné provize, které jim firmy stavějící přehrady asi nechtějí dát!"
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

2.11.2023 11:53 Reaguje na Břetislav Machaček
Jedna ze zásadních chyb byla, že v době, kdy se ekonomice dařilo, nikdo do ochrany vody investovat nechtěl. Tím vznikl dluh jako hrom, který se prostě jednou musí začít splácet. A jako na potvoru už jsme ale v době, kdy prostě musíme utrácet za tak velké nesmysly, jako jsou stíhačky a tanky... Jenže magorů, proti kterým je nutné se vymezit, je na světě pořád plno,
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.11.2023 08:28 Reaguje na Jindřich Duras
Soukromé ekonomice se dařilo, ale do zadržování vody
už nikdo z nich neinvestoval, jako do málo výdělečné investice.
Stát jede na dluh už 33 let a investuje do Potěmkiády, která
je na venek huj a vnitřně fuj. Zanedbává se potřebné a do zbytečností se rvou stále miliardy. Například soláry na RD
mají být čistě investovány majiteli a teprve tehdy si každý
uvědomí jejich ekonomický efekt. Totéž jsou příspěvky na
různé stavby a ekonomické pobídky. Stát plýtvá, protože jeho
vůdci rozdávají z cizího a navíc na dluh. Tento systém nás
dostal do totální závislosti na bankách a cizím kapitálu a
už z něho není úniku. Ještě pár biliónů a už budeme dělat
pouze na splácení úroků bez umořování dluhu. Tak proč nedat
pár miliónů odpůrcům vodních staveb a pak se vymlouvat, že blokují výstavbu a nemusí se na stavbu shánět peníze. Totéž se dělo a děje u JE a jiných staveb, které nám chybí a budou stále více chybět. Díky bohu za stavby z minulosti, neboť
tu nebýt tolik přehrad a dvě JE, tak je tu už nejenom málo
pitné vody, ale i elektřiny.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.11.2023 13:05 Reaguje na Břetislav Machaček
1***
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist