Ministři zemědělství EU budou debatovat o hmyzu i masu vypěstovaném v laboratoři
V dokumentu, který zemím EU ještě před jednáním poslalo maďarské předsednictví, Budapešť zdůrazňuje, že maso a mléčné výrobky zůstávají základním kamenem evropské potravinářské kultury i přes prudký nárůst spotřeby alternativ.
"Když mluvíme o evropských potravinových tradicích a tradičních jídlech, máme na mysli roquefort, paellu, pierogi, pizzu, köttbullar, gulyás, sauerbraten, moules frites, sarmale, schnitzel, souvlaki, bacalhau, stegt faesk, bryndzové halušky a mnoho dalších," vypočítali maďarští diplomaté v podkladu, který vyzývá k diskuzi o stravovacích zvyklostech Evropanů.
Podle Evropské komise vzrostla spotřeba rostlinných alternativ k masu, mléčným výrobkům a mořským plodům od roku 2011 pětinásobně a očekává se, že dále poroste. Maďarské předsednictví v této souvislosti poznamenalo, že v EU je povoleno přibližně 200 "nových potravin" a dalších několik stovek žádostí je na cestě.
Podle unijního práva se novou potravinou rozumí "jakákoli potravina, která se běžně v rámci EU nekonzumovala před květnem 1997". Tato kategorie zahrnuje inovativní potraviny či inovativní metody jejich výroby, ale také potraviny, které jsou v jiných částech světa považovány za tradiční, například některé druhy hmyzu. Nové potraviny prochází přísnými kontrolami bezpečnosti a musí být vždy pro zákazníka řádně označeny.
Na českém trhu lze najít například chléb a proteinové tyčinky s obsahem cvrččí moučky, cvrčky v čokoládě, těstoviny s hmyzem a další produkty.
V lednu bylo Maďarsko jednou ze zemí podporujících dokument sepsaný Rakouskem, Francií a Itálií, v němž se uvádělo, že maso pěstované v laboratoři je hrozbou pro "pravé metody výroby potravin". Maďarské předsednictví má nyní v plánu zeptat se jednotlivých ministrů na to, zda by rostlinné alternativy k živočišným produktům měly "hrát významnou roli v zemědělství EU" i vzhledem k tomu, že spotřebitelé "alespoň v některých regionech EU nechtějí zásadně měnit své stravovací návyky".
Nejmenovaný diplomat serveru Euractiv řekl, že neformální oběd by mohl být způsobem, jak otevřít diskuzi o omezení masa z laboratoří, přičemž se očekává, že Itálie a Polsko tento krok podpoří.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (5)
Tonda Selektoda
16.7.2024 10:19Anyr
16.7.2024 12:02 Reaguje na Tonda SelektodaPříspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.