https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-zivotniho-prostredi-v-praze-projednaji-pomoc-ukrajine-i-ochranu-druhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři životního prostředí v Praze projednají pomoc Ukrajině i ochranu druhů

12.7.2022 00:50 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ochrana přírody, adaptace na změnu klimatu či pomoc s dopady války na ukrajinské životní prostředí budou tématy neformálního zasedání ministrů životního prostředí zemí Evropské unie, které se uskuteční ve středu a čtvrtek v Praze. Jednání se zúčastní i místopředseda Evropské komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans, eurokomisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius a ukrajinský ministr životního prostředí Ruslan Strilec, uvedla Dominika Pospíšilová z ministerstva životního prostředí (MŽP).
 

Unijní ministři životního prostředí budou se svým ukrajinským protějškem hovořit o tom, jak může EU a její členské státy pomoci při mapování a nápravě škod, které na Ukrajině způsobila ruská invaze. Podle MŽP je třeba se už nyní zaměřit na vhodné projekty k obnově země.

Na programu ministerského zasedání je rovněž diskuse o ochraně vody, klimatu, lesů a půdy. Adaptace na změnu klimatu a ochrana a obnova biodiverzity patří k prioritám českého ministerstva životního prostředí během českého předsednictví v Radě EU. Náměstek ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) Jan Dusík před časem uvedl, že ministři budou jednat o návrzích pravidel k obnově ekosystémů a ochraně přírodních druhů, která Evropská komise předložila koncem června. Podle komise by například měly členské státy zavést do roku 2030 na pětině svých suchozemských i vodních ploch opatření pro obnovu přírodních ekosystémů a zemědělci v EU by měli do konce dekády snížit na polovinu využívání pesticidů.

Ministři budou v Praze diskutovat také o společném unijním mandátu na prosincovou konferenci OSN o biologické rozmanitosti (COP15) v Montrealu, kde má být přijat Globální rámec pro biodiverzitu na dalších deset let. "Výsledky COP15 mohou ovlivnit stav biodiverzity na dlouhou dobu. Našim úkolem bude přijít s ambiciózní a proveditelnou pozicí za EU a dokázat ji přetavit do globálního rámce," uvedl poradce Hubáčkové a zmocněnec pro jednání o životním prostředí během českého předsednictví Ladislav Miko.

V Praze se budou ministři rovněž věnovat nasměrování mandátu EU pro listopadovou konferenci OSN o změně klimatu (COP 27) v Egyptě. Mandát má být schválen v říjnu. Podle MŽP je cílem unie navázat na závazky dohodnuté na loňské konferenci v Glasgow jako například na zrychlení snižování emisí skleníkových plynů či přípravu peněz na ochranu před dopady klimatické změny. "V uzavřené debatě se budeme radit o tom, jak bude EU dále prosazovat globální odklon od fosilních paliv, navzdory - anebo právě kvůli - dopadům ruské agrese na Ukrajině," doplnil Dusík.

Česko převzalo předsednictví v Radě EU od Francie 1. července a v čele bloku bude půl roku. Série ministerských jednání dnes začala neformálním zasedáním ministrů vnitra a spravedlnosti EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

12.7.2022 16:54
Tu zprávu neberte vážně EU spěje ke svému konci.Pokud by měla přežít je nutno odvolát Leyenovou a do čela postavit moudrého,inteligentního,charismatického,silného vudce.Někoho jako byl Nikita Sergejevič Chruščov nebo velký kormídelník Mao-ce-Tung
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist