Množství kyslíku ve sladkovodních jezerech rychle klesá. Ohrožuje to vodní organismy i kvalitu pitné vody
Podle toho koncentrace kyslíku v jezerech v mírném pásmu klesly od roku 1980 v průměru o 6 procent u hladiny a až o 19 procent v hlubších vrstvách vodního sloupce. Jezera tak ztrácejí kyslík až devětkrát rychleji než oceány, což je rychlost poklesu, při které brzy začne docházet k zásadnímu ovlivnění vodního ekosystému jezer a nádrží. „Jezera jsou indikátory změn a potenciálních hrozeb v životním prostředí, protože reagují na děje v okolní krajině a atmosféře. Zjistili jsme, že se velmi rychle mění, což ukazuje, jak výrazně už probíhající atmosférické změny ovlivnily ekosystémy,“ řekl hlavní autor studie Stephen Jane.
Projekt analyzoval více než 45 000 záznamů o hloubkovém měření koncentrace kyslíku shromážděných od roku 1941 z téměř 400 jezer po celém světě. Čeští hydrobiologové do studie dodali dlouhodobou řadu výzkumných dat z vodárenské nádrže Římov na Českobudějovicku, kterou pravidelně monitorují od jejího napuštění v roce 1979. "Voda v nádrži se za tu dobu oteplila na hladině o 2 stupně, což je nejméně o jeden stupeň víc, než je průměrný teplotní nárůst ve světových jezerech. Je to způsobené změnou atmosférického proudění nad střední Evropou,“ vysvětlil Josef Hejzlar.
Sladkovodní jezera tvoří tři procenta zemské plochy. Ale obsahují mnohem pestřejší škálu rostlin a živočichů než jiné lokality. Výzkum poukazuje na to, že s úbytkem kyslíku ve vodě tak může způsobit vyhynutí nejrůznějších druhů organismů. Navíc naopak prostředí pak může vyhovovat zvýšené tvorbě bakterií. Kromě toho se ze sedimentu na dně začne uvolňovat do vody víc fosforu, který již nyní v přesycených rybnících a jezerech představuje velkou živinovou zátěž a způsobuje mimo jiné růst řas a sinic, jež mohou produkovat toxické látky.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (10)
smějící se bestie
3.6.2021 11:47Jindřich Duras
5.6.2021 20:14 Reaguje na smějící se bestieTady tedy myslím technologie na odstraňování až recyklování fosforu z odpadních vod především.
Jiří Daneš
3.6.2021 17:02A čímho nahrdíme, aby ekotrapiči měli něco na hraní? No když ne CO2 vevzduchu, tak O2 ve vodě
Jindřich Duras
5.6.2021 20:15 Reaguje na Jiří DanešMichal
3.6.2021 18:58Jindřich Duras
5.6.2021 20:16 Reaguje na MichalRadim Polášek
4.6.2021 07:43Svoje dělá i živočišná obsádka nádrže. Pokud se třeba ( při umělém nedodávání živin do jezera)rybí osazenstvo loví, tak jsou defakto živiny z vodní nádrže odstraňovány. Pokud se rybí osazenstvo neloví nebo naopak je rybí osazenstvo decimovány nadměrným lovem rybářů nebo je ničeno chráněnými či invazivními predátory. Vliv může mít třeba i to, že v přítocích či v jezeru vymírají raci, protože raci ve vodě provádějí úklid, konzumují uhynulé ryby a další uhynué živočichy.
Jindřich Duras
5.6.2021 20:24 Reaguje na Radim PolášekČlánek nemohl jít do detailů, protože by byl moc odborný. Jen na okraj uvedu některé důležité faktory:
1/ Zvýšená teplota hladinové vrstvy znamená větší teplotní gradient hladina/dno a vede ke stabilnějšímu a déle trvajícímu teplotnímu zvrtsvení (u hladiny teplá, dole studená a ve hloubce kolem 5 až 8 metrů je teplotní rozhraní, kde se teplota mění skokem.
2/ Delší vegetační sezóna prodlužuje období teplotního zvrstvení
3/ Delší trvání teplotního zvrstvení vody znamená delší dobu oddělení teplých povrchových a studených hlubokých vrstev vody, což znamená především to, že kyslík je déle spotřebováván aniž by byl doplněn, protože není ho doplnit odkud.
4/ Horší kyslíkový režim pak znamená uvolňování různých látek ze dna, takže vliv třeba na vodu pro vodárnu a taky na řeku pod přehradou a tak.
Je to jen ve velké zkratce...