https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/modni-giganti-pred-schuzkou-g7-slibuji-lepsi-ochranu-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Módní giganti před schůzkou G7 slíbily lepší ochranu přírody

24.8.2019 00:37 | BIARRITZ/PRAHA (ČTK)
Společnosti Adidas, Burberry, Chanel, Prada nebo H&M slibují, že podniknou kroky vedoucí k omezení dopadů módního odvětví na světové klima, na druhovou rozmanitost či na stav oceánů.
Společnosti Adidas, Burberry, Chanel, Prada nebo H&M slibují, že podniknou kroky vedoucí k omezení dopadů módního odvětví na světové klima, na druhovou rozmanitost či na stav oceánů.
Více než tři desítky předních světových módních firem zastupujících přibližně 150 značek se před víkendovým summitem nejvyspělejších ekonomik světa (G7) přihlásily k paktu na ochranu životního prostředí. Informuje o tom agentura Reuters. Ochrana přírody bude jedním z hlavních témat, o nichž budou nejmocnější politici světa ve francouzském přímořském letovisku Biarritz jednat.
 

K dokumentu se připojily například společnosti Adidas, Burberry, Chanel, Prada nebo H&M. Slibují, že podniknou kroky vedoucí k omezení dopadů tohoto odvětví na světové klima, na druhovou rozmanitost či na stav oceánů. Módní branže "je jednou z největších, jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících a jednou z nejvlivnějších na světě," uvádí se v prohlášení, z něhož cituje portál businessoffashion.com. Podle deklarace by módní firmy měly hrát významnou roli ve snaze o udržitelnější budoucnost. Přední výrobci módy si například dávají za cíl přestat do roku 2030 používat jednorázové plasty, podpořit opatření, díky kterým by se snížilo znečištění mikrovlákny, a v roce 2050 dosáhnout klimatické neutrality své produkce. Klimatická neutralita je termín označující výrazné omezení emisí oxidu uhličitého respektive jejich kompenzaci.

Pakt vznikl z iniciativy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, jehož země je tradičně považována za světové centrum módy. Prezident jeho sestavením pověřil šéfa mezinárodní luxusní skupiny Kering Françoise-Henriho Pinaulta. Tento miliardář od dubna hledal shodu mezi představiteli byznysu s módou ohledně otázek, které pro toto odvětví představují velkou výzvu. "(Pinault) se pořádně zapotil," zhodnotil uplynulé týdny a měsíce mluvčí skupiny Kering, pod kterou spadají značky jako Gucci, Yves Saint Laurent nebo Alexander McQueen. Výsledky své práce Pinault představí na summitu skupiny zemí G7 v pondělí.

Podle francouzského ministerstva životního prostředí má módní průmysl celosvětově na svědomí šest procent emisí skleníkových plynů a deseti- až dvacetiprocentní podíl na spotřebě pesticidů. Jedna pětina průmyslového znečištění vod je přičítána používání pracích prostředků, rozpouštědel a barviv v módním průmyslu; tento sektor je také zodpovědný za 20 až 35 procent mikroplastů, které se dostanou do oceánů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist