https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-stat-podpori-rozvoj-vytapeni-z-obnovitelnych-zdroju-energie-9-5-miliardy-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO: Stát podpoří rozvoj vytápění z obnovitelných zdrojů energie 9,5 miliardy korun

25.4.2023 01:56 | PRAHA (ČTK)
Hlavním cílem programu je instalace nových výroben tepla z obnovitelných zdrojů využívající biomasu s výkonem nad 500 kW.
Hlavním cílem programu je instalace nových výroben tepla z obnovitelných zdrojů využívající biomasu s výkonem nad 500 kW.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Stát podpoří rozvoj vytápění z obnovitelných zdrojů energie částkou zhruba 9,5 miliardy Kč. Český program notifikovala Evropská komise. Peníze by měly směřovat hlavně na instalaci nových výroben tepla z obnovitelných zdrojů využívající biomasu. Vzniknout by měly kapacity s celkovým výkonem kolem 345 megawattů (MW), informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).
 

"Obnovitelné zdroje energie budou základem dekarbonizace i energetické bezpečnosti v celé Evropě. Díky jejich rozvoji budeme mít nižší výdaje na energie a posílí také naši energetickou nezávislost. Proto jsem rád, že Evropská komise schválila náš program provozní podpory, který podpoří dálkové vytápění založené na zelené energii,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Hlavním cílem programu je instalace nových výroben tepla z obnovitelných zdrojů využívající biomasu s výkonem nad 500 kW. Provozní podporu bude ministerstvo poskytovat ve formě tzv. zeleného bonusu za gigajoule tepla dodaného do systému rozvodu tepla.

"V tuto chvíli se dá očekávat, že schéma by mohlo podpořit instalaci až přibližně 345 MW kapacity pro výrobu tepla z obnovitelných zdrojů,“ řekl zástupce vrchního ředitele sekce energetiky a jaderných zdrojů MPO René Neděla.

Opatření má podle ministerstva přispět k naplnění Národního energetického a klimatického plánu ČR a strategických cílů EU k dosažení klimatické neutrality do roku 2050.

MPO ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a Energetickým regulačním úřadem navíc dále pracuje na dokončení notifikačních řízení u dalších podpor, například provozní podpory biometanu nebo k podpoře teplárenství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TS

Tonda Selektoda

25.4.2023 05:10
Ve škole nás kdysi učili, že biomasa patří v přírodě zpět do půdy, která se tím obohacuje o živiny organického původu a tím se regeneruje. Nikoliv do popelnice nebo do kamen. No, možná jsou teď již jiné vědecké poznatky a biomasu lze nahradit i umělými hnojivy. Výrobna od 500 kW výkonu, to je bloková kotelna pro několik zateplených panelových domů. Při uvažované výhřevnosti suché biomasy 14 MJ/kg, a účinnosti kotle 90%, to reprezentuje spotřebu asi 143 kg/hod. Biomasa však není jediným zdrojem obnovitelné energie. Možná se část dotačních peněz odkloní i k nim...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.4.2023 10:42 Reaguje na Tonda Selektoda
Cena biomasy na spalování se zvedla tak, že se vyplatí topit zase uhlím.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.4.2023 10:44 Reaguje na smějící se bestie
A vozit jí z jiných kontinentů, je zločin !
I bez poukazování na uhlíkovou stopu dopravy.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

25.4.2023 05:39
Až na to, že v ČR není dost biomasy, pokud tedy nebude cíleně pěstována na polích jako energie RRD ke spálení. Momentálně se uvažuje o výtopně v Mladé Boleslavi, další by měla vzniknout v Počaplech jako zdroj pro Prahu vedle ZEVO, také v Kladně chybí kapacita výroby tepla, pokud tedy pan Tykač konečně opustí uhlí. Akorát to chce dřevo s vyšší hustotou. tedy například relativně rychle rostoucí akát. A bude med!
Navíc akát celkem dobře odolává změnám klimatu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.4.2023 08:19 Reaguje na Katka Pazderů
Akát roste pomalu. No jak jsem psal. Na 5 MW ee a 20 MW v teple je třeba 100 tisíc tun štěpky (biomasy). To je etát všeho dřeva Lesů města Brna a lesů M Mendelovy university. V ČR se vytěží asi 30 milionů m3 to je asi 20 000 kt to je 200x taková elektrárna.
Tedy 200x5 je 1 GW a to je ekvivalent jeden blok Temelína a sežere všechno dřevo v ČR!!!!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.4.2023 08:26 Reaguje na Katka Pazderů
V ČR je 3 miliony ha. Sláma je asi 5 t/ha a obilí na 1/5 půdy.
Celkem 3 miliony tun. Tedy veškeré slámy je na asi 20 elektráren o výkonu 100MW a to není ani 1/4 bloku Dukovan.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.4.2023 10:45 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pálit slámu, mohli vymyslet jenom zločinci.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.4.2023 22:41 Reaguje na Katka Pazderů
A čím byste ta pole hnojila, pokud by všechno šlo pod kotel?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.4.2023 07:41 Reaguje na Katka Pazderů
no, to se zase vrátíme k vykáceným lesům jak za Marie Terezie, kde v Čechách žádný les nebyl. Vše by mělo mít míru úměry a to mamutí zdroje založené na likvidaci přírodnin není, zvláště, když výše je psáno, že živiny se mají vracet přirozeně do půdy ne vyletět komínem pro blaho dotační mašinérie. Jestliže se jedná o klasické spalování, tak samozřejmě jediný váš med je to, že se zvýší CO2 pálit slámu je zločin úplně stejný navíc je dřevo i sláma dobrá izolace do stavebnictví.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.4.2023 09:39 Reaguje na Katka Pazderů
Zeleným už nevadí invazivní akát? Hlavně, že bude co spalovat? Víte, že cokoliv co vytváří biomasu potřebuje taky živiny ke svému růstu? Odkudpak je bude čerpat energetická dřevina"? Z umělých hnojiv, které vyrobíme z ropy? Co teplárna a elektrárna, tak záměr pálit biomasu a už nyní je jí nedostatek. Pouze do teplárny Škodovky se vozí sláma z celého kraje a co ostatní teplárny? Připomínáte mi
paní Kateřinu "Biomasu" ze stejné strany, která mluvila o něčem o čem nic nevěděla. Vy sice tvrdíte, že té biomasy nebude dost, ale jste ve straně, která to má jako jeden ze svých cílů!
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

26.4.2023 12:18 Reaguje na Katka Pazderů
Biomasy je více než dost......astačí, když vy zelené pazderny snížíte spotřebu energií na nulu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

25.4.2023 12:23
Politici musejí povinně "zeleně" utratit peníze zkasírované za emisní povolenky a z EU. Jestli to udělají smysluplně, to se neřeší - nikdo to nemá v popisu práce zoponovat.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.4.2023 19:25
Máme tady dostatek ukrajinského obilí. To se dá rovněž spálit - pomůžeme Ukrajině, našim zemědělcům a navíc budeme zachraňovat planetu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.4.2023 07:45 Reaguje na Richard Vacek
si z toho udělal akorát výhodný kšeft, to obilí tady nikdy být nemělo a v zapečetěných vlacích se vyložit v přístavech a odplout tam, kde je jeho potřeba...pak se divíme, že se migranti cpou do Evropy, když jim sežereme levné obolí, i když na druhou stranu, levné není ani pečivo, což je podivné.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.4.2023 22:40
Takhle to dopadne, když rozhodovací pravomoce dostane bezskrupulózní zloděj a volič je trouba, co nezvládá ani počty pro pátou třídu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist