https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-vyhlasuje-vyzvu-na-podporu-fotovoltaickych-systemu-rozdeli-ctyri-miliardy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO vyhlašuje výzvu na podporu fotovoltaických systémů, rozdělí čtyři miliardy

14.3.2022 00:57 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlašuje výzvu na podporu fotovoltaických systémů z Národního plánu obnovy. Na projekty jsou připraveny čtyři miliardy korun. Žádosti lze podávat od 22. března do 30. června. Cílem je rozvoj fotovoltaiky s možností akumulace a související náhrada fosilních zdrojů energie. Výzva má mimo jiné přispět ke zvýšení energetické soběstačnosti podnikatelů a úspoře provozních nákladů.
 

"Podpora obnovitelných zdrojů v čele s fotovoltaickými systémy je jedním z hlavních směrů, kterým se musíme vydat nejen v rámci snahy snižovat emise, ale také minimalizovat naši energetickou závislost na Rusku," řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Plánovaná alokace výzvy ve výši čtyř miliard korun je rozdělena na dvě aktivity. Na aktivitu A, kdy žadatel vlastní nemovitost nebo ji má celou v nájmu, jsou připraveny tři miliardy korun. Jedna miliarda pak podpoří aktivitu B, kdy má žadatel v nájmu pouze část nemovitosti, například střechu.

"V souladu s tím, co říkám od svého nástupu do funkce, je prioritou této výzvy co nejvíce podpořit zejména malé a střední podniky z aktivity A. V případě nevyčerpání alokace pro malé a střední podniky je ale možné finanční prostředky rozdělit i pro větší podniky," dodal Síkela.

Jedná se o průběžnou výzvu. Je otevřena pro všechny podniky, MPO tak podpoří jak malé a střední podniky, tak i ty velké. Míra podpory na fotovoltaickou elektrárnu je 35 procent, na akumulaci 50 procent. V případě Prahy 45 procent pro všechny podniky bez ohledu na jejich velikost z celkových způsobilých výdajů projektu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ms

14.3.2022 01:05
No Putin se už třese hrůzou, jak budou české FVE v zimě nahrazovat plyn... Přesně kvůli této politice se stalo Německo se svou Energiewende a závislostí na plynu jako záložních zdrojích pro OZE spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině. Zase vyhrává dotační zelená lobby, která samozřejmě za chvíli přijde s požadavky na provozní dotace. To je idiocie v přímém přenosu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2022 09:19 Reaguje na
Tak co byste radil? Pálit uhlí a spolíhat na to, že to nějak dopadne, že?
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

14.3.2022 17:12 Reaguje na
Zase vyhrává? Ty brďo, idiocie v přímém přenosu, bohužel ve tvém světě...
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

14.3.2022 04:56
Proč se u nás prostě nezačnou vypisovat zakázky na zajištění výkonu z OZE? Standardní postup jinde na světě. U nás je to o dotační politice.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2022 09:20 Reaguje na Katka Pazderů
Po celé Evropě fungují energetické aukce, samozřejmě v babišistánu to nemohlo projít, ale dnes je situace už jiná.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

23.3.2022 06:46 Reaguje na Katka Pazderů
Paní Katko, koukněte na nedělní čt2 NEDEJ SE - Opavská Venuše.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/222562248420002/
Odpovědět
JH

Jan Hladil

14.3.2022 07:43
Další 4 miliardy vyhozené z OKNA. Místo toho by měl stát koupit těžké zbtaně a poslat je na východ proti jednomu ze strůjců současného energetického marasmu.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

14.3.2022 17:13 Reaguje na Jan Hladil
Trollíku, neblbni. Máš na víc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.3.2022 20:29 Reaguje na Jan Hladil
Poslat tam gripeny, na co jesme je vůbec kupovali, za tak těžký peníze?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist