https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mrtve-drevo-rocne-uvolni-uhlik-ve-vysi-globalnich-emisi-z-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mrtvé dřevo ročně uvolní uhlík ve výši globálních emisí z fosilních paliv

2.9.2021 01:40 | PRAHA (ČTK)
Živé stromy pohlcují značné množství oxidu uhličitého z atmosféry a ukládají ho do půdy. Mají tak důležitou roli v ochraně klimatu. Podle AV však o dopadu tlejícího dřeva mrtvých stromů na globální koloběh uhlíku dosud vědci věděli jen málo.
Živé stromy pohlcují značné množství oxidu uhličitého z atmosféry a ukládají ho do půdy. Mají tak důležitou roli v ochraně klimatu. Podle AV však o dopadu tlejícího dřeva mrtvých stromů na globální koloběh uhlíku dosud vědci věděli jen málo.
Zdroj | AV ČR
Mrtvé dřevo v různé fázi rozkladu ročně uvolní množství uhlíku odpovídající celosvětovým emisím z fosilních paliv. Vyplývá to z výzkumu mezinárodního týmu s českou účastí. Odborníci také poprvé zjistili, jak se na rozkladu dřeva podílí hmyz. Na projektu spolupracovalo 50 výzkumných skupin, za Česko se zúčastnil Mikrobiologický ústav AV (MÚ AV). Studii o výzkumu zveřejnil prestižní časopis Nature.
 

Živé stromy pohlcují značné množství oxidu uhličitého z atmosféry a ukládají ho do půdy. Mají tak důležitou roli v ochraně klimatu. Podle AV však o dopadu tlejícího dřeva mrtvých stromů na globální koloběh uhlíku dosud vědci věděli jen málo. Rozklad dřeva a recyklace v něm obsažených živin přitom v lesích patří k nejdůležitějším procesům.

Vědci v 55 lokalitách na šesti kontinentech rozložili dřevo více než 140 druhů stromů. Cílem bylo posoudit vliv klimatu na rychlost rozkladu. Polovinu dřeva uzavřeli do síťových klecí, které zamezily přístupu hmyzu. Zbytek nechali bez ochrany. Výsledky výzkumu ukázaly, že rychlost rozkladu a podíl hmyzu závisí na klimatu a s rostoucí teplotou se zvyšují. Vyšší množství srážek urychluje rozklad v teplejších oblastech a zpomaluje ho tam, kde jsou teploty nižší.

Podle odborníka na ekologii mikroorganismů Petra Baldriana také experimentální data umožnila modelovat roli, kterou hraje mrtvé dřevo v globálním koloběhu uhlíku. Baldrian vede Laboratoř mikrobiologie životního prostředí na Mikrobiologickém ústavu Akademie věd.

"Odhadujeme, že z mrtvého dřeva se ročně celosvětově uvolní přibližně 10,9 gigatun uhlíku. Část uhlíku se přitom absorbuje do půdy, další část se uvolňuje do atmosféry. Množství uhlíku uvolněného z mrtvého dřeva zhruba odpovídá celosvětovým emisím z fosilních paliv," uvedl Baldrian. "Studie rovněž dokládá význam hub a hmyzu při obratu mrtvého dřeva. Vzhledem k poklesu rozmanitosti hmyzu v důsledku globálních změn se ukazuje, že změna klimatu má potenciál významně ovlivnit rozklad dřeva, a tím i globální bilanci uhlíku," dodal.

Odborníci na výzkumu pracovali tři roky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

2.9.2021 07:54
Proto je nejvyšší ekologistickou prioritou chránit brouka, a nechat dřevo bez užitku v lese, neboť jedině tak se dá přírodě ublížit nejvíce.
Odpovědět
va

vaber

2.9.2021 08:10
myslím, že se stále motá dohromady koloběh uhlíku uloženého v organických sloučeninách krátkou dobu řádově stovky let a uhlík uložený také v organických a možná anorganických sloučeninách,jako jsou uhlí ,ropa a plyn, které jsou uloženy desítky a stovky milionů let,
jeden je nutný pro život, druhý vytváří jiné životní prostředí
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

2.9.2021 08:17 Reaguje na vaber
Bral bych to jen jako prosté přirovnání. Omezovat přírodní koloběh uhlíku snad nikdo nechce. Doufám. :D
Odpovědět
MM

Milan Milan

2.9.2021 08:46
Bláboly o důležitosti mrtvého dřeva ponechaného v lesích se evidentně rozkládají. Čistý les je základ zdravého lesa. A pro brouky a jiné mikroorganismy je tam toho vždy dost a dost.
Odpovědět

Jirka Černý

2.9.2021 17:25 Reaguje na Milan Milan
Z těch brouků je dnes njaká móda ne li pro mnohé modla. Normálně když dřevo obsadí dřevokazný hmyz má proletět komínem a ne té havěti stavět domečky.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

2.9.2021 17:37 Reaguje na Jirka Černý
Za nedlouho zde bude oslavný článek na vlka. Ten je dobrý na les, klima i kuří oka.
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.9.2021 18:26 Reaguje na Michal Ukropec
1
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.9.2021 17:42 Reaguje na Jirka Černý
Jenže ti "brouci" tvoří základ potravního řetězce, proletí všichni komínem a za "pár let" tu všichni pochcípem
Odpovědět

Jan Škrdla

2.9.2021 20:52 Reaguje na Jakub Graňák
To je pravda, ale jak je vidět, docela dost lidí si to neuvědomuje. Stejně tak se najdou jedinci, co nechápou, že se uhlík uvolní do atmosféry, i když dřevo shoří. A to podstatně rychleji.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.9.2021 11:29 Reaguje na Jan Škrdla
Bohužel. Jímá mě zmar
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist