https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-gumove-kachnicky-brazdi-svetove-oceany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Gumové kachničky brázdí světové oceány

24.7.2003 14:14 | SEATTLE (EcoMonitor)
Před jedenácti lety firma vyrábějící gumové hračky přišla o část svého nákladu, když při bouři v oblasti Beringova moře spadl její kontejner do moře. Od té doby vědci čekali, kde se objeví žluté kachničky nebo zelené želvy z celkového počtu 29 000 kusů. V minulých letech byly vyloveny stovky kachniček na pobřeží v severní části Tichého oceánu, ale podle počítačových modelů by některé mohly ještě teď doplavat ke břehům v severním Atlantiku nebo v Africe.
 

Firma, která vyrábí koupelnové hračky, vyplácí za každou nalezenou gumovou kachnu, želvičku, žábu a bobra odměnu 100 dolarů. Chce totiž zpětně určit trasu, kterou mořské proudy hračky nesly. Oceánograf Curt Ebbesmeyer doufá, že tento případ by mohl pomoci vědcům při zkoumání oceánských proudů i chování odpadu, který se dostane do moří. "Víme toho o oceánech poměrně málo a gumové kachničky jsou dobrou příležitostí něco se naučit." Když se podaří zdokumentovat jejich rozptyl a vzdálenosti, které dokázaly urazit, může to pomoci lépe pochopit fungování mořských proudů, do jaké míry tyto cesty kopírují migrující ryby a jiné přírodní zákonitosti.

Hledání v prvních letech podnítilo vznik počítačového modelu, který dokázal správně určit, že hračky vyplavou v Tichém oceáně po cestě trvající tři roky a delší než 16 000 kilometrů. Podle modelu některé kachničky při cestě Severním ledovým oceánem zavítají od oblasti severního pólu, kde se jejich cesta výrazně zpomalí díky zamrzající vodě. Hračky se normálně pohybují rychlostí 24 kilometrů za den, ale v ledových oblastech jen 1,6 kilometru. Část nákladu, která se vydala severní cestou, by letos mohla doplout na západní pobřeží Spojených států. Gumové kachničky a želvy, které se rozhodli pro cestu na druhou stranu by se měli letos objevit na pobřeží Jihoafrické republiky po cestě dlouhé 32 000 kilometrů.

Ebbesmeyer poukazuje na fakt, že se na gumových hračkách dá výborně demonstrovat problém "oceánského smetí". "Deset až dvacet procent odpadů se totiž dostane z jednoho kontinentu na druhý," odhaduje podle svých propočtů. "Třicet procent pluje až tři roky a najde se i 50 let starý odpad, který moře vyplaví". Podle něj se ze 100 milionů přepravovaných kontejnerů kolem 10 000 každoročně dostane do moře. Nevládní organizace "Advokáti oceánů" potvrzuje, že kontejnerové lodi jsou dnes stavěny mnohem vyšší a širší a díky tomu narůstá případů rozsypání nákladu a 30 % přepravovaného materiálu je nebezpečných životnímu prostředí. Ebbesmeyer se rozhodl naléhat na místní velké firmy ohledně monitoringu pobřeží v oblasti města Seattle. Okamžitě tak objevil těžké kovy včetně olova, které se do moře dostalo 6 400 kilometrů od pobřeží.

Podle článku Miguela Llanose MSNBC 24. 07. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist