https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-indie-nebude-snizovat-emise-sklenikovych-plynu-desitky-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Indie nebude snižovat emise skleníkových plynů desítky let

22.11.2005 10:24 | PRAHA/DILLÍ (EcoMonitor)
Indie zřejmě nebude schopná omezit objem vypouštěných emisí skleníkových plynů a zapojit se do další fáze Kjótských dohod kvůli své energeticky náročné a stále expandující ekonomice.
 

V Indii, třetí největší ekonomice Asie a domově šestiny lidstva, jsou některá města postižena nejhorším znečištěním na celém světě, mnoho z nich je neustále zahaleno v hustém dýmu z továrních komínů a automobilů. V následujících desetiletích lze i nadále předpokládat rostoucí spotřebu energie a s ní i zvýšený nárůst znečištění. To vše navzdory panujícím obavám z dopadů klimatických změn. Kjótská dohoda o změně klimatu požaduje po hospodářsky rozvinutých zemích, aby v období 2008 – 2012 snížily emise skleníkových plynů o 5 % oproti úrovni z roku 1990. Dohodu však odmítly ratifikovat Spojené státy a Austrálie a rozvojové země, jako je Čína nebo Indie, nemusí žádné limity dodržovat. Tyto čtyři země také odmítají emisní limity kvůli obavě ze škodlivého dopadu na ekonomiku.

Spotřeba uhlí a ropy v asijské velmoci Číně je ještě vyšší než v Indii, ale na obě země tlačí další státy, aby se snažily snížit svůj příspěvek ke změně klimatu. Tento požadavek pravděpodobně zazní i na nastávající konferenci OSN o klimatických změnách v Montrealu, které se obě země zúčastní. Setkání v Montrealu by se mělo zabývat především první fází Kjótské dohody, která skončí v roce 2012, ale zřejmě se nedá předpokládat, že by došlo k nějaké jasné dohodě. „Neexistuje žádná možnost, jak by mohl kdokoli přesvědčit zemi, jako je Indie, aby nezvyšovala objem vypouštěných emisí následujících dvacet až dvacet pět let,“ říká S. K. Joshi z indického ministerstva životního prostředí. „Vítáme ale rozhovory o naší účasti v druhé fázi tohoto programu, o účasti zcela podle požadavků Kjótské dohody“.

Zatímco některá města v Indii trpí obrovským znečištěním kvůli velice rychlému rozvoji průmyslu, celkový průměr emisí na obyvatele je stále nízký. V roce 2001 to bylo 0,25 tuny oxidu uhličitého, což je méně než čtvrtina celosvětového průměru a mnohonásobně méně než například v USA. Na druhou stranu indický příspěvek k emisím oxidu uhličitého bude kvůli plánované expanzi energetického sektoru růst podle předpokladů o 3 % ročně do roku 2025 (ve srovnání s předpokládaným 1,5 % v USA).

Podle odhadů vzroste spotřeba ropy z 2,65 milionů barelů denně v roce 2004 na 2,8 milionu v roce 2010. Ve snaze o snížení škodlivých emisí se stala Indie jednou ze zemí (vedle USA, Číny, Austrálie a Jižní Koreje), které v červnu podepsaly dohodu o „čistém rozvoji a klimatu“. Podle pana Joshiho je tato dohoda doplňkem Kjótské, alternativní cestou k cíli, kterým je zastavení klimatických změn. Podle řady ekologických organizací, se zřejmě nezaváže k žádnému omezování před rokem 2012.

Podle textu MSNBC 18. 11. 2005.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist