https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-laos-rozprodava-svoje-prirodni-bohatstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Laos rozprodává svoje přírodní bohatství

1.3.2004 12:42 | PRAHA/VIENTIANE (EcoMonitor)
Velká zvířata, která dala Laosu jméno "Království milionu slonů", již žijí jen málokde. Každý rok mizí lesy, jež dříve pokrývaly celou zemi a místo stromů tvoří krajinu vymýcené svahy a křoviska, ve kterých jen občas zazní ptačí zpěv. Přitom Laos stál dlouhou dobu stranou pustošení, které postihlo sousední země jako Vietnam, Thajsko a Čínu.
 

Necelých šest milionů obyvatel Laosu se mohlo těšit z bohatých přírodních zdrojů, vody a lesů, které obývalo na 800 druhů ptactva a přes sto druhů savců, od tygrů až po velmi vzácnou mohutnou lesní antilopu saola nebo jelínka muntžaka.

Za posledních méně než třicet let velká část zvířat podle ochránců přírody vyhynula. Ochránci mají obavy především z nedostatečné politiky ochrany životního prostředí, kterou řídí rozpadající se mašinérie komunistické strany. Podle aktivistů, je snaha po okamžitém zisku z prodaného vykáceného dřeva tím nejhorším pro budoucnost přírody. "Jediné co může Laos nabídnout na zahraničním trhu jsou přírodní zdroje a biodiverzita. A když o ně přijde, nebude mít vůbec nic," říká Roland Eve, ředitel sekce pro přírodu Laosu Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Dnes je Laos jednou z nejméně rozvinutých a nejchudších zemí světa. Ekonomický tlak v současnosti Laos nutí stavět ve velkém hydroelektrárny a především kácet a vyvážet tropické dřeviny, ať legálně nebo nelegálně. Lesní porosty, které v padesátých letech pokrývaly více než 70 % země, dnes tvoří pouze 40 % a podle ekologů se jejich podíl stále rychle snižuje.

Dalším velkým problémem je obchod s volně žijícími zvířaty. Dívky z místního kmene Kamu nabízejí na zastávce autobusu cestujícím dvě cibetky a několik ptáčků. Ve městě Udomaxi se prodává na trhu maso cibetek kolem 24 Kč za libru. Na stánku se nabízí hned vedle čerstvě zabitých barevných papoušků a jiných zvířat z džungle. "V Laosu se jídlo dělá ze všechno, snad s výjimkou švábů," říká troy Hansel z newyorské pobočky WWF. Maso a vnitřnosti divokých zvířat se také zpracovávají v rámci tradiční medicíny a výroby léčivých nápojů. Jeden z nich se získává ze směsi vnitřností opic, hlodavců a dikobrazů naložených v alkoholu a jeho uživatelé věří, že jim dodá sílu stromů, na kterých zvířata žijí.

Podle expertů nastala nejhorší situace za posledních dvacet let, kdy se kácení i vybíjení zvířat výrazně rozšířilo. "Nejvíce laoskou přírodu, stejně tak jako v okolních státech, ohrožuje ilegální obchod s Čínou. Nejrůznější studie, které vypracovali ochránci přírody, ukazují, že hlavním cílem obchodu s divokými zvířaty i vzácnými dřevinami je Čínská lidová republika," říká autor studie "Obchod s divokými zvířaty v Laosu: Konec hry" Gordon Claridge.

Podle článku Denise Graye http://msnbc.msn.com/id/4232469/ 25. 02. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist